Після прийняття рішень на рівні центральної влади про запровадження режиму жорсткої економії в країні, територіальні громади теж мусять переглянути свої плани відповідно до своїх можливостей. На черговій сесії Вінницької міськради депутати проголосували за зміни до міського бюджету, який також потрібно збалансувати після проведеного секвестру державного бюджету. Оскільки у цьому році в країні не буде підвищуватись мінімальна заробітна плата, яка зафіксована на рівні 1218 грн., обсяг доходів і видатків бюджету міста по першому кошику (звідки фінансуються зарплати бюджетників) зменшено на 22,6 млн. грн.

Крім цього, відбулось вилучення 10 млн. грн. субвенцій з державної казни, переважна частина яких (майже 7 млн.) мала піти на початок реконструкції проспекту Космонавтів. Самотужки місто не зможе забезпечити фінансування цього проекту у запланованих строках, а розпочати роботи і їх не завершити через брак коштів – нераціонально. Враховуючи такі обставини, міська рада прийняла рішення перенести реконструкцію проспекту.

Не буде з державного бюджету у цьому році і фінансової підтримки на завершення ремонту приміщення для центру «Гармонія». Тому реконструкція продовжиться вже за кошти міського бюджету. Адже сучасний Центр реабілітації людей з інвалідністю потрібен. Зараз він займає частину приміщення одного з дитсадків на Вишеньці площею 132 м2. Нове ж приміщення буде майже у сім разів більше. І зможе вмістити спортивний, тренажерний та танцювальний зали, майстерні і навіть дитячу кімнату, які будуть повністю адаптовані для інвалідів. Водночас в закладі зможуть отримувати психологічну допомогу усі охочі, що допоможе зняти будь-які бар’єри між спілкуванням здорових людей та вінничан з особливими потребами.

Також в державній казні на цей рік було заплановано, що з 1 вересня 2014 року учні 5-11 класів будуть отримувати безкоштовні сніданки. Ця стаття видатків теж вилучена з держбюджету, відповідно, місто не зможе ввести цю норму в школи.

«Ми всі знаємо, що в державі ситуація досить складна. Ви пам’ятаєте, коли виступав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у Верховній Раді, він сказав, що дірка в бюджеті складає фактично 288 млрд. грн., і на казначейських рахунках, коли новий Уряд приступив до виконання своїх обов’язків, було всього на всього 5 млн. грн. на всю державу. І зрозуміло, що необхідно «затягнути пояси». Тому ми не зможемо у цьому році розпочати робити по проспекту Космонавтів. Також ми не зможемо з 1 вересня безкоштовно годувати дітей з 5 по 11 клас сніданками. З 1 по 4 клас діти харчуються за кошти міського бюджету. Ми сподівалися, що з нового навчального року будуть харчуватися і старші діти. Разом із тим, зміни в бюджеті більше стосуються того, що не буде піднята мінімальна заробітна плата. Ми маємо з розумінням поставитись до такої економії і дати можливість економіці держави «наростити м’язи» і далі працювати більш ефективно», - зазначив в.о. міського голови Сергій Моргунов.



Переглядів: 3967
Поширень: 0