11-12 липня 2013 року у Вінницькому апеляційному адміністративному суді за співпраці з Вищим адміністративним судом України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні і проектом Європейського Союзу Twinning «Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні» проведено дводенний семінар з питань застосування Конвенції з прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини.

У вказаному заході взяли участь голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин, суддя Вищого адміністративного суду України Наталія Блажівська, суддя Вищого адміністративного суду України Олександр Гашицький, експерт проекту Twinning, суддя Верховного адміністративного суду Литви Віргіліус Валанчус, національний менеджер проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Ступницька, спеціаліст проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Беца, старший викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія», Директор Української правничої фундації Оксана Сироїд, провідний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення Вищої ради юстиції Національної школи суддів України Наталія Буряк, а також судді та помічники суддів Вінницького апеляційного адміністративного округу.

У Вінницькому  апеляційному адміністративному суді відбувся дводенний семінар

Захід відкрив голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин, який привітав учасників семінару та наголосив на важливості дотримання судами принципів верховенства права та верховенства закону, які, у свою чергу, впливають на розвиток усього громадянського суспільства та ствердження у ньому демократичних засад.

Віталій Кузьмишин запевнив, що використання суддями у своїх рішеннях положення Конвенції з прав людини та основоположних свобод і практики Європейського суду з прав людини є надійним підгрунттям для забезпечення виконання основної функції суду – захисту прав та свобод людини та громадянина, а також підвищення авторитету судової влади в країні.

Водночас Голова ВААС подякував організаторам семінару та зауважив щодо необхідності і на далі проводити такі навчання, оскільки вони сприяють єдності судової практики адміністративних судів України та допомагають суддям значно підвищувати свої знання у застосовуванні на практиці Конвенцію з прав людини та основоположних свобод, а також використовувати практику Європейського суду з прав людини.

У Вінницькому  апеляційному адміністративному суді відбувся дводенний семінар

В свою чергу, суддя Вищого адміністративного суду України Олександр Гашицький у своєму вітальному слові підкреслив, що тренери під час семінару зупиняться на деяких статтях Конвенції з прав людини та основоположних свобод і статті 1 Першого протоколу до неї, а також здійснять детальний аналіз судової практики Європейського суду з прав людини щодо застосування цих норм Конвенції та Першого протоколу до неї.

Разом з тим, експерт проекту Twinning, суддя Верховного адміністративного суду Литви Віргіліус Валанчус у своєму вітальному слові коротко розповів про адміністративну юстицію в Литві та проблемні питання її розвитку. Віргіліус Валанчус зауважив, що обмін досвідом становлення адміністративної юстиції України та Литви допоможе подальшому розвитку та співпраці адміністративних судів обох країн.

Варто зазначити, що тренерами на даному семінарі виступили судді Вищого адміністративного суду України Олександр Гашицький та Наталія Блажівська, суддя Вінницького апеляційного адміністративного суду Олег Курко, суддя Вінницького окружного адміністративного суду Михайло Жернаков, а також експерт проекту Twinning, суддя Верховного адміністративного суду Литви Віргіліус Валанчус.

Так, під час семінару Михайло Жернаков зупинився на статті 6 Конвенції з прав людини та основоположних свобод, яка гарантує право на справедливий суд. Тренер здійснив аналіз судової практики щодо застосування вказаної норми, а також підкреслив, що право на справедливий суд містить у собі такі поняття як: доступ до суду; суд, «встановлений законом»; незалежність і безсторонність; рівність сторін у процесі, дослідження доказів, публічність; обґрунтованість рішення суду; принцип юридичної визначеності, скасування остаточного судового рішення; участь прокурора у процесі.

У Вінницькому  апеляційному адміністративному суді відбувся дводенний семінар

Суддя Вищого адміністративного суду України Олександр Гашицький доповів про право на повагу до приватного життя (стаття 8 Конвенції) та застосування його в адміністративному судочинстві шляхом оскарження актів, житлових спорів та розгляду справи щодо довкілля (перенесення автомагістралей тощо).

У Вінницькому  апеляційному адміністративному суді відбувся дводенний семінар

Окрім того, Олександр Гашицький розповів про судову практику щодо застосування статей 9 та 11 Конвенції, попередньо зупинившись на правах гарантованих вказаними статтями Конвенції, зокрема:

  • забезпечення свободи думки, совісті, релігії;
  • взаємозв’язок статті 9 та 11 Конвенції щодо особливості діяльності релігійних організацій;
  • особливості втручання у права гарантовані статтею 9 Конвенції;
  • підстави обмеження права на проведення мирних заходів;
  • пропорційність обмеження права на проведення мирних заходів.

Суддя Вищого адміністративного суду України також повідомив присутніх про особливості розгляду справ щодо біженців та шукачів притулку, а також здійснив аналіз судової практики щодо застосування зазначених норм Конвенції.

В свою чергу, тренер Олег Курко, суддя Вінницького апеляційного адміністративного суду розкрив колегам питання щодо застосування на практиці статті 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, пов’язаної з забороною дискримінації.

Водночас Олег Курко доповів про загальні вимоги щодо підстав, необхідних для втручання у права гарантовані Конвенцією,а саме: законність втручання, вимоги до якості закону та однорідності судової практики; необхідність у демократичному суспільстві; позитивні зобов’язання держави;
застосування принципу пропорційності при розгляді адміністративних спорів.

Суддя Вищого адміністративного суду України Наталія Блажівська у своєму виступі зупинилася на статті 1 Першого протоколу до Конвенції, зокрема, на захисті права власності. Тренер доповіла про структуру статті 1 Першого протоколу; поняття «майно», що охоплюється статтею 1 даного протоколу; стягнення податків і зборів; позбавлення майна; пропорційність втручання у право власності, а також стосовно особливостей розгляду справ, пов’язаних із захистом інтелектуальної власності в адміністративній юстиції.

Окрім того, Наталія Блажівська здійснила детальний аналіз судової практики щодо застосування статті 1 Першого протоколу до Конвенції у рішеннях Європейського суду з прав людини.

У Вінницькому  апеляційному адміністративному суді відбувся дводенний семінар

Варто відмітити, що стосовно кожного з питань між тренерами та учасниками семінару проводились активні дискусії, а також вирішувались ситуаційні та практичні завдання.
На завершення заходу представником Національної школи суддів України усім учасникам було вручено сертифікати про їх участі у семінарі.



Переглядів: 4307
Поширень: 0