Викрадену у Вінниці з барельєфу Юзефу Пілсудському табличку вдалось повернути. Учасники спільноти «Історія Вінниці» змогли відшукати крадіїв – двох дівчат, які, схоже й самі не зрозуміли, навіщо це зробили і що, власне, поцупили.

Викрадена табличка з барельєфу Юзефу Пілсудському

Барельєф і табличка з написом польською «Rodacy z Podola» («Співвітчизники з Поділля») були встановлені у 2008 році на фасаді колишньої Міської думи на честь відвідин Вінниці 17 травня 1920 року польського діяча і першого голови польської держави Юзефа Пілсудського. Тоді він прибув на запрошення Української Народної Ради і барельєф став свідченням столичного статусу Вінниці на початку 20-го сторіччя. Увечері 23 лютого табличку нахабно відірвали невідомі.

Олександр Федоришен

- Ходили різні версії, хто і навіщо це зробив, - розповідає історик і краєзнавець Олександр Федоришен. – Казали, що це євромайданівці зробили у запалі, мовляв, руйнуючи пам’ятники Козицькому і Тарногродському, зачепили і цей історичний об’єкт. Ще був варіант, що такою була помста Пілсудському за негативні висловлювання на адресу України. А насправді ж хуліганками виявились дві дівчини, одна ще школярка, інша старша. Учасник нашої спільноти «Історія Вінниці» побачив у Інстаграм фотографію, де одна з них хизувалась «подарунком», який їй зробила подруга. З дівчатами зв’язалися і вони, зрозумівши, що зробили дурість, самі зі сльозами принесли цю табличку, вибачалися. Хто такий Пілсудський вони й не знають. Ми у вдячність запропонували їм екскурсію.

Викрадену табличку із барельєфа Юзефу Пілсудському знайшли через соцмережі

Олександр Федоришен хотів передати табличку представникам міської влади, аби ті встановили її на місце. Горе-викрадачки запевняли, що табличку не пошкодили, однак, насправді повернули з виламаним шматком. Доведеться тепер виготовляти нову.

Викрадену табличку із барельєфа Юзефу Пілсудському знайшли через соцмережі

- Дівчата, або ж їхні батьки згодилися відшкодувати витрати. Виготовлення нової зі встановленням обійдеться десь у 500 гривень, - каже історик.



Переглядів: 5533
Поширень: 0