Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці презентує Вашій увазі фотовиставку «Від Солідарності до Круглого Столу», котра являється свого роду репортерським звітом безпосереднього учасника подій Еразма Цьолкі. Виставка світлин розповідає історію руху «Солідарність»: від паломництва Поляка Папи Іоанна Павла ІІ до Польщі, повстання у Гданську, від введення воєнного стану до засідань Круглого Столу в 1989 році – столу переговорів між тодішньою комуністичною владою та демократичною опозицією .

Результатом цих подій стали перші частково демократичні парламентські вибори в Республіці Польща, котрі відбулись 4 червня 1989 року. 25-ту річницю цих виборів святкуємо цьогоріч. Безпосереднім результатом всіх цих подій було повалення Берлінського муру та отримання незалежності державами Центральної та Східної Європи.

«Досвід Польщі у грудні 1970 року, серпні 1980 та червні 1989 слід розуміти як хід подій, як чергові ланки ланцюга свободи, дороги до демократії. Перемога в 1989 році не була повною. Не слід забувати, що комуністичні структури не одразу вдалось зруйнувати. Сейм, вибраний на виборах 4 червня, був «контрактним», у перших рядах були комуністичні генерали, а держава ще в багатьох площинах слідувалa логіці попередньої системи. Багато хто, забуваючи реалії того часу, закидає нам сьогодні, що ми мали шанс в 1989 році розрахуватись та назавжди покінчити з попередньою епохою. З повним переконаням стверджую, що тільки поетапні дії могли привести Польщу до свободи і демократії», - згадує Лех Валенса, перший не комуністичний президент Польщі.

З нагоди цієї знаменної події у Варшаві 3-4 червня цього року планується проведення ряд святкових заходів, свою участь в яких підтвердили м. ін. очільники Євросоюзу, очільники європейських держав, президент США Барак Обама та новообраний президент України Петро Порошенко. В рамках заходів буде вручена перша нагорода Солідарності Міністра закордонних справ РП. ЇЇ першим лауреатом став Мустафа Джемілєв – лідер кримсько-татарського народу.

Виставка діятиме з 4-18 червня 2014 року в приміщенні Вінницької обласної універсальної научної бібліотеки ім. К. Тімірязєва (вул. Соборна, 73).



Переглядів: 3879
Поширень: 0