В листопаді 2011 року у Вінниці було підписано Меморандум про взаєморозуміння між урядами Швейцарської конфедерації та України і містом Вінницею щодо надання технічної та фінансової допомоги для проекту з енергоефективності. В рамках проекту в числі інших компонентів передбачена реконструкція системи централізованого теплопостачання двох мікрорайонів міста. Загальний бюджет проекту – 220 млн. грн., в тому числі: 176 млн. грн. – безповоротної фінансової допомоги від швейцарських партнерів; 22 млн. грн. – кошти міського бюджету; 22 млн. грн. – частка КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго».

Минулого року реалізація проекту увійшла в активну фазу і протягом міжопалювального сезону у мікрорайоні К.Маркса було проведено заміну 5,3 км тепломереж. А в самих будинках встановлено 51 індивідуальний тепловий пункт. Використання ІТП дозволило забезпечити мешканців якіснішими послугами, адже гаряча вода підігрівається в самих індивідуальних теплових пунктах. Відтак, тепловтрат, які є при транспортуванні гарячої води, практично немає. До того ж, на кожному індивідуальному тепловому пункті передбачено погодне регулювання – на північну сторону житлового будинку виведено датчик температури зовнішнього повітря, і, якщо на вулиці теплішає, то тепловий пункт автоматично регулює подачу послуги. На самій котельні по вул. К.Маркса встановлено систему «SCADA», яка дає можливість здійснювати автоматичне регулювання та контроль параметрів теплоносія, підготовку та формування звітів з теплоспоживання та ведення архівів роботи ІТП і котельні, можливість оперативних змін режимів роботи обладнання в реальному часі (графіків теплопостачання, тисків, витрат теплоносія).

Аналогічною системою після повної реконструкції буде обладнано і котельню по вулиці Баженова, що на Тяжилові. Окрім заміни трьох котлів, які працюють на газу, тут також буде змонтовано два котли на деревині. Реконструкція котельні по вулиці Баженова дасть можливість закрити дві малопотужні і неефективні котельні по вулиці Москаленко. З 3-го березня у цьому мікрорайоні вже розпочато роботи по заміні теплових мереж. По вулицях Баженова та Москаленко почато розкопку траншей та монтаж попередньо-ізольованих трубопроводів. «Погодні умови вже дозволили розпочати роботи з реконструкції тепломереж, - зазначає директор департаменту міського господарства Василь Броварник. – Попри те, що триває опалювальний сезон, мешканці мікрорайону жодних перебоїв із теплопостачанням не відчують, адже зараз прокладаються нові теплотраси, яких раніше не було. Усі основні роботи триватимуть в міжопалювальний сезон та до початку наступного опалювального періоду завершаться». Загалом у мікрорайоні заплановано прокласти 4 км тепломереж та облаштувати 49 індивідуальних теплових пунктів.

Завдяки комплексу проведених робіт мешканці Тяжилова будуть отримувати якісніші послуги з теплопостачання та гарячого водо забезпечення, а КП «Вінницяміськтеплоенерго» зможе економити близька 20 % на паливі, яке використовується для надання послуг жителям двох мікрорайонів



Переглядів: 4518
Поширень: 0