Сьогодні, 4 вересня, у Вінницю проїхали учасники ХІІІ Міжнародного мотоциклетного рейду Катинського. Більше 70 поляків-байкерів, учасників рейду, вшанували своїх земляків - Юзефа Пілсудського і Папу Римського Іоанна-Павла ІІ – покладанням квітів до їх меморіальної дошки і пам’ятника.

Окрім України маршрут байкерів пролягає через Литву, Білорусь, Росію, Угорщину, Словаччину, Австрію.

Керівник мотопробігу Віктор Вегржин водить мотоцикл з 12 років.

- У такі поїздки не беремо важких речей, - розповідає він. - З нами їдуть шість жінок, які теж керують мотоциклами. Правда, у Москві машина зіткнулась із нашою 20-річною дівчиною, яка керувала байком. З відкритим переломом ноги її доставили до лікарні. На Україні дорожньо-транспортних пригод не було. Машини пропускають нашу колону, та й ваші співробітники ДАІ допомагають нам. Щодо доріг, то можу сказати, що в Україні вони не найкращі. Але просто їхати, як американським автобаном, не цікаво. Увесь інтерес у тому, що дорога буває важка і цікава.

Віктор Вегржин та Дамян Цярцінські

Наразі до Вінниці заїхала колона із 87 мотоциклів. Байкери вже проїхали більшу частину запланованого маршрут - більше чотирьох тисяч кілометрів.

Маршрут ХІІІ Міжнародного мотоциклетного рейду Катинського

- Цей мотопробіг присвячений місцям пам’яті польського і українського народів, - розповідає віце-консул Генерального консульства Республіка Польща у Вінниці Дамян Цярцінські. - Участь у ньому беруть як байкери, які захоплені подорожами і мотоциклами, так і люди, які підтримують польську спадщину, польські патріоти.

Константин Ляшкевич із дружиною уперше бере участь у такому мотопробізі. Пара розповідає, що участь у рейді досить патріотична, до того ж за цей час вони оглянули багато міст, познайомились із різними людьми, хоча ночувати доводиться у наметах, школах і соборах.

Константин Ляшкевич із дружиною

Іоанна Сошинська, учитель релігії і географії у гімназії, уперше взяла участь у рейді.

- Дуже вражена Україною, людьми, їх доброзичливістю, гостинністю, - говорить Іоанна. – Чоловіки на кожному кроці допомагають.

Іоанна Сошинська та Дамян Бобель

Учасниками рейду є також два священники. Один із них, Дамян Бобель, бере участь у Міжнародному мотоциклетному рейді Катинського уже восьмий раз .

- Ми вшановуємо пам’ять поляків, які загинули за кордоном, - говорить він. - Із собою веземо подарунки для дітей: іграшки, книги, цукерки. Роздаємо їх дітям.

Дамян Бобель

Нагадаємо, що ХІІІ Міжнародний мотоциклетний рейд Катинського розпочався 24 серпня у Варшаві і завершиться 15 вересня. Маршрут байкерів пролягає через Вільно, Мінськ, Смоленськ, Москву, Київ, Житомир, Бердичів, Вінницю, Бар, Кам’янець-Подільський, Тернопіль, Львів, Краків, Відень.



Переглядів: 6107
Поширень: 0