Вінничанин «відвоював» у повітрі Весняний Кубок України-2014 «Зазим’я»Підробицями цьогорічних змагань, що відбулись минулими вихідними у Києві, володар Кубку поділився із кореспондентом Укрінформу.

«Комплекс із 17 фігур ти повинен виконати до найменших деталей. До того ж у певних зонах, певних секторах. П’ять суддів прискіпливо за тобою спостерігають – щоб ти із зони не вийшов. Якщо так сталось – оцінка знижується. І це при тому, що навіть фігуру ти виконав в цілому ідеально. Можуть зауважити й на те, що твоє «коло» схоже на «овал», - розповів про суворі правила змагань переможець.

За словами І. Преподобного, один із суддів виявився аж занадто прискіпливім. Щоб усі боялись і не посміхались, навіть лінійку у руках тримав і щось там у заміряв у повітрі. Але вінничанин підкорив майстерністю і його. «Є така фігура – «пісочний годинник»: літак заходить у середину траєкторії, потім під кутом 45 градусів уверх і малює у повітрі пісочний годинник, завершуючи фігуру у точці відліку. При чому всі «відрізки» сторін «годинника» Вінничанин «відвоював» у повітрі Весняний Кубок України-2014 «Зазим’я»мають бути однаковими. Коли я завершив виступ і підійшов – суддя був у захваті. «Ну», - каже. - За «пісочний годинник» тобі окрема подяка. Я не знайшов ні міліметра відхилення», - посміхається Ігор.

Не підвів його «старий служака» із яким вже чотири роки їздить на змагання. Напівкопія спортивного німецького літака Sbach 342 – улюблена модель авіамоделіста. Літак можна вважати «старожилом», адже стільки моделі «не живуть», зачасту завершуючи свою «кар\'єру» під час невдалого виконання фігури. У Ігоря ситуація інша, бо у літак він спеціально примостив два «пілоти» за «життя» яких несе відповідальність. «Для авіамоделювання літак, якому 4 роки - досягнення. Моя модель - Sbach 342 – це двухмісний пілотажний сучасний літак, яких наразі у світі випущено всього 37 штук. А у мене є своя маленька копія, яка на 36% відповідає оригіналу. Там навіть сидять два пілоти, яких я маю «берегти», - запевняє спортсмен.

Вінничанин «відвоював» у повітрі Весняний Кубок України-2014 «Зазим’я»Перемога дісталась у чесній боротьбі із п’ятьма суперниками. Загалом, цьогорічні змагання зібрали до 20 учасників. Проте, всі вони – справжні фанати своєї справи – найсильніші у цьому спорті. Відтак, і перемогти їх було непросто. «Зазвичай нас уп’ятеро більше. Невелика кількість учасників цього року пояснюється складною ситуацією у державі. Але приїхали авіамоделісти із Вінниці, Чернігова, Києва і навіть з Одеси та Харкова», - каже І. Преподобний.

У якості призу переможець отримав Кубок, медаль, диплом і… привітність. А вже вдома, у Вінниці, нагородив себе ще й гарною пляшечкою «Віски».

Слід додати, що Ігор Преподобний – не новачок у авіамоделюванні. Цьому спорту присвятив більше 40 років. Він – щорічний організатор змагань у Вінниці. І цьогоріч, якщо планам ніщо не стане на заваді, у місті 12-13 липня відбудуться змагання - Чемпіонат України по копіям літаків, полукопіям і фрістайлу - видовище захоплююче, адже літаки «танцюватимуть» під музику у повітрі.



Переглядів: 3913
Поширень: 0