Нагадаємо, що міською радою визначено місце встановлення пам’ятника, автором якого є лауреат Шевченківської премії Анатолій Гайдамака і навіть площі, де він невдовзі стоятиме, уже присвоєно ім’я Тараса Шевченка. Кошти на скульптуру теж давно зібрані благодійним фондом «Подільська громада», який займався цим проектом ще з 2012 року. У Львові ж уже почали відливати пам’ятник, який вже за місяць буде привезено до Вінниці.

В той же час Об’єднання «Вінниччина вшановує Тараса Шевченка» по-своєму готується до ювілею. Серед помітних кроків за останній час – вимога до БФ «Подільська громада» передати кошти, до збору яких вони не мали відношення. Голова фонду Віктор Бронюк назвав це дешевим піаром тих, «хто пролітає, як фанера над Парижем». Фанера над Парижем – це, до речі, не метафора, а реальність - у такий спосіб Віктор Малиновський нещодавно особисто вшанував пам\'ять Кобзаря.

Тепер чергова новина – звернення в суд одного з представників згаданого Об’єднання для недопущення встановлення пам’ятника. Серед аргументів є вельми цікава деталь: виявляється, що один з його членів, пан Козяк, нібито позаминулого року купив квиток на благодійну мистецьку акцію «Шевченко – для усіх століть», думаючи, що він здає кошти на пам’ятник поету на Театральній. Однак за інформацією, яку має «Моя Вінниця», акція проводилась по запрошеннях, і квитки не продавались. Хто бажав – той робив пожертви на рахунок фонду «Подільська громада» або ж у спеціально встановлену на час заходу скриньку. Серед тих, хто перераховував кошти на благодійний рахунок, прізвище Козяк не фігурує. А у скриньці для пожертв після завершення заходу було інкасовано аж 224 (!) гривні. І якщо серед цих коштів був внесок пана Козяка, то розмір його персональної зацікавленості у встановленні пам’ятника Шевченку в місті Вінниці, в тому числі і на площі Театральній, - оцінити не важко.

Ось така підготовка і таке вшанування. Виходить, що Малиновський і Ко роблять усе можливе, щоб вінничани зустріли шевченківський ювілей із фанерним Тарасом. З повагою до Кобзаря?



Переглядів: 4324
Поширень: 0