Цього року кельчан поїхала вітати не лише офіційна делегація, але й кращі вінницькі творчі колективи. На святі поляки із задоволенням підтанцьовували під попурі з пісень «Queen» у виконанні вихованців «Барвінка», а Віктора Бронюка із «ТІКом» після двохгодинного концерту відпустили зі сцени лише після виконання на біс «Сіроженого пірожена». Офіційну делегацію вінничан очолювали голова Вінницької обласної державної адміністрації Іван Мовчан та міський голова Володимир Гройсман.

Іван Мовчан та Володимир Гройсман у Кельце

Вперше Вінниця поїхала вітати жителів польського Кельце, з яким нас пов’язує більш як 55 років побратимських стосунків, у такому великому складі. Делегацію очолили особисто губернатор Вінниччини Іван Мовчан та Вінницький міський голова Володимир Гройсман. У складі офіційної делегації також були депутати міської ради, представники польських товариств Вінниці, кращі творчі колективи нашого міста. Наші виконавці та танцюристи брали участь у святкових заходах до Дня Кельце одразу на кількох майданчиках.

Майстри народного мистецтва, художники, вихованці майстерні «Зоряна мрія», данс-клуб «Болеро», фольклорний ансамбль «Щедрик», оркестр «ВінБенд», зразковий ансамбль «Барвінок», а також «ТІК» із Віктором Бронюком на «десерт» – настільки вразили поляків, що ті не лише підспівували, але й хороводи водили біля сцен.

Кельце, Польща

Вінницькі «барвінчата» у Польщі не лише затанцювали, але й почали співати. Спочатку це були українські народні пісні, а потім і польські. А попурі, які вони виконали на народних інструментах з пісень легендарного Фредді Мерк\'юрі, вразило навіть вінничан, які відкрили для себе нові таланти вихованців «Барвінку».

Перед їх виступом було оголошено офіційне відкриття свята. До жителів Кельце із вітальними промовами звернулись Президент міста Войцех Любавський, а також голова Вінницької обласної державної адміністрації Іван Мовчан та мер Вінниці Володимир Гройсман. Після цього керівники вінницької делегації урочисто вручили Президенту Кельце пану Любавському та Голові ради Кельце Томашу Богуцькому відзнаки Вінницького міського голови.

На «десерт» вінничани приготували полякам сюрприз – двохгодинний концерт гурту «ТІК». Сюрприз виявився довгоочікуваним – під сценою на Віктора Броюка вже чекали представники його польського фан-клубу. Як тільки на головній вулиці Кельце зазвучав знаменитий Вітін акордеон – фан-клуб почав водити хороводи. До них приєднались й інші польські глядачі, а згодом – і з півсотні «барвінчат». «ТІК» виконав майже три десятка своїх хітів, в тому числі польську народну пісню «Хей, соколи!», однак відпустили Бронюка із хлопцями зі сцени лише після того, як вони виконали пісню на біс. «Прощальним привітом» від «ТІКУ» публіка обрала «Сірожене пірожене».

Виступ гурту ТІК у Польщі

Святковій програмі передували ряд зустрічей представників офіційної Вінниччини та Вінниці із польським бізнесом та керівництвом Сьвєнтокшиського воєводства і міста Кельце.

Зокрема, вінничани познайомились із роботою келецького Технопарку, а також відвідали Targi Kielce (другий за площею експоцентр у Польщі).

Крім того, відбулись офіційні зустрічі між керівництвом Вінницького регіону і Вінниці із представниками уряду Сьвєнтокшиського воєводства та міста Кельце. Польські колеги, Маршалек воєводства Адам Ярубас Воєвода Божентина Палка-Коруба та Президент міста Войцех Любавський запевнили, що дуже цінують давні взаємини, які складись між нашими регіонами і містами, і запропонували поглибити співпрацю. Обидві сторони домовились, що будуть розвивати економічне та культурне співробітництво.

Технопарк Кельце

Вінничани також дуже зацікавились Технопарком Кельце (одна з цілей проекту Стратегії «Вінниця-2020», який зараз проходить громадське обговорення, – створення Технологічного парку із бізнес-інкубатором). Поляки запевнили, що готові поділитись своїм досвідом та напрацюваннями по цьому проекту.

Після повернення до Вінниці міський голова Володимир Гройсман поділився враженнями від поїздки, зазначивши, що вона дала новий імпульс для поглиблення співпраці як між Сьвєнтокшиським воєводством та Вінницькою областю, так і між Кельце та Вінницею.

«Наш візит проходив в рамках відзначення Дня міста Кельце та Днів Вінниці у Кельце. На мою думку, і з точки зору програми, яку ми презентували, і наших колективів – все вдалося. Пройшли і офіційні зустрічі із керівництвом Сьвєнтокшиського воєводства та міста Кельце. Це дало новий поштовх для розвитку взаємин на рівні наших регіонів, які за останні роки, на жаль, були не дуже динамічними. – Розповів Володимир Гройсман. – А зараз ми маємо надію, що спільно будемо працювати в різних напрямках, в тому числі в залученні ресурсів Євросоюзу на інфраструктурні проекти – ця перспектива може відкритись перед нами в разі підписання угоди про Асоціацію щодо Східного партнерства. Наші польські колеги налаштовані на серйозну співпрацю із Вінниччиною та Вінницею. Це наші справжні друзі і партнери, які за нас вболівають. І багато допомагають, щоб ми швидше інтегрувались до євроспільноти».

Для довідки:

Targi Kielce та Технопарк – проекти, які були реалізовані після вступу Польщі до Євросоюзу. Targi Kielce – це другий за площею торгово-виставковий центр Польщі. Тут є приміщення для проведення масштабних заходів – конференцій, виставок, концертів.

Технопарк, який розміщений на території колись закинутої промзони, включає в себе дві складових. Перша – це бізнес-інкубатор, який створений для розвитку малого бізнесу. Тут молодих підприємців не лише навчають тому, як будувати власну справу і складати бізнес-плани. Їм надають підтримку і на етапі становлення бізнесу – допомагають із комунікаціями та ринками збуту, на пільгових умовах надають в оренду офіси, забезпечують доступом до Інтернету та телефонним зв’язком тощо. Друга складова – це розміщення на території Технопарку виробництв на землі, яку місто надає бізнесу в оренду. Підприємцям вигідно створювати тут виробництво, адже це територія вільної економічної зони.

Під реалізацію цих та інших проектів Кельце отримало кошти Євросоюзу. Причому частка фінансування ЄС склала до 80% від загальної вартості, і лише біля 20 % фінансувалось за рахунок бюджету громади. Загалом за 8 років Кельце отримало від Євросоюзу 1 млрд. 200 млн. євро безповоротної допомоги для реалізації інфраструктурних проектів.



Переглядів: 6414
Поширень: 0