Гроші головний редактор вимагав за спростування компрометуючих статей. Про це сьогодні, 5 липня, повідомив начальник Вінницького управління МВС у Вінницькій області Віктор Русин. Відповідна інформація уже розміщена також на офіційному сайті УМВС у Вінницькій області.

- Вчора ввечері (4 липня – Ред.) нами був затриманий по кримінальному провадженню головний редактор видавництва газети «Тарасова правда» Чорноіван Тарас Миколайович за вимагання 400 тисяч гривень в одного з керівників вищого учбового закладу у Вінницькій області, - сказав Віктор Русин. - Зараз проводяться слідчо-оперативні заходи по документуванню і розслідуванню цього кримінального провадження, справа буде направлена до суду.

Також начальник УМВС у Вінницькій області повідомив, що гроші з керівника вінницького вишу вимагалися за те, «що публікації, які були оприлюднені в газеті «Тарасова правда» і в Інтернет-виданні будуть зняті із засобів масової інформації і більше не буде статей відносно цієї людини».

Тараса Чорноівана затримано у Києві після перерахування частини вказаної суми.

- Були перераховані кошти - 100 тисяч гривень - на рахунок, який надав Чорноіван, - сказав Віктор Русин. – Він (Чорноіван – Ред.) затриманий, з ним у присутності адвоката проводяться слідчі дії. Він у Вінниці, слідчі дії проводяться тут.

Прізвище керівника вищого навчального закладу, який став жертвою вимагання, правоохоронці не називають, посилаючись на таємницю слідства. З власних джерел «Моїй Вінниці» стало відомо, що гроші вимагали начебто у ректора Вінницького медичного університету Василя Мороза. У виданні, про яке йде мова, було кілька публікацій про цього ректора.

Щодо реакції в тому числі і від правозахисників на затримання редактора газети, начальник Вінницького обласного управління МВС Віктор Русин відповів так:

- А що лише Чорноіван себе позиціонує як журналіст? Ви всі проводите журналістські розслідування. Вам хтось якісь претензії пред’являє чи перешкоджає цьому у цьому? Ми констатуємо ті факти, де до нас звернулись із заявою, що відносно людини, шанованої людини в області й Україні, скоєно правопорушення. Зараз ми даємо юридичну оцінку.

Стаття Кримінального Кодексу, за якою розпочато кримінальне провадження, фігурантом якого є Тарас Чорноіван, - 189.Ч.2 -  Вимагання, вчинене повторно; або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому,- карається позбавленням воді на строк від трьох до семи років.



Переглядів: 9714
Поширень: 0