6 листопада 2013 року у Вінницькому апеляційному адміністративному суді відбувся круглий стіл з адвокатами та представниками адвокатських об’єднань на тему: «Актуальні питання надання правової допомоги в адміністративному судочинстві».

Участь у заході взяли голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин, його заступники та судді цього ж суду, а також адвокати та представники адвокатських об’єднань Вінницької, Хмельницької й Чернівецької областей.

Відкрив засідання круглого столу голова ВААС Віталій Кузьмишин, який зазначив, що сьогодні наша держава є правовою, а тому її завданням є максимізувати умови й можливості захисту прав людини. Вагому роль у цьому відіграє суд, адже виступає своєрідним регулятором стосунків груп суспільства, які конфліктують, індивідів з різними цінностями, сподіваннями й інтересами. За словами очільника суду, справедливе правосуддя залежить від надання якісної правової допомоги, а тому Вінницький апеляційний адміністративний суд постійно здійснює заходи для побудови партнерських стосунків та налагодження тісної співпраці з громадськістю, сприяє відкритості, гласності та доступності суду для громадян.

Виходячи із тлумачень ст. 2 КАС України, у якій зазначено, що, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також завдань, передбачених приписами Закону України «Про адвокатуру», Віталій Кузьмишину виступі відстоював позицію про незалежність адвоката відсуб’єктів владних повноважень, політичних партій та громадських організацій, що обумовлено правовим становищем судового захисника, та надає йому особливого процесуального статусу в адміністративному судочинстві. «На практиці виникає ціла низка проблем, пов’язаних з участю адвоката в адміністративному процесі, які, на жаль, не отримали необхідного теоретичного та практичного вирішення, що зумовлює потребу їх додаткового дослідження й, за необхідності, у подальшому внесення відповідних змін до законодавства», – пояснив голова суду.

Під час заходу учасники розглянули важливі питання, які стосувались участі адвоката в адміністративному судочинстві та обов’язковості використання правової допомоги на законодавчому рівні.

Заступник голови ВААС Олег Курко у своїй доповіді пояснив сутність поняття правової допомоги в адміністративному судочинстві та наголосив, що надання правової допомоги є обов’язком держави, а використання правової допомоги – це право людини і громадянина.

Адвокати з 3-х областей зібрались за круглим столом у Вінницькому апеляційному адміністративному суді

У свою чергу, Жанна Мельник-Томенко обґрунтувала необхідність запровадження на законодавчому рівні обов’язкового використання фізичними та юридичними особами правової допомоги адвоката (адвокатського об’єднання) під час перегляду судових рішень адміністративних судів. За її словами, це дозволить вирішити важливі проблеми щодо організації та забезпечення належного правового захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин.

Голова президії адвокатського об’єднання «Вінницька обласна колегія адвокатів» Ольга Терещенко, провівши аналогію зі ст. 45 КПК України, запропонувала внести зміни до КАС України та запровадити обов’язкову участь адвоката в адміністративному судочинстві.Більшість присутніх підтрималатаку позицію. А голова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатів Вінницької області Кароліна Хоменчук, погодившись із думкою Ольги Терещенко, додала, що захист прав та інтересів осіб повинен здійснюватись виключно професійним адвокатом.За надання неякісної допомоги адвокат, на відміну від судового представника без свідоцтва на право зайняття адвокатською діяльністю, несе дисциплінарну відповідальність. Такий підхід до адвокатів підвищує рівень професійної культури захисників прав, надає їхнім клієнтам гарантії щодо сумлінної участі фахівця в судовому процесі, своєчасного та кваліфікованого захисту.

Адвокати з 3-х областей зібрались за круглим столом у Вінницькому апеляційному адміністративному суді

Також доповідачами під час засідання круглого столу виступили директор ПТ ЮК «ЮТЕРРА» Леонід Марцинковський (м. Вінниця), голова адвокатської контори «Місяць і партнери» Андрій Місяць (м. Хмельницький),адвокати Олена Ліханова (м. Вінниця) та Ігор Павчук (м. Чернівці). Вони поділились власним досвідом захисту прав та інтересів фізичних і юридичних осіб в адміністративному судочинстві, а також висловили побажання якомога частіше проводити подібні зустрічі та разом вирішувати проблемні питання.

На завершення заходу з метою підтримання прозорості діяльності судової гілки влади й надання максимально ефективної правової допомоги учасники заходу прийняли рішення про утворення консультативно-дорадчого органу з представників адвокатів та адвокатських об’єднань Вінницької, Хмельницької й Чернівецької областей при голові ВААС.


Переглядів: 4753
Поширень: 0