«Міськсвітло» закінчує роботи по модернізації системи диспетчеризації управління мережею зовнішнього освітлення. Що дає можливість автоматично включати всю мережу вуличних ліхтарів одночасно (а їх у місті майже 20 тисяч) та вчасно виявляти поломки на окремих ділянках. Реалізація цього проекту є наступним кроком створення сучасної та якісної системи зовнішнього освітлення міста.

Ще сім років тому вечірня Вінниця була схожа на суцільну темряву. Багато світильників, які встановлювались ще за радянських часів, були неробочими, а ті ліхтарі, які працювати, були звичайними лампами розжарювання. На січень 2006 року у місті налічувалось всього 1689 енергозберігаючих ліхтарів. Для того, щоб зробити Вінницю зручною для пересування і у темну пору доби, було розпочато масштабні роботи по розширенню та переоснащенню мережі зовнішнього освітлення.

На сьогоднішній день у місті встановлено вже 19 тисяч 478 світлових точок, з яких 98% оснащені енергозберігаючими лампами. Вони дозволяють майже вдвічі економити затрати електроенергії. Якщо на початку цієї роботи першочергово займались освітленням основних вулиць, пізніше – приватним сектором, то протягом двох останніх років увага приділяється реконструкції зовнішнього освітлення на територіях шкіл, садочків, лікарень, дитячих та спортивних майданчиків. Те, що сьогодні Вінниця є світлою і комфортною у вечірній та нічний час, відзначають і гості міста, які зауважують, що мережа вуличного освітлення у Вінниці набагато розвинутіша, ніж у багатьох обласних центрах України.

Наступним етапом модернізації системи вуличного освітлення стала її автоматизація та диспетчеризація. Цей проект розпочали впроваджувати на базі МКУП «Міськсвітло» майже рік тому. «Відтепер наш диспетчер може автоматично керувати увімкнення та вимкнення вуличної мережі та оперативно виявляти поломки. Керування системою здійснюється за графіком, розробленим індивідуально для Вінниці з урахуванням місцевих особливостей. На спеціальній карті міста виведені всі пункти включення, і диспетчер може бачити, у яких мікрорайонах сталась позаштатна ситуація та навіть її можливі причини», - розповідає керівник підприємства Вадим Кондрацький.

Раніше ремонтники змушені були витрачати багато часу для виявлення місця поломки. При цьому мешканці кількох мікрорайонів, які розміщуються поряд, протягом досить довгого терміну могли залишатись без вуличного світла. Зараз по місту встановлено 160 спеціальних шаф, які містять датчики, що автоматично передають на диспетчерську, де саме відбувся збій. Окрім цього, диспетчер може ще й проконтролювати, коли саме монтер прибув на ділянку і відкрив шафу.

Кожна така шафа має лічильник витрат електроенергії. Раніше працівники «Міськсвітло» знімали показники з них вручну, а зараз вони передаються диспетчеру в автоматичному режимі. Дистанційний технічний облік спожитої електрики дозволяє зменшити затрати робочого часу і транспортні витрати. Система дозволяє диспетчеру при необхідності проводити і ручне управління пристроями. Наприклад, якщо необхідно замінити перегорілі лампи і включити для перевірки зовнішнє освітлення.

Сучасною системою керування цьогоріч було обладнано і мережу освітлення Центрального мосту. Вона дає змогу відтворювати будь-які ефекти і комбінації кольорів та їх динамічну зміну. Завдяки цьому з’явилася можливість у будь-який час змінювати програми підсвітки мосту, яку облаштували цього літа з допомогою 126 світлодіодних світильників.



Переглядів: 4279
Поширень: 0