17 червня про системну роботу у місті з енергозбереження та заходи, які проходитимуть в обласному центрі на спільній прес-конференції розповіли перший заступник міського голови Володимир Кістіон, виконавчий директор БФ «Подільська громада» Андрій Дручинський та проект-менеджер з розвитку велосипедного руху у Вінниці Олег Крупський.

У цьому році Вінниця вперше вирішила підтримати ініціативу Європейського Союзу щодо відзначення Тижня сталої енергетики. Заходи, що відбуваються у багатьох країнах в рамках цього тижня, спрямовані на поліпшення енергоефективності та збільшення використання відновлюваної енергії.

Україна до цієї ініціативи долучилась у 2011 році. Цьогоріч заходи, які закликають українців до відповідального споживання енергії, окрім Вінниці пройдуть в Києві, Житомирі, Одесі, Івано-Франківську, Кіровограді, Чернігові, Харкові, Полтаві, Луганську, Миколаєві, Яремче, Ржищеві, Стрию та інших містах. «Для Вінниці – це не дань моді, а системна робота, яка підкреслює бажання і необхідність влади й громади підвищувати енергоефективність на території, і ми планово працюємо у питаннях зменшення споживання енергоресурсів», - каже заступник міського голови Володимир Кістіон.

Два роки тому Вінниця офіційно підтримала масштабну ініціативу Європейської комісії зі сталого розвитку міст, відому як Угода Мерів. Ця угода охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Слідуючи цим зобов’язанням, підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

Для досягнення цієї мети у Вінниці було розроблено План Дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 року, який виноситься на розгляд депутатів міської ради наступної сесії. Цей документ надалі стане основним стратегічним планом міста з впровадження заходів, які дозволять скоротити споживання енергоресурсів, і як наслідок, зменшити викиди у навколишнє природне середовище шкідливих речовин, поліпшити екологічний стан міста, впроваджувати альтернативні джерела енергії.

«Питання енергоефективності є дуже актуальними для будь-якої громади і Вінниці безпосередньо, тому що енергоресурси – вичерпні, і з часом все одно доведеться використовувати альтернативні джерела енергії, - переконаний виконавчий директор БФ «Подільська громада» Андрій Дручинський. - Під час розробки концепції святкування Тижня сталої енергетики у нашому місті ми враховували раціоналізм і обирали заходи, які б продемонстрували крок Вінниці на шляху до енергозбереження».

В рамках святкувань у місті пройде велопробіг. Він покликаний привернути увагу громадськості до альтернативних видів пересування по місту, які сьогодні поширені в європейських містах. Велопробіг розпочнеться о 10 годині від будівлі мерії і завершиться в парку Дружби народів. Там буде проведено ще три різні велосипедні конкурси в тому числі і для дітей. Їх переможці отримають корисні велоподарунки. Для того, аби не створювати незручностей мешканцям міста, які не беруть участі у святкуванні, на ділянці дороги, де буде здійснюватися велопробіг, рух автотранспорту призупинятись не буде. Учасники рухатимуться у супроводі працівників ДАІ. Окрім того, за допомогою велосипеду можна буде зварити ще й каву. «Студенти технічного університету розробили схему, за допомогою якої від звичайного велосипедного генератора можна буде заварити каву або чай. Тобто, буде під’єднано електрочайник, і кожний зможе сісти на велосипед, покрутити педалі і заварити чашку гарячого напою», - розповідає Олег Крупський.

Більшість заходів, приурочених Тижню сталої енергетики, будуть зосереджені у парку Дружби народів. Родзинкою святкування стане Фестиваль повітряних вітряків. Ним організатори хочуть привернути увагу громадськості до вітрової енергетики як одного з найбільш екологічних видів видобутку енергії нетрадиційними методами. У фестивалі може взяти участь будь-хто, виготовивши вітряк удома і прийшовши в суботу у парк. Якщо вітряк виявиться найбільш цікавим і оригінальним – на переможців чекають призи від організаторів. А для тих, хто прийде без вітряків, волонтери організують майстер-класи з їх виготовлення.

Окрім того вінничани зможуть познайомитися з технологією виготовлення пелетів з біомаси (соломи й соняшникового лушпиння), дізнатися, як працюють сонячні колектори для нагріву води та навчитися робити цікаві та корисні речі з пластикових пляшок і поліетиленових пакетів. Будуть працювати в парку й екологічні агітбригади, які звертатимуть увагу мешканців на проблеми охорони довкілля, раціонального природокористування та енергоефективності.

Організатори запевняють, що свято має бути цікавим і запрошують усіх вінничан 22 червня до парку Дружби народів.



Переглядів: 4520
Поширень: 0