Останній літній вечір. На головному майдані Вінниці шумить сцена фінального шоу «Творча битва районів». Вже вдруге Вишенька у цьому змаганні талановитих отримує перемогу. А щойно концерт, проведений за сприяння департаменту культури Вінницької міськради та за підтримки депутата облради Сергія Кудлаєнко завершився, як просто тут, на Соборній, на стіні приміщення колишньої міської Думи, почалась презентація проекту «Креативні фасади: візуальне мистецтво + технології + суспільство».

 Tagtool

Ця арт-акція зібрала чимало глядачів: абстрактні малюнки розфарбували останній вечір літа у Вінниці – найкомфортнішому місті України. Магія творчості перетворила куточок Вінниці у арт-лабораторію. За допомогою сучасних технологій фасад історичної будівлі став мультимедійним мольбертом.

 Tagtool

Від наскельного живопису первісних людей до цифрової епохи, в яку ми живемо, малюнок лишається головним способом візуалізації ментальних образів. Але у 21 сторіччі для створення подібних зображень можна використовувати сучасні технології та малювати світлом, і малюнок не залишиться статичним, а зможе ожити.

 Tagtool

Жителі Вінниці першими в Україні побачили дивне візуальне мистецтво рухомих графіті. Саме до Вінниці завітав Маттіас Фріц з Австрії - один з винахідників програми Tagtool, яка дає можливість створювати анімовані малюнки в реальному часі. Він навчав українських художників та надихався краєвидами Вінниці. Місто справило на нього враження творчою атмосферою, наші митці - талантом, а публіка - вдячністю та увагою до незвичного мистецтва, створеного за допомогою мультимедійних технологій.

 Tagtool

Два дні 15 художників з Києва, Львову, Херсону, Харкова та Вінниці (наймолодшому з яких було усього 13 років) навчались під його керівництвом креативно змінювати простір, використовуючи проектовані рухомі малюнки. Митці могли творити їх поодинці або в парі, кожен на своєму Іpad. Потім зображення передавалось на один комп’ютер, який проектував його на стіну. Таким чином численна публіка отримала змогу не лише споглядати диво-мультики, але й спостерігати за процесом їх створення.

 Tagtool

Видовище розпочалось показом презентаційного ролику креативних малюнків створених винахідниками програми. У попередні роки створювачі Tagtool приймали участь у багатьох театральних постановках, музичних шоу та вуличних експериментах за участю графіті-райтерів по всьому світові. Неймовірні абстрактні малюнки та анімовані історії, створені фантазією художників, з’являлись на сірій стіні і перетворювали її на яскраву живу картину.

 Tagtool

Далі настав час українських художників. Власне бачення світло-цифрового графіті продемонстрували Гордій Чорний та Марія Мишуренко зі Львову; Світлана Рейниш та Олена Семак з Києва; Мар’яна Тариш, Валерій Корисов та Сергій Серко з Херсону; вінничани Олександр Нікітюк та Олександр Козловський; Денис Волощук (Вінниця) та Олена Гаврищук (Київ); Денис Коін (Харків) і Надія Карабан (Вінниця).

 Tagtool

Ледь не більш цікаво ніж дивитись на витвір художників, було спостерігати за їх рухами. Публіка могла бачити сам процес створення малюнків та приведення їх у рух за допомогою Tagtool. Художники малювали пальцями по поверхні екрану Іpad, гралися, переміщуючи свої малюнки, додаючи ефектів, створюючи цілу міні-історію. Завдяки проекту можна було по новому поглянути на мистецтво та процес його творення.

Ті, хто захопився побаченим, мали можливість спробувати свої сили у малюванні. Ледь не до півночі тривав творчий процес: Маттіас Фріц навчав бажаючих користуватись своєю програмою і малюнки на стіні стрімко змінювались. Проект «Креативні фасади: візуальне мистецтво + технології + суспільство» сподобався усім, як учасникам так і глядачам.



Переглядів: 8495
Поширень: 0