Другий рік поспіль у Вінниці проводиться модернізація системи теплозабезпечення відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між урядами Швейцарської конфедерації та України і містом Вінницею. Минулого року було реалізовано проект з енергоефективності у мікрорайоні Карла Маркса, а з початку березня цього року розпочались роботи по другому етапу проекту, у який входить модернізація котельні по вулиці Баженова, монтаж 4 км попередньо-ізольованих труб та встановлення 49 ІТП у багатоповерхівках. Вчора до Вінниці приїздили представники усіх підписантів угоди, щоб пересвідчитися у дотриманні строків реалізації проекту та обговорити робочі питання.

Цього року у Вінниці розпочнеться будівництво котельні, яка працюватиме на деревині

«Цей проект в першу чергу дуже важливий для мешканців, які проживають на території мікрорайонів, де він реалізовується, - зазначає в.о. міського голови, секретар міської ради Сергій Моргунов. - Основна його мета – це модернізація інженерної інфраструктури, це питання енергозбереження, це якість надання послуг жителям з точки зору тепла, теплої води і опалення в зимовий період».

За два останніх місяці згідно проекту вже прокладено 600 погонних метрів попередньо-ізольованих труб та розпочато роботи по підготовці приміщення котельні під встановлення трьох сучасних газових котлів Vissman. Окрім того, біля старої котельні незабаром розпочнуться роботи по будівництву приміщення для розміщення ще двох котлів, які працюватимуть на деревині. «Поступово необхідно переводити виробництво тепла з альтернативних видів палива, - розповідає керівник КП «Вінницяміськтеплоенерго» Олег Пізняк. – В першу чергу, щоб не залежати від газу, адже поки що незрозуміла ситуація з ціною на газ, і наступна зима може бути для нас напруженою. Тому той напрямок, який було обрано за рекомендацією наших швейцарських партнерів, ми вважаємо цілком правильним. Це буде перша котельня у місті на деревині, наступної зими вона ще працювати не буде – сюди тільки завозитиметься обладнання, а введемо її в експлуатацію ще через рік». Розпочато вже і монтаж в будинках індивідуальних теплових пунктів: два ІТП на сьогоднішній день вже облаштовано, ще 8 комплектів обладнання чекають на встановлення. Паралельно ведуться роботи з підготовки приміщень під ІТП.

Цього року у Вінниці розпочнеться будівництво котельні, яка працюватиме на деревині

Окрім мікрорайону, де проводиться модернізація системи теплозабезпечення, швейцарські колеги відвідали і диспетчерський пункт «Вінницяміськтеплоенерго». Тут встановлено систему «SCADA», яка дає можливість здійснювати автоматичне регулювання та контроль параметрів теплоносія, підготовку та формування звітів з теплоспоживання та ведення архівів роботи ІТП і котельні, можливість оперативних змін режимів роботи обладнання в реальному часі (графіків теплопостачання, тисків, витрат теплоносія). Поки що цією системою здійснюється керування параметрів котельні та ІТП мікрорайону К.Маркса, а після модернізації котельні на Баженова, таку ж систему буде встановлено і там. Керування параметрами можна буде проводити як з котелень, так і з централізованої диспетчерської. За словами інженера КП «Вінницяміськтеплоенерго» Ігоря Корчунова, ця система дозволяє в реальному часі керувати усіма процесами мережі: «Це є дуже зручним, адже ми можемо реагувати на зміну параметрів ще до того, як це відчують самі мешканці».

Цього року у Вінниці розпочнеться будівництво котельні, яка працюватиме на деревині

Петра Відмер, яка представляє швейцарську сторону в реалізації цього проекту, каже, що дуже задоволена побаченим: «Для мене завжди задоволення приїжджати і дивитися, як здійснюються проекти і спостерігати, як роботи, які ми запланували на папері, - реалізовуються. І не зважаючи на непрості часи, які переживає Україна, мені приємно відмітити, наскільки Вінниця віддана цьому проекту, і завдяки йому ми можемо бачити, як покращується життя вінничан».

Для інформації:

В листопаді 2011 року у Вінниці було підписано Меморандум про взаєморозуміння між урядами Швейцарської конфедерації та України і містом Вінницею щодо надання технічної та фінансової допомоги для проекту з енергоефективності. В рамках проекту в числі інших компонентів передбачена реконструкція системи централізованого теплопостачання двох мікрорайонів міста.

Загальний бюджет проекту – 220 млн. грн., в тому числі: 176 млн. грн. – безповоротної фінансової допомоги від швейцарських партнерів; 22 млн. грн. – кошти міського бюджету; 22 млн. грн. – частка КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго». Минулого року протягом між опалювального періоду у мікрорайоні К.Маркса було проведено заміну 5,3 км тепломереж. А в самих будинках встановлено 51 індивідуальний тепловий пункт. ​



Переглядів: 5922
Поширень: 0