Але це ще не всі «родзинки» заходу, який вже давно «вилетів», разом із головним призом, за межі міста та країни. Про те, що чекатиме вінничан та гостей свята кореспондентові Укрінформу розповів організатор щорічного дійства, директор Міського Палацу мистецтв «Зоря» Євген Майданик, повідомляє Укрінформ.

- Днями вже завершився відбір кращих гумористичних роликів для участі у фестивалі. Які враження, цього року смішних короткометражок побільшало?

- Цей процес ще триває, бо роботи ще надходять. Працюємо у спокійному режимі, бо відкриття фестивалю відбудеться 22 серпня о 19-й годині на площі Театральній. Там змонтуємо сцену, представимо роботи минулих років, презентуємо авторів цьогорічних, виступатимуть творчі колективи. Відбором і «відсівом» у нас в команді організаторів займається мій колега та друг, відомий КВН-ник Олександр Шемет. Він є експертом, який чітко відчуває, від яких жартів «вибухне» зал.

- Більшість ваших авторів – КВН-ники?

- Раніше було так. Короткометражні смішні фільми – в принципі, важкувате завдання для тих, для кого гумор – не професія. Та й сама ідея фестивалю народилась у Олександра Шемета саме тому, що йому було «шкода» викидати ролики, які команди представляли на конкурсах. Бо «візитки» і решту можна «відкатати» на концертах, а ось для ролика потрібна техніка. Це «річ одного дня», хоча на його виготовлення витрачається багато сил і коштів. Адже критерії для КВК-шних роликів були зовсім не «смішні» на три хвилини має бути 5-10 жартів. Зараз до нас, в більшості, надходять роботи професійних студій. Жорстких критеріїв, як для КВН, на ВІННИЦіАнському фестивалі не має - талантам ми дали «розігнатись» на відео до 10 хвилин і як, правило, кульмінаційний момент для традиційного «ги-ги» настає наприкінці ролика.

- У Вашого фестивалю є «клони»?

- Так, гарна ідея завжди поширюється. За нашим прикладом подібний фестиваль з’явився у Мінську, у місті Орел в Росії і навіть на Камчатці. Але кожен робить це по-своєму: у когось пріоритет - продемонструвати фільми, бажано у кінотеатрі, щоб зібрати кошти. Ми ж із самого початку не ставили собі завдання заробітку, акцентувавшись на Церемонії Нагородження, яка мала стати «бомбою». Так народилась назва Між Народний ВІННИЦіАнський фестиваль, яку придумав вінничанин, чемпіон Вінниці з КВН, а нині відомий сценарист на телеканалі «1+1» Григорій Сиротюк. Наша церемонія нагородження – пародія на Оскар: червона доріжка, ведучі зачитують претендентів на номінацію, потім відкривають конверт, відомі зірки вручають переможцям статуетку…

- Яка географія фестивалю?

- Минулоріч було 11 країн. Були учасники із Австралії, Португалії, Канади, Америки, Великобританії. Традиційно беруть участь Росія і Німеччина. Автори є там, де є російськомовна КВН-на діаспора.

- Цьогоріч якісь нові «фішки» є?

- Це запитання мені щороку задають журналісти… Ну, роботи нові, ну, гості нові…Що ще? Є формат, який вже склався. Є номінації, в яких визначаються переможці. І вся фішка у тому, яка людина виходить на сцену, які фільми демонструються на екрані, і хто перемагає.

- Добре, тоді хто із знаменитостей завітає?

- «Талісман» фестивалю, який приїжджає традиційно – чудовий український журналіст Анатолій Борсюк. Евген Чепурняк – головний режисер театру КВН ДГУ. Буде російський актор, наш земляк із Шаргородського району Сергій Бадюк – екс-полковник ФСБ, постановник трюків, зараз він відомий по фільмам «Соловей Розбійник», «Мами», веде передачу на «К-1». І дві супер-мега зірки – Василь Ліванов і Гоша Куценко. І Гоша буде не один, а із найкращим музичним колективом Москви. І у Вінниці вони представлять повноцінну концертну програму. Щодо Народного артиста СРСР Василя Ліванова – найкращого Шерлока Холмса всіх часів і народів, «голосу» Крокодила Гени, Карлсона та Удава з мультиків радянських часів, зазначу - намагались його «витащити» на фестиваль три роки. Незважаючи на 77 років, у нього багато роботи – пише сценарії, виступає у театрі.

- «Зірок» можна побачити лише на врученні нагород?

