У недбалій