Вінницька влада продовжує розширювати можливості жителів висотних будинків в питанні контролю за роботою ЖЕКів та взаємодією із ними. Тепер мешканці можуть не тільки замовляти послуги у ЖЕКів. Якщо є бажання людей – вони мають можливість частину робіт, які виконує обслуговуюче підприємство, взяти на себе. Таке рішення, «Про порядок відмови від послуг з утримання будинків», прийняв виконком міської ради, надавши вінничанам інструмент, який дозволяє обирати, хто буде обслуговувати будинок – ЖЕК чи мешканці власними силами.

Відмова від послуг як елемент системи нових відносин «ЖЕК - мешканець»

Вінницька влада продовжує змінювати підходи до обслуговування та утримання житлового фонду міста. Свого часу вже було зроблено кілька системних кроків, які, з одного боку, підвищили відповідальність ЖЕКів за якість наданих послуг і обсяги нарахувань, а з іншого – сприяють активізації самих мешканців в питанні утримання будинку, який є їх спільною власністю. Першим з них стало впровадження ще в 2009 році граничного тарифу та сплата лише за фактично надані послуги, коли нарахування формуються відповідно до актів виконаних робіт.

Наступним етапом в системі нових взаємовідносин між ЖЕКом та мешканцями стало створення інституції старших по будинках. Сьогодні в переважній більшості вінницьких висоток обрано старшого. Це представник будинку, обраний самими жителями, якому вони делегують всі питання взаємодії із ЖЕКом. Саме ця людина визначає, які роботи потрібно робити по будинку, контролює якість їх виконання та, відповідно, підписує акти виконаних робіт. Вже кілька років поспіль для старших по будинках та голів ОСББ міська влада організовує навчальні курси на базі технічного університету, де вони вчаться професійно виконувати свою роботу управителів.

Саме старші по будинку почали піднімати питання про можливість самим вирішувати, як і хто буде виконувати необхідні по будинку роботи, але жителі багатоповерхівок не мали інструменту, який дозволяв би це робити. Враховуючи такі побажання мешканців, департамент житлового господарства міської ради розробив проект рішення виконавчого комітету «Про Порядок відмови від послуг з утримання будинку та прибудинкової території мешканцями багатоквартирних житлових будинків». На одному із останніх засідань виконком міської ради ухвалив це рішення.

Перед прийняттям рішення мешканці мають зважити свої можливості

Відмова від послуг ЖЕКа – означає, що мешканці готові взяти виконання цих робіт на себе. Тому перед прийняттям рішення жителі мають добре зважити свої сили та зрозуміти, наскільки вони зможуть якісно забезпечувати цю роботу. Адже навіть якщо люди самі будуть прибирати прибудинкову територію, потрібно буде дотримуватись певних правил та стандартів, які гарантують утримання території в належному стані. Дещо складніше питання – утримання інженерних мереж. Щоб забезпечити обслуговування трубопроводів, потрібні відповідні знання та навички.

В підтвердження того, що люди усвідомлюють відповідальність і серйозно підійшли до цього питання, старший по будинку повинен надати ЖЕку перелік людей чи організацій, які виконуватимуть ті чи інші роботи. Якщо, наприклад, мешканці вирішують самі прибирати під’їзди та двір, то потрібно визначити періодичність робіт та виконавців. Якщо на територіях будинків не буде порядку, ЖЕК отримуватиме штрафи від адміністративної комісії. В такому випадку його розмір буде включено в квартплату на той будинок, який фактично отримав цей штраф через невиконання його мешканцями своїх зобов’язань.

Рішення про те, як обслуговувати будинок, мешканці приймають на загальних зборах

Процес передачі будинку на обслуговування мешканців розпочинається із його обстеження та складання дефектного акту. Це потрібно для того, щоб люди знали вразливі місця в багатоповерхівці, які потрібно буде тримати на особливому контролі. Після цього питання про спосіб обслуговування будинку та прилеглої території виноситься на загальні збори, де має бути не менше ніж 51% мешканців. На цій зустрічі люди шляхом поіменного голосування і повинні затвердити перелік послуг, які вони можуть і хочуть виконувати самі, а які замовлятимуть у інших організацій.

Послуги ЖЕКу з обслуговування будинків складається із ряду робіт, які охоплюють не лише утримання в належному стані будинку та двору, а й забезпечення стабільної роботи усіх його інженерних систем. Тому відмова не може поширюватись на всі послуги. До тих, на які дія нового рішення не розповсюджується, належать: освітлення місць загального користування; експлуатація ліфтів та їх електропостачання; ліквідація аварійних ситуацій на мережах. Виконання решти робіт вінничани можуть взяти на себе. Це стосується утримання внутрішньобудинкових мереж, поточний ремонт трубопроводів, дахів, фасадів, прибирання під’їздів та прибудинкових територій тощо.

Мешканці багатоповерхівок, які хочуть спробувати частково обслуговувати свої будинки, всю необхідну інформацію можуть отримати в департаменті житлового господарства (тел.: 59-53-01). За будь-якою консультативною допомогою також можна звертатись до Асоціації старших по будинках (вул. 1 Травня,78, тел. 56-28-64). Якщо мешканці на якомусь етапі зрозуміють, що вони не можуть виконувати роботи на належному рівні, вони в будь-який момент можуть повернутись до колишньої схеми, коли всі послуги надає ЖЕК. Для цього старшому по будинку потрібно лише написати відповідне звернення до ЖЕКу. Послуги будуть відновлені через два тижня з моменту його реєстрації в обслуговуючому підприємстві.



Переглядів: 5912
Поширень: 0