На площі Тарасові Шевченку пам’ятник Кобзарю вже встановлено – 4 березня важку скульптуру, вилиту із бронзи, підійняли за допомогою крану на п’єдестал.

пам\'ятник Тарасу Шевченку у Вінниці

«Пам’ятник прибув до Вінниці 4 березня. Доставили його ливарники, які над ним працювали – це дуже відома львівська компанія «PikArt group», чиї роботи прикрашають багато обласних центрів України, і не тільки. Їхня особливість – займаються художнім литвом: компанія не займається кустарним виробництвом, а спеціалізується на серйозних ливарних роботах, в тому числі і виготовленні монументів, - розповідає головний архітектор міста Олександр Рекута. – Працювали над нашим пам’ятником Кобзарю з душею. Тому немає жодних сумнівів, що він простоїть щонайменше до 300-річчя Тараса Шевченка».

Біля самого пам’ятника найближчими днями ще буде проведено роботи з благоустрою, щоб 9 березня офіційно його відкрити. А в подальшому, із настанням тепла, розпочнеться реконструкція і самої площі Шевченка. Всі роботи планують закінчити влітку, до Дня Незалежності. Площу вінничани зможуть використовувати не тільки як зону відпочинку: тут буде створено і культурно-мистецький простір, де зможуть творити місцеві художники та митці.

Цей знаковий для громади проект реалізовано за активної участі благодійних фондів «Велика родина» і «Подільська громада». Перший – подарував місту проект пам’ятника, а другий – не лише ініціював, але й зібрав кошти для виготовлення скульптури.

Нагадаємо, минулого тижня громадський сектор Євромайдан ініціював встановлення на тих майданах, звідки люди їхали до Києва, встановлення пам’ятників Героям Майдану, які загинули під час протистоянь у столиці. Ініціатива підтримана ще донедавна керівником Штабу Самооборони Майдану, а нині – секретарем РНБО Андрієм Парубієм, та благодійним фондом «Героїка». Серед загиблих – 33-річний вінничанин Максим Шимко, якого в останню путь проводжали сотні городян. Депутати Вінницької міської ради підтримали цю ініціативу та прийняли рішення про перейменування площі Театральної на майдан Небесної сотні із подальшим встановленням на ньому пам’ятника Героям Майдану.

Для інформації:

До 200-ї річниці з Дня народження Тараса Шевченка у Вінниці приурочені наступні заходи:

9 березня:

  • Об 11-й - відкриття пам’ятника Великому Кобзарю на площі Тараса Шевченка

  • 11:40 – початок роботи виставок – «Шевченкіана» в Художньому музеї, «Гортаючи сторінки Кобзаря» та «Шевченкіана у листівці» в Краєзнавчому музеї

  • О 13-й – прем’єра театрального проекту «Свою Україну любіть!» у театрі ім. Садовського.

З 10 по 14 березня:

у залі «Плеяда» - 13-ий Форум молодої музики «Барви музики ХХ сторіччя. Кольори Шевченківської долі». Початок концертів - 18:30.

11 березня:

в залі обласної філармонії мистецький проект «В шану Тарасові Шевченку» за участю солістки Віденської опери Вікторії Лук’янець та Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії (диригент – заслужений діяч мистецтв України Володимир Сивохіп).



Переглядів: 10019
Поширень: 0