- Фестиваль у нас Між Народний ще й тому, що зірки йдуть в народ. Адже 7-8 вересня у нас відбуваються святкування Дня міста. І зазвичай вулицями гуляють наші гості і для городян це велика несподіванка. Уявіть враження вінничан, які можуть сфотографуватись із Наталею Варлей, побачити у натовпі Микиту Джигурду, Еммануїла Віторгана… Пригадую, напередодні, коли мав приїхати Джигурда, мене викликали у міськвиконком і сказали, що «гарячу лінію» заполонили дзвінки небайдужих, які волала, що він нам все свято зіпсує. Але коли Микита вийшов на сцену і зачитав власні вірші про Україну на українській мові – всі були просто були в шоці. Певне, боялися, що він досить епатажний для того, щоб гнути людям матюки зі сцени чи почати роздягатись. А тут зовсім новий образ… Не було б фестивалю, яким би ще короваєм сюди заманити знаменитість? Хіба що ну дуже великими грошима. Відтак, фестиваль дає можливість побачити у реальному житті тих, кого ми бачимо лише не екранах телевізорів. Зірки братимуть участь у церемонії нагородження, виходитимуть на сцену і оголошуватимуть переможців та вручатимуть призи. Церемонія Нагородження відбудеться 8 вересня. Цьогоріч рішенням міського голови Володимира Гройсмана, який є патроном фестивалю, місцем проведення церемонії закриття обрано Майдан Незалежності, перед міськвиконкомом. Так ми завершуємо святкування дня міста.

- Скільки «Слонів» цьогоріч буде вручено і у яких номінаціях?

- Раніше ми визначали номінації і чекали надходження робіт, а зараз визначаємось виходячи із тих фільмів, які надійшли на конкурс. Можна придумати номінацію, а робіт для неї не буде. І навпаки, 20 шикарних робіт і всі на одну номінацію. Всі фільми, які будуть відібрані, з 30 серпня транслюватимуться на телеканалах «ВІНТЕРА» та «ВІТА», а також будуть виставлені на нашому сайті http://vinnician.org/. І також їх будуть показувати перед кіносеансами у кінотеатрі ім. М. Коцюбинського. Але вінничани не голосуватимуть за фільми. Процедура відбувається «по-оскарівському» типу - голосують академіки, які знаходяться у різних куточках світу і віртуально оцінюють роботи на нашому сайті. І ось ця сума думок приводить нас до загального знаменника. Переможці у кожній номінації отримують статуетки. Звичайно і наші гості не їдуть додому без «Слонів».

- А кому належить ідея вручати «Слонів»?

- Ювелірному центру «Діадема», який є нашим постійним спонсором. Власники – Григорій і Олександр Деруни придумали вигляд статуетки – бронзовий із позолотою слон із крильцями, який «вилітає» із кінострічки. Ми подумали, що маємо дарувати щось, що викликало б посмішку, адже фестиваль – пародійний. І згадали фразу «роздача слонів». У Венеціанського фестивалю фільмів – статуетка - лев із крилами. А у нас ВІННИЦіАнський фестиваль і крилатий слон. І він у нас летить і крилами, і вухами. В мене ще збереглись ескізи, які робив Григорій Дерун - малюнки в різних модифікаціях, і у різних варіантах. Наші слони вже розлетілись у шість країн світу.

- За сім років роботи фестивалю, як Ви оцінили б його популярність?

- Напочатку ми навіть і мріяти не могли, що у Вінницю будуть приїздити такі люди. Фестиваль став «фішкою» для міста, його підтримує облдержадміністрація, облрада, адже мешканці сіл та районів Вінниччини спеціально приїжджають на це свято в обласний центр. І багато іменитих гостей, які до цього часу не були у Вінниці, після візиту стають нашими друзями – із усіма ми завжди передзвонюємось, інколи приїжджаємо у гості. Тобто ми – до них. Якщо у них виходить приїздити – дуже раді. На відміну від концертів, фестиваль більш душевна форма спілкування. Адже у акторів не все залежить від їх бажання – можеш із ним як завгодно домовлятись, але за три тижні йому скажуть – починаються зйомки і все. І з самого початку ми оговорюємо, що зйомки – пріоритет. Тому я дуже сподіваюсь, що приїде наш земляк Сергій Векслер, але у нього зйомки завершуються 7 вересня ввечері у Лондоні. Про всяк випадок, ми придбали квитки, але й досі на ясно…

Євген Майданик

- Закриття Між Народного фестивалю відбуватиметься просто неба, а як із погодою?

- В нас погоду робить пародія. І, зрозуміло, що дійство відбудеться незалежно від примх природи. Бо на випадок негоди, бажаючі можуть дивитись Церемонію Нагородження у себе вдома на дивані. Вже четвертий рік ми працюємо із Юрієм Пасіховим керівником лабораторії з інформаційних та комунікаційних технологій фізико-математичної гімназії №17 і завдяки йому, вся церемонія нагородження транслюється у прямому ефірі в Інтернеті на нашому сайті. Достатньо лише клікнути на посилання. Минулоріч понад 5 тисяч користувачів дивились нас одночасно у мережі.



Переглядів: 10153
Поширень: 0