Прес-службою прокуратури міста Вінниці 24 вересня 2013 року на редакції вінницьких ЗМІ було розіслано інформацію про виявлені правопорушення у сфері бюджетних закупівель. У ній зазначається, що службові особи МКУП «Міськсвітло» за договором державної закупівлі безпідставно перерахували кошти у сумі 399 тис. грн. приватній структурі на придбання службового автомобіля, який фактично отримано не було. В повідомленні йдеться, що на сьогоднішній день проводиться досудове розслідування по кримінальній справі.

Хочу зауважити, що кримінальне провадження розпочато відповідно до нашої ж заяви до органів внутрішніх справ. Подана прес-службою прокуратури м. Вінниці інформація є неповною та не пояснює ситуації, яка склалася на сьогоднішній день. Тому вважаю за необхідне надати повну інформацію по справі придбання нашим підприємством спецавтомобіля для утримання міських мереж вуличного освітлення.

Тендер на закупівлю спеціалізованого автомобіля, у якому взяло участь двоє учасників, було проведено минулого року. Торги виграло луганське ТОВ «Східспецтехніка», оскільки ним була запропонована найнижча цінова пропозиція. 22 травня 2012 року з даним товариством було укладено договір на купівлю автомобіля, при цьому примірники договору, підписані ТОВ «Східспецтехніка», надійшли поштою. Договором обумовлено строк поставки автомобіля протягом червня 2012 року. В подальшому відбулись кілька телефонних розмов з директором цього товариства Олексієм Землюком. В ході тривалих телефонних перемовин, керівник запевняв, що автомобіль знаходиться на території його підприємства і готовий до відправки, але для остаточної поставки він потребує технічного дообладнання. Перед закінченням строку, обумовленого договором, з метою прискорення поставки спецавтомобіля керівник О. Землюк зазначив, що товариству потрібні кошти для закупки технічних засобів і тому необхідно терміново перерахувати кошти, які дадуть йому змогу виконати умови договору.

Тому нами було підготовлено платіжне доручення в органи державного казначейства для перерахування коштів. 22 липня на розрахунковий рахунок товариства «Східспецтехніка» надійшло 399 тисяч гривень. Після чого під час чергової телефонної розмови Землюк О.В. повідомив, що автомобіль вже виїхав з Луганська та прямує до Вінниці. Поштою нам надійшов акт прийняття-передачі автомобіля у повній комплектації, який мною завірено не було. Проте, автомобіль так і не був поставлений. Ще в кількох наступних телефонних розмовах керівник ТОВ посилався на різні причини і з часом взагалі перестав брати слухавку. 10 жовтня ми направили претензію ТОВ «Східспецтехніка» про те, що ними порушено умови договору, з вимогою повернути сплачену суму з пенею та штрафними санкціями. Однак відповіді на неї не послідувало.

22 жовтня мною було прийнято рішення звернутися до прокуратури Луганської області з описом обставин справи. За місяць ми отримали від них відповідь, що у діях приватної структури вбачаються шахрайські дії шляхом заволодіння коштів, і перенаправила справу для проведення перевірки у прокуратуру міста Луганськ. 12 лютого 2013 року господарський суд Луганської області задовольнив позовну заяву про примусове стягнення коштів з ТОВ «Східспецтехніка» на користь МКУП «Міськсвітло» міста Вінниці боргу в сумі 324 тисячі грн., а також пені в розмірі майже 23 тис. грн., 3% річних в сумі майже 3 тис. грн. і витрат на судовий збір (8 тисяч 496 грн.). На даний час за результатами вжитих заходів ТОВ «Східспецтехніка» повернуто 75 тисяч гривень, які були перераховані до бюджету Вінниці в якості відшкодування. Наказ господарського суду Луганської області надіслано для виконання рішення в примусовому порядку в органи ДВС. Постановою від 22 березня 2013 року було відкрито виконавче провадження щодо стягнення з ТОВ «Східспецтехніка» решти боргу. На жаль, на даний час зрушень по справі не має, і кошти поки що не повернено.

4 вересня МКУП «Міськсвітло» звернулося з заявою до органів внутрішніх справ, згідно якої і відкрито кримінальне провадження проводиться досудове розслідування.

Директор МКУП «Міськсвітло» Вадим Кондрацький



Переглядів: 6075
Поширень: 0