Організаторами заходу виступили: Управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації, Вінницька ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва, обласне товариство колишніх в’язнів концтаборів та гетто, Вінницьке відділення єврейської агенції «Сохнут Україна», благодійний центр «Хесед Емуна», обласне товариство єврейської мови та культури, Вінницька іудейська громада та Вінницький місцевий осередок Міжнародної громадської організації «Міжнародний фонд взаєморозуміння і толерантності».

Збережеться пам\'ять – збережеться народ

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту встановлений Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 р. Дату 27 січня обрано не випадково: цього дня радянські війська звільнили концентраційний табір Освенцим (Польща). З 2006 р. цей день відзначається в усьому світі. З 2012р. рішенням Верховної Ради України 27 січня відзначається День пам’яті жертв Голокосту в Україні.

Збережеться пам\'ять – збережеться народ

Проведення вечора-спомину «Збережеться пам\'ять – збережеться народ», стало ще одним нагадуванням про загиблих євреїв у роки Другої світової війни. ХХІ століття на прикладі Голокосту змушує людей задуматися про наслідки расизму, ксенофобії та можливості запобігання таких подій у майбутньому.

Збережеться пам\'ять – збережеться народ

У програмі вечора-спомину виступили заступник начальника управління – начальник відділу у справах національностей та релігій обласної державної адміністрації Алла Ратинська, заслужений працівник культури України Н. І. Морозова, равін Вінницької області Шауль Горовиц, голова Вінницького обласного товариства «Колишніх в’язнів концтаборів та гетто» Г. Й. Койфман, заступник голови Вінницького обласного товариства «Колишніх в’язнів концтаборів та гетто» Ц. А. Краснер, голова Вінницької іудейської громади І. П. Новоселецький, голова Вінницького місцевого осередку Міжнародної громадської організації «Міжнародний фонд взаєморозуміння і толерантності» В. М. Чеховський, директор музею Голокосту на Вінниччині Л. М. Трахтенберг, Праведник Миру у Вінниці В. М. Галкина та єдиний в Україні представник Європейської організації «Християни за Ізраїль», учасник «Маршу живих» у Польщі Карлієр Кун (Бельгія).

Збережеться пам\'ять – збережеться народ

Під час заходу відбувся мистецький виступ «Варшавський набат» про Януша Корчака (М. Ревенко за В. Коростильовим) – театральна вистава у виконанні народного театру-студії «Сьоме небо» ВНМУ ім. М. Пирогова.

Збережеться пам\'ять – збережеться народ

Окрім того, було представлено книжкову виставку та виставку декоративно-ужиткового мистецтва єврейського народу «Шанувати пам\'ять непросто…» та «Уроки історії – уроки толерантності», підготовлені працівниками бібліотеки.

Учасники заходу мали змогу переглянути стенди «Голокост на Вінниччині: німецька зона окупації», «Голокост на Вінниччині: Трансністрія» та декоративну виставка ужиткових експонатів єврейського народу.

Для довідки:

Голокост – страшна трагедія єврейського народу. Нацисти прийшли до влади в Німеччині 30 січня 1933р. У ніч на 10 травня 1933 р. нацисти організували публічне спалення на міських площах книг німецьких письменників єврейського походження. Серед них були твори Г.Гейне, який сказав свого часу, що «ті, хто почав зі спалювання книг, закінчить спалюванням людей». Загострення репресій почалося в кінці 1936 р. разом із підготовкою до Другої світової війни. 9 листопада 1938р. відбувся всенімецький єврейський погром – сумнозвісна «Кришталева ніч». Так розпочався геноцид, який став однією з головних цілей гітлерівської агресії в окупованих країнах.
Масові вбивства єврейського населення відбувалися в Києві, Харкові, Львові, Бердичеві, Одесі, Вінниці, Дніпропетровську, в багатьох великих і маленьких єврейських містечках. Всього на території Вінницької області загинуло близько 200 тисяч євреїв, у т.ч. приблизно 45 тисяч депортованих.


Переглядів: 3750
Поширень: 0