Під час зібрання мешканців біля своєї будівлі 6-го квітня, власник магазинів, які розміщені на першому поверсі п\'ятиповерхівки, намагався переконати, що руйнування фундаменту для вибиття проходу у ньому є цілком безпечним. Поки Валентин Фурман готував папери для демонстрації, мешканець будинку Юрій роз’яснив причину їхнього протесту:
- Ми зібралися для того, аби побачити, чи є у забудовника всі потрібні документи. Адже, з нами ніхто не радився, а ми є такими ж власниками, як і Валентин Йосифович, бо ж квартири приватизовані. Розумієте, будинок старий – 43 роки, фундамент не витримає жодного руйнування. Тим паче, що під будівлею знаходяться ґрунтові води. Ми зверталися до ЖЕКу, але там на нашу думку чхали.

Пан Фурман на зустріч прийшов підготовлений – з головним інженером фірми «Місто» Оксаною Пишинською, прорабом фірми «МУР» Юхимом Сігалом та цілою купою паперів. Як виявилось, усі потрібні документи, а це рішення міськради та дозволи ЖЕКу, у власника наявні, але бракує лише згоди мешканців будинку, тому що громадських слухань з цього питання ніхто не проводив.

- Ніяких ґрунтових вод тут немає, - запевнив прораб Юхим Сігал, - я не ворог собі і знаю, що роблю, ніякої небезпеки ми не створюємо.
Але попри всі гарантії на щасливе майбутнє дому, жителі не давали згоди і вимагали від пана Валентина основний документ – акт згоди мешканців.

- Будинок зведений на колонах, тому якщо ми зробимо у фундаменті невеличкий прохід між цими колонами – ніякої шкоди йому цим не завдамо. Плити з яких формується фундамент – муляж, адже вони не капітальні і ніякої відповідальності не несуть, - роз’яснила журналістам «Міста» Оксана Пишинська.

Власник першого поверху і підвалу після тривалих суперечок з мешканцями, заявляв, що вони для нього ніхто, і радитись він з ними не збирається, тим паче, що всі дозволи в нього є, і про жоден акт згоди йому ніде не сказали:
- Я ж нічого протизаконного не роблю, тим паче повністю змінив каналізацію в підвалі. Це ж мешканцям на краще. Тут приїздила комісія, вивчала це питання і запевнила, що роботи проводити можна.

Але як запевняли протестуючі, ніяких комісій вони не бачили і всі ці документи у Валентина Фурмана куплені.
Для оцінки ситуації, ми попросили консультації у незалежного експерта – столичного архітектора Олександра Лиги. Він розповів, що у панельних будинках радянського типу всі стіни є капітальними, тобто будь-які, навіть незначні, руйнації можуть призвести до непередбачуваних наслідків. Але якщо будинок стоїть на колонах і фундамент не «лєнточний», то в окремих випадках такі перебудови безпечні. Але справа у тому, що за словами, знову ж таки мешканців, фахівців в сфері будівництва, їхній фундамент, хоч і тримається на колонах але він – «лєнточний».


Переглядів: 3341
Поширень: 0