Про зміни, які з 1 вересня очікують учнів трьох вінницьких шкіл, минулого тижня повідомили журналістам заступник мера Валентина Балицька і директор департаменту освіти міської ради Володимир Буняк. Підгрунтям стало навчання майже семи тисяч вінницьких школярів у другу зміну. У департаменті освіти кажуть, що аналізували, як виправити ситуацію. І знайшли рішення, яке до того ж може допомогти місту отримати ще й один дитячий садочок.

біля міської ради зібрались батьки учнів 25 школи, щоб заявити про свою незгоду з рішенням про переведення учнів 25-ї школи до школи №10.

Зміни ж торкнуться вінницьких шкіл №1, №25 та школу №10. Учнів початкової школи гімназії №1 запропоновано перевести у новий навчальний заклад першого ступеня (1-4-ті класи), який буде створений на базі школи №25. У новоствореному закладі залишаться і початкові класи школи №25 . Учнів середніх і старших класів школи №25 запропоновано перевести до школи №10. Разом з учнями на навчання до інших шкіл переходять і їх учителі.

Сьогодні початкова школа гімназії №1 розташована у приміщенні колишнього дитячого садочка, який свого часу через ненаповнення, віддали гімназії. Після створення у місті нової початкової школи і переведення туди дітей - цей садочок вдасться відродити. А там 300 місць для до школяриків.

У новій початковій школі навчатимуться 938 дітей. Школа буде спеціалізованою – з поглибленим вивченням іноземних мов.

біля міської ради зібрались батьки учнів 25 школи, щоб заявити про свою незгоду з рішенням про переведення учнів 25-ї школи до школи №10.

Саме ці зміни, а також те, що гімназія №1 залишається без початкової школи і привели деяких батьків у понеділок о 8-мій ранку під міську раду. Але, здається, найбільше батьків обурило те, що чиновники з ними не порадились.

- Звичайно, не хотіли б, щоб діти переходили в іншу школу. Якби було завчасне попередження… Деякі батьки навіть досі не знають, що наших дітей переводять у 10-ту школу, - каже Тетяна Єгорівна, мати учня 25-ї школи. – У нас були збори в п’ятницю, там сказали, що буде перехід в іншу школу.

- Про це я дізналась з новин. Нам подзвонили сказали, що наша школа закривається, наш клас залишається, а усі середні класи будуть довчатися у 10-тій школі, - пояснює Наталя Олександрівна, чия дитина теж відвідувала 25-ту школу. - Мене це дуже обурило, тому що ми йшли у 25-ту школу, нам там все подобається, я в цій школі я сама училась. Та й не робиться це за два тижні до початку навчального року.

Позицію батьків гімназії №1, які не згодні з переходом в іншу школу, озвучив Валерій Лук’янчук, його донька перейшла до 4-го класу:

- Ми будемо намагатися скасувати це рішення, бо вважаємо, що воно порушує і права батьків, і права дітей. Ніхто з офіційних осіб, з вчителів, мені не телефонував. Нас просто поставили до відома. Нас обурила сама форма, те, що з нами взагалі ніхто не порадився. Ми школу вибирали за рівнем знань, за інфраструктурою, і в тому числі за близькістю. Нам сказали, що у департаменті освіти просто математично порахували, що в тому районі на Квятека менше дітей, ніж у цьому. Тобто математично поділили, що їм треба туди перемістити дітей. Якщо нас не почують, ми будемо закликати батьків зірвати навчальний процес 1 вересня. Ми захищаємо своїх дітей!

За словами Валерія Лук’янчука, питання реорганізації мало б супроводжуватися діалогом. І якби більшість батьків погодилася на запропоновані умови, меншість би підкорилась більшості.

Здається, хмизу у вогонь підкинув саме брак інформації, яку чомусь не доніс міський департамент освіти ні до вчителів, ні до батьків, обмежившись тією самою констатацією факту. Бо крім малоприємних слуху чиновників думок звучали й інші. Наприклад, «ідея, можливо, і хороша, але…» Або ж «нас запевняють, але…» Щоб дати відповіді на ці «але» до батьків вийшов міський голова.

біля міської ради зібрались батьки учнів 25 школи, щоб заявити про свою незгоду з рішенням про переведення учнів 25-ї школи до школи №10.

- Ми з Вами живемо у місті, де є майже 400 тисяч людей. І щоб приймати рішення, потрібно думати не тільки про себе. Іноді буває так, що не все те добре, що є саме тут і зараз, воно є добре взагалі і на майбутнє, - пояснював мер. - Немає жодних жертв насправді. Є рішення, яке просто вас не влаштовує. У першій школі навчаються діти в три зміни…

Пристрасті то розжарювались, то втихали. Але хтось для себе таки почув відповіді на запитання, які хвилюють.

Так, одна з мам з юрби запитала:

- Сказали, що коли не подобається це рішення, можна перевести дитину в іншу школу, але ні школа №2, ні школа №4 дітей з першої – не приймає.

- Це уже не проблема, розберемося, - запевнив Володимир Гройсман.

- Як бути з тим, що купували батьки? З облаштуванням класів? – ще одне запитання.

- Все те, що потрібно для навчального процесу, може буде розподілено і переміщено у новий навчальний заклад.

- Школа це не тільки стіни, це й атмосфера, це те, що створюється роками. Думаєте це легко?

- Це все нелегко, це все важко. І я це розумію.

- Не знищуйте мою школу, - це дівчинка Юля з маленьким плакатиком у руках звернулась до мера.

- Ніхто нічого не знищує, повір мені.

- А як діти добиратимуться до нової школи? Ви це врахували?

- Якщо потрібно ми поставимо шкільні автобуси…

Спілкування тривало більше години. Хтось з площі пішов не задоволений відповідями, хтось – у роздумах, хтось отримав відповіді на свої питання. А після зустрічі з батьками на площі у міського голови відбулось засідання з чиновниками, де обговорювались конкретні і чіткі питання, які щойно перед цим батьки поставили меру. Міський голова запевняє, ні діти, ні якість освіти від реорганізації постраждати не повинні.



Переглядів: 10136
Поширень: 0