За рік муніципальний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія» переїде у нове приміщення, повністю адаптоване до потреб таких людей. Водночас заклад буде інтегрованим для того, щоб зняти будь-які бар’єри між спілкуванням здорових людей та вінничан з особливими потребами – він охоче прийматиме усіх бажаючих.

У Вінниці з’явиться унікальний для України Центр реабілітації людей з інвалідністю

Сьогодні Центр реабілітації людей з інвалідністю, створений більше шести років тому, розміщується у частині приміщення одного з дитсадків по проспекту Космонавтів. У ньому одночасно працює 10 спеціалістів, які займаються психологічною та фізичною реабілітацією людей з обмеженими фізичними можливостями, тут же проводяться зустрічі, тренінги та дрібний ремонт візків. За словами керівника «Гармонії» Раїси Панасюк, зараз у Центрі працюють фахівці, які можуть надати якісну допомогу. Також тут створено тренажерну залу з унікальним спеціалізованим обладнанням. Але через те, що охочих багато, а приміщення замале (його площа становить лише 132 м2) – Центр змушений відмовляти у допомозі та ставити на чергу.

У Вінниці з’явиться унікальний для України Центр реабілітації людей з інвалідністю

Тому було прийнято рішення шукати окреме приміщення, щоб створити всі умови для роботи муніципального центру «Гармонія». В результаті зупинились на одній з будівель по вулиці Винниченка. Місця тут фактично у 7 разів більше за площею, аніж Центр має зараз (понад 900 м2). Загальна вартість робіт відповідно до проектно-кошторисної документації складає 7,4 млн. грн. Переможцем тендеру стала будівельна організація, яка запропонувала і зобов’язалась якісно виконати всі роботи за 6,4 млн. грн. Реконструкція розпочалась ще наприкінці минулого року. Майбутні господарі, - Раїса Панасюк та її колеги із Центру «Гармонія», - тут бажані і часті візитери, які особисто контролюють хід робіт. Адже саме вони розробляли функціональне призначення кожної з кімнат приміщення.

«Ми хочемо створити повноцінний Центр життя, роботи та реабілітації людей з інвалідністю. Плануємо до кінця цього року закінчити реконструкцію, - зазначає міський голова Володимир Гройсман. - Ми розраховуємо на підтримку обласної державної адміністрації, яка в нас вже є: спільно з губернатором ми подали цей проект на фінансування через державний Фонд регіонального розвитку. Маємо надію, що він буде затверджений та підтриманий, і ми зможемо отримати фінансування з державного бюджету. Щодо теперішнього приміщення Центру по Космонавтів, то там буде зроблено ремонт і відкриті додаткові групи для дошкільнят. Усі приміщення, які звільнятимуться в дитячих садках міста, будуть використовуватись винятково для створення нових груп – це один з пріоритетів нашої роботи».

У новому приміщенні по Винниченка окрім тренажерного залу та кабінету психолога будуть створені майстерні різної спеціалізації, комп’ютерний клас, кабінет масажиста, кімната для проведення тренінгів та конференц-зал. Приміщення буде обладнано сучасним пандусом та електропідйомником, а будівля повністю пристосована до потреб людей на візках і в разі, якщо людина тільки сіла на візок, тут можна буде отримати повну інформацію, як саме переобладнати власну оселю. Окрім того, тут буде актова та танцювальна зала, де функціонуватиме студія танцю на візках.

Раїса Панасюк

За прикладом Прозорих офісів тут також буде обладнано і дитячу кімнату «Смайлик». Її зможуть відвідувати не тільки діти батьків-інвалідів або діти на візках, а й звичайні діти. «Ми плануємо, що в нашу дитячу кімнату приходитимуть мами з дітьми, які не обов’язково матимуть інвалідність, щоб діти з особливими потребами гралися разом зі здоровими дітками, а мами могли спілкуватися, - каже Раїса Панасюк. - Адже не важливо: чи мама на візку, а чи здорова, у них спільні інтереси – це щастя їхньої дитини. Тому ми сподіваємось, що у нашому Центрі об’єднаються творчі люди – люди, які захочуть змінювати життя у місті, робити його кращим, цікавішим та яскравішим».



Переглядів: 6719
Поширень: 0