Під час зустрічі міський голова Володимир Гройсман та пан Добровольський обговорили плани подальшої співпраці, зокрема: технічні питання, які стосуються відкриття консульства у Вінниці, плани щодо участі Польщі у цьогорічному святкуванні Днів Європи та розширення можливостей вивчення польської мови у вінницьких школах.

По завершенню зустрічі відбувся брифінг, під час якого очільник міста повідомив, що польське консульство тимчасово буде розміщуватися у орендованому приміщенні. Поки що польська сторона визначається, у якому саме: на базі торговельно-розважального комплексу «Магіцентр» чи у новобудові біля торговельного центру «Бастилія». У перспективі ж заплановано будівництво приміщення під консульство. Наразі ведуться переговори з Польщею щодо визначення земельної ділянки у центральній частині міста під цей об\'єкт. «Ми повинні забезпечити якісне перевезення та проживання клієнтів, які будуть приїжджати до вінницького консульства», - каже Володимир Гройсман. Під час переговорів виникло питання з визначенням статусу консульства - воно буде Генеральним чи звичайним консульством. Враховуючи 50-річну співпрацю Вінниці з Республікою Польща, Едвард Добровольський каже, що для престижу міста було б доцільним, аби вінницьке консульство мало статус Генерального. Утримання апарату та будівництво приміщення буде відбуватись за рахунок польської сторони. «Я думав, що у зв\'язку з економічною кризою видатки на цей проект зменшать, але у Польщі мене запевнили, що на Вінниці не економитимуть, і консульство у Вашому місті запрацює у цьому році», - зазначив пан Генеральний Консул.

Едвард Добровольський звернувся до мера з пропозицією розширити можливості вивчення польської мови у вінницьких школах. Консул запевняє, що підручниками та обладнанням для навчального процесу польська сторона забезпечить. Вчителі ж будуть місцеві. «Ми вивчимо можливості запровадження того досвіду по вивченню польської мови, який маємо на базі 7-ї школи, - у школі № 12», - каже міський голова. Якщо такий досвід у школі «приживеться», і охочих вивчити мову країни-сусіда буде багато, - є ймовірність, що її викладатимуть і в інших навчальних закладах міста.


Переглядів: 4126
Поширень: 0