Вінниця постійно розвивається, модернізується і тому потребує просторового планування, яке дозволить покращити його середовище. Для досягнення цієї мети у місті було прийнято Програму розроблення містобудівної, землевпорядної, пам’яткоохоронної документації загальноміського перспективного значення на 2013-2015 роки, яка включає в себе чимало заходів. До речі, Вінниця залишається лідером з впровадження інноваційних практик та інформаційних технологій у сфері просторового управління.

Генеральний план Вінниці був затверджений у 2007 році. З того часу життя не стояло на місті. Тому й виникла необхідність внесення змін до Генплану та врахування і передбачення нових тенденцій розвитку та розбудови обласного центру. Робота над актуалізацією цього плану дозволить створити документ, який відповідатиме сучасному стану міста та перспективам його розвитку, відображатиме тенденції, які відбуваються на території міста та забезпечить сталий розвиток Вінниці за європейськими принципами та підходами.

«У минулому році фактично була розпочата розробка абсолютно нового Генерального плану міста. Він базуватиметься на кількох попередньо розроблених документах, серед яких Стратегія розвитку транспортної системи, Концепція формування ландшафтного каркасу міста та Концепція формування суспільного простору міста. Наразі підготовчі роботи по створенню нового Генерального плану практично завершені. Зовсім скоро розпочнуться роботи по його безпосередньому проектуванню», – каже директор департаменту Максим Мартинюк.

Також у 2013 році тривали роботи по внесенню змін до плану зонування. Наразі цей документ практично завершений і буде затверджений в поточному році. У минулому році було розроблено велику кількість детальних планів – більше ніж за всі попередні роки, коли утворилася така система містобудівної документації. Зокрема, це детальні плани території житлового кварталу по вулиці Північній, житлових забудов в районі вулиць Чехова, Квятека, Порика, план парного боку вулиці Скалецького, плануванню територій «Парку дружби народів» тощо. Роботи у цьому напрямку триватимуть й цьогоріч.

Торік була розроблена Концепція формування планування зеленого або ландшафтного каркасу. Основна задача цієї документації – проаналізувати існуючі зелені зони міста і визначити місця, де потрібно і можливо ще їх створити, щоб всі житлові масиви міста були забезпечені місцями для відпочинку. Також у минулому році була розроблена й землевпорядна документація. Одним з найважливіших документів цього напрямку став проект землеустрою щодо зміни межі міста.

Вже в цьому році були завершені роботи по дешифруванню аерофотозйомки. Такі роботи у місті проводяться вперше з 80-х років минулого століття. Як результат, Вінниця отримала оновлену планову схему в масштабі один до двох тисяч з нанесенням усіх будівель. Серед планів на цей рік – виконання проекту ремонтно-реставраційних робіт пам’ятки архітектури місцевого значення «Будинок міської думи» по вул. Соборній, 67, а також розробка Концепції розвитку території Центрального парку культури та відпочинку ім. Горького, що є пам’яткою садово-паркового мистецтва національного значення в м. Вінниці. Планується продовжити і роботу по проведенню археологічних досліджень на території міста. І головне – у 2014-му році заплановано завершити роботи з розробки нового Генерального плану міста.

«Я переконаний, що Генеральний план Вінниці – це фундамент та перспектива розвитку території. В результаті роботи по розробці Генплану місто отримає сучасний європейський документ, за яким Вінниця розвиватиметься в найближчий період часу. Цей документ повинен бути максимально наповнений змістом та максимально наближеним до реалій», – зазначає перший заступник міського голови Володимир Кістіон.

Нагадаємо, що до цієї роботи долучилися партнери зі Швейцарії, зокрема, швейцарські урбаністи, які вже розпочали працювати із Вінницею по розробці локальної стратегії просторового розвитку і мають досвід у цьому напрямку.



Переглядів: 6755
Поширень: 0