Про ризики підприємств регіону, які вже відчули проблеми із експортом продукції до Росії та про можливі шляхи виходу із ситуації, в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу розповів радник голови Вінницької ОДА, очільник наглядової ради Вінницького ПАТ "Маяк" Петро Кузнєцов.

"В області 83 підприємства орієнтовані на експорт продукції на російський ринок, і у серпні-вересні вони вже відчули вплив економічних санкцій Росії. Поки що це було попередження, яке швидко, як кажуть, "попустило". Але важко прогнозувати, як будуть вести себе російські партнери наступного року. Адже вони теж втратили прибутки на цій, навіть тимчасовій, ситуації. Відтак, вони будуть із нами дуже обережно підписувати нові контракти", - вважає П.Кузнєцов.

На думку експерта, наша держава має заохочувати експансію українських виробників на інші ринки. Проте, орієнтуватись на пострадянські країни не слід, адже на більшості територій діють домовленості з Росією і це також неминуче з часом обернеться економічними проблемами. Якщо Росія прийме рішення щодо економічного ембарго, то воно діятиме на території всього Митного союзу. Тому освоювати ринки країн СНД фактично безперспективно", - зауважує керівник підприємства.

Він переконаний, що на рівні України та Росії має бути досягнуто конкретних домовленостей щодо захисту власних виробників. Окрім того, український уряд має розробити низку "заохочень та пільг" для вітчизняних виробників. Зокрема, йдеться про можливу часткову компенсацію з просування продукції на експорт. "Затрати експортерів на просування своєї продукції, а це, наприклад, участь у міжнародних виставках, мають компенсуватись державою на 50%. Тобто, половину сплачує підприємство, половину - держава. Тоді можемо говорити про солідарну відповідальність. Це не моє ноу-хау, це - світова практика. Такі правила діють у багатьої країнах Європи - Німеччині, Італії, Франції, а також у Китаї, США. Підприємству, де я працюю, така форма підтримки дозволить зекономити декілька десятків тисяч євро, які ми зможемо використати на інші промо-заходи. Чим більше потенційних покупців про нас знатимуть, тим краще для розвитку експорту", - переконаний П. Кузнєцов.

Серед інших кроків поліпшення експортної політики в умовах перехідного процесу фахівець пропонує зниження кредиткої ставки з частковою компенсацією різниці між ставкою Нацбанку та комерційного банку. Третій крок - запропонувати перелік продуктів, які імпортуються, для виробництва місцевим підприємствам, щоб розширити внутрішній ринок продукції за рахунок вітчизняного виробника. "Імпорт буде обмежено, і таким чином підприємства зможуть компенсувати собі затрати по експорту", - пояснює П.Кузнєцов.

Довідково.
Публічне акціонерне товариство "Маяк" - одне із найбільших промислових підприємств в Україні. Головним напрямком діяльності компанії є розробка і виготовлення широкої гамми електрообігрівальних приладів, радіаторів і стальних конвекторів для систем опалення.



Переглядів: 3376
Поширень: 0