Ця та інша інформація про жителів Вінниці була отримана в результаті дослідження «Гендерний портрет Вінниці», який презентували сьогодні у залі засідань міської ради. Тепер цю інформацію можна буде використовувати при розробці та реалізації міських програм, що дозволить краще враховувати потреби тієї чи іншої категорії населення та сприятиме подальшому розвитку громади.

Ідея створення гендерного портрету Вінниці виникла під час роботи над розробкою стратегії «Вінниці:2020». Дослідження були проведені у рамках проекту «Місцевий економічний розвиток міст України», який здійснюється Федерацією канадських муніципалітетів у партнерстві з Асоціацією міст України за фінансової підтримки уряду Канади. Для реалізації проекту на території міста об’єднали зусилля представники міської, обласної влади та громадські організації.

«Маючи відповідні дані, стає зрозумілим, куди направляти більше уваги, на реалізацію яких програм та проектів. Взагалі, Вінниця – це місто, яке впроваджує новітні технології, є одним з передових в України. А гендерний портрет, як інструмент, дозволить ще більше покращити ситуацію та підвищити рівень комфорту», – каже голова правління ВООГО «Відкрите суспільство» Світлана Ходакова.

Світлана Ходакова презентувала результати дослідження, які увійшли у «Гендерний портрет міста Вінниці». За її словами, у місті Вінниці, як і загалом у Вінницькій області проживає 54% жінок та 46 % чоловіків. Щодо розподілу мігрантів за статтю, то кількість жінок переважає як серед тих, хто прибув, так і серед тих, хто вибув. Серед державних службовців більше жінок, така ж ситуація і на рівні органів місцевого самоврядування. Цю інформацію, на думку пані Світлани, можна буде використовувати при розробці та реалізації міських програм, що дозволить краще враховувати потреби тієї чи іншої категорії населення та сприятиме подальшому розвитку громади.

Досліджуючи соціально-культурні показники, з’ясувалося, що серед відвідувачів дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів переважають хлопці. Тоді як у вищих навчальних закладах навчається більше дівчат.

Також було зроблено моніторинг рівня комфорту проживання жінок у Вінниці. Для цього було обрано дві групи, у першій були жінки, у другій – експерти, які працюють у цій галузі. Моніторинг проводився шляхом оцінювання респондентами різних показників якості життя у місті за десятибальною шкалою. Рівень середовищного комфорту жінки оцінили у 5,8 балів, найвищий показник тут отримали розділи благоустрій міста (7,2) та сервіс у сфері дозвілля (7,6).

Щодо особистісного комфорту, то соціальне благополуччя вінничанки оцінили в 7,1 бала, матеріальне – 5,7, Рівень самотності склав 5,4 бали, а психологічного комфорту – 8. Готовності жінок займатися покращенням умов життя склала 8,4 балів, а рівень діяльності в цьому напрямку – 8,1. Оцінки експертів лише трохи відрізнялися від оцінок групи жінок.

«Лише за умови рівноправної участі всіх членів територіальної громади можна розвивати місто, створювати комфортні умови проживання для кожного вінничанина. Міська рада постійно працює над тим, аби вінничанам жилося комфортно у місті. В той же час, ми чітко розуміємо завдання, які стоять перед міською владою у цій сфері. І ми робитимемо все можливе, щоб зробити життя у Вінниці ще комфортнішим. А гендерний портрет міста та результати проведених досліджень допоможуть нам у цьому», – зазначила заступник міського голови Валентина Балицька.

Довідка

Гендерний портрет – це дослідження статистичних даних за статтю з метою відображення реального становища жінок і чоловіків у різних сферах.



Переглядів: 3630
Поширень: 0