Зустріч бібліотекарів міста Вінниці з Радником Президента України Володимиром Зубановим відбулася 23 липня .

Згідно з Указом Президента України «Про День Хрещення Київської Русі – України», це свято відзначається 28 липня, у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Київської Русі.

Вчора до бібліотекарів міста приїжджав радник президента

Розпочинаючи захід, Григорій Дерун зазначив, що відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі є знаменною подією на багатовіковому шляху розвитку історії культури та державності нашого народу.

«На Вінниччині, окрім святкування 1025-річчя Хрещеня Київської Русі, ми відзначатимемо також 1000-ліття Лядівського скельного чоловічого монастиря. Ці два великі ювілеї поєднані на історичному та духовному рівні», - наголосив Григорій Дерун.

Він зазначив, що враховуючи роль християнських традицій в історії розвитку українського суспільства, в підтримку ініціативи української православної церкви і громадськості Вінниччини Президент України видав указ про відзначення обох ювілеїв на державному рівні. Головою облдержадміністрації затверджено план заходів щодо відзначення цих почесних дат.

  • в усіх закладах системи освіти за участі духовенства області відбулись інформаційні тематичні виховні години з учнівською та студентською молоддю.
  • в закладах системи освіти було проведено науково-просвітницькі заходи, спрямовані на формування почуття поваги до духовної та історичної спадщини українського народу.

Він повідомив, що протягом останніх двох років релігійним громадам Вінниччини повернено понад 40 храмів. А з 22 по 28 липня будуть проведені круглі столи, виставки, прес-конференції за участь духовенства Вінниччини.

зустріч Радника Президента України Володимира Зубанова з бібліотекарями

В свою чергу Радник Президента України Володимир Зубанов зазначив, що запровадження християнства на Русі мало значний вплив на духовний розвиток суспільства.

«Князь Володимир був видатним державним діячем і полководцем, одним із засновників Давньоруської держави. Він увійшов в історію і як Володимир Хреститель, що запровадив на Русі християнство, зробив його офіційно релігією в Київській державі. Князь Володимир закладав школи, будував церкви спершу в Києві, а згодом в інших містах. Завдяки писемності розширилися можливості для популяризації ідей, що виникали і набували визнання у суспільстві, зникали просторові і часові межі для поширення передових ідей», - наголосив Володимир Зубанов.

Також він поінформував присутніх про проект «Україна: історія великого народу», спрямований на популяризацію історії українського народу.

За словами Володимира Зубанова, проект реалізовується за кількома напрямками.

Друк книжок — «Історія України у картинах», «Україна: хронологія розвитку», «Україна — Європа: хронологія розвитку», «Україна: від Трипілля до сучасності», «Україна і світ», антологія української поезії. У музичному напрямку це постановка балету Національного академічного театру опери та балету України ім. Т. Шевченка на тему заснування міста Києва під назвою «Володар Борисфену».

Основними цілями проекту є:

  • популяризація вивчення історії народу України;
  • формування національної самосвідомості українців;
  • виховання любові до вітчизняної історії, її видатних людей;
  • шанобливе ставлення до пам\'яток історії, архітектури, культури;
  • виховання поваги до історичного минулого свого народу;
  • виховання патріотичних почуттів; розкриття всіх сторінок великої історії нашої держави — України.



Переглядів: 4541
Поширень: 0