Окрім вирішення організаційних питань, мери приділили чимало уваги обговоренню ролі місцевого самоврядуванню у подоланні кризи. Свою підтримку місцевому самоврядуванню висловили присутні на зборах Президент України Віктор Ющенко та Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Виступи учасники зборів не носили традиційного для звітно-виборних зборів формально-звітного характеру. Кожен з тих, хто піднімався на трибуну, починаючи з Президента Асоціації Дніпропетровського міського голови Івана Куліченко, - більше говорили про сьогоднішні проблеми, про наболіле: про недостатнє фінансування державою делегованих на місця повноважень, про відсутність коштів на реалізацію програм технічного переозброєння комунальної галузі, а також програм енергозбереження, і взагалі про недостатню економічну основу місцевого самоврядування, про проблеми теплопостачання, тарифів, розрахунків тощо. Попри те, що виступаючі представляли міста сходу, центру та заходу України, малі та великі міста, всі вони були єдині у тому, що центральної влада в умовах фінансово-економічної кризи повинна подбати про захист інтересів територіальних громад. На думку виступаючих, неприпустимими є спроби деяких політиків "переводити стрілки" на місцеве самоврядування, перекладаючи відповідальність за кризові явища. Навпаки, сьогодні потрібна спільна робота над вирішенням актуальних проблем.

Слід зазначити, що до думки місцевого самоврядування останнім часом стали дослухатись на найвищому рівні. Знайшла відгук позиція мерів міст і у виступах Президента України Віктора Ющенка та Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Зокрема, Прем’єр-міністр повідомила, що має намір двічі на місяць проводити зустрічі з представниками Асоціації міст України і громад для обговорення актуальних питань місцевого самоврядування, включити представника Асоціації до засідань Уряду, сприяти ініціюванню та прийняттю Верховною Радою законопроектів, які стосуються основ місцевого самоврядування в тих редакціях, які підтримуються Асоціацію. Цю позицію особливо важливо було почути очільнику Вінниці Володимиру Гройсману. Адже саме за ініціативи вінницького мера нещодавно було підготовлено і обговорено серед членів Асоціації декілька законопроектів, які безпосередньо стосуються формування бюджетів на місцях. Запропоновані новації дозволять покращити наповнення місцевих бюджетів, і, відповідно, покращити рівень життя всіх жителів міст, містечок та сіл України, що особливо важливо під час фінансово-економічної кризи. Принциповою є позиція робочої групи щодо того, що посилення економічної бази місцевого самоврядування повинно відбуватись не за рахунок збільшення податкового навантаження на підприємців чи простих членів громади, а за рахунок перерозподілу доходів між державним і місцевими бюджетами, а також - за рахунок більш прозорого адміністрування сплачуваних податків.

На завершення зборів учасники обрали на новий термін керівні органи Асоціації. Президентом Асоціації знову став Дніпропетровський міський голова Іван Куліченко. Були обрані і віце-президенти АМУ. Зокрема, Володимиру Гройсману колеги доручили продовжити роботу над законопроектами по основах місцевого самоврядування і обрали його віце-президентом з правових питань.

Довідка:
АМУ заснована в червні 1992 року. На той час до її складу входило 35 міст. На міжрегіональній нараді керівників міських Рад, що відбулася у Дніпропетровську, було визначено основну мету діяльності Асоціації - підтримка курсу ринкових перетворень, розширення зв\'язків між містами на ґрунті економічного співробітництва, захист законних прав та інтересів членів Асоціації в органах влади та управління, взаємодія з владними структурами і громадськими об\'єднаннями. У січні 1995 року на загальних зборах Асоціації був прийнятий новий статут, згідно з яким вона стала носити свою теперішню назву - Асоціація міст України, і одержала статус всеукраїнської недержавної організації. Сьогодні Асоціація міст України об\'єднує 527 міст, селищ і сіл,в яких проживає понад 80% населення України.


Переглядів: 3567
Поширень: 0