Минулого тижня закінчився процес відбору українських міст, які стануть партнерами Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР). З ними Проект співпрацюватиме над підвищенням ефективності використання енергетичних ресурсів через навчання місцевих фахівців та надання їм допомоги у розробці Планів дій сталого енергетичного розвитку. Крім того, Проект МЕР надасть містам підтримку у створенні системи муніципального енергетичного менеджменту та допоможе в залученні фінансів на реалізацію заходів, визначених у Планах дій сталого енергетичного розвитку.

Опис Проекту USAID МЕР

Конкурс на співпрацю з Проектом був відкритим та тривав з 15 січня до 14 лютого. Упродовж цього періоду оголошення про конкурс, форма заявки для участі та детальна інформація про діяльність Проекту МЕР у потенційних містах-партнерах були розміщені на веб сайтах Мінрегіонбуду та Асоціації міст України (АМУ). До участі у конкурсі запрошувалися міста, які вже долучилися або планують долучитися до Угоди мерів; зацікавлені в інвестиціях у муніципальні проекти з підвищення енергетичної ефективності та/або чистої енергії (із залученням міжнародних фінансових установ, банків або приватних інвесторів); мають населення від 100 000 до 1 000 000.

В результаті, 38 міст висловили своє бажання співпрацювати с Проектом, надіславши відповідні заявки. Після ретельного процесу відбору, спеціально створена комісія, до якої увійшли представники USAID, Проекту МЕР, Cвітового банку, НЕФКО, ЄБРР, Мінрегіонбуду, Нацкомпослуг та АМУ, обрали 15 муніципалітетів, які будуть співпрацювати з Проектом упродовж наступних 3 років. Важливими факторами, які враховувалися комісією під час аналізу заявок були повнота та якість наданих муніципалітетами відповідей.

Загалом, критерії відбору включали наступні:

  • Зацікавленість міста у співпраці;
  • Наявність чи стан організації структури енергетичного менеджменту;
  • Наявність енергетичних планів або ініціатив з їх розробки;
  • Стан ефективності використання енергії кінцевим споживачем;
  • Обсяг систем енергопостачання та комунальних послуг;
  • Стан міського бюджету та можливість співфінансувати проекти з підвищення енергетичної ефективності та/або відновлюваної енергетики;
  • Діяльність громадських організацій;
  • Досвід у запровадженні проектів з розвитку у минулому та їх результати;
  • Участь приватного сектору в проектах з розвитку енергоефективності.

Серед обраних міст-партнерів: Вінниця, Дніпропетровськ, Євпаторія, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Краматорськ, Кривий Ріг, Луцьк, Павлоград, Рівне, Суми, Тернопіль, Херсон, Хмельницький, Чернігів.

Крім того, членами комісії було вирішено, що Проект МЕР співпрацюватиме також зі Львовом, та Кам’янцем-Подільським – містами, які вже затвердили плани дій сталого енергетичного розвитку згідно Угоди мерів, а також з містом Києвом. З цими містами Проект створить партнерства, в рамках яких міста будуть брати участь у деяких заходах Проекту МЕР, головним чином у тих, що направлені на розповсюдження кращих практик та проведення навчання для місцевих фахівців.

Співпраця Проекту МЕР з обраними містами-партнерами почнеться найближчим часом. Пілотними містами на перший рік діяльності Проекту було визначено Вінницю, Дніпропетровськ, Івано-Франківськ, Краматорськ, Херсон та Чернігів.



Переглядів: 5582
Поширень: 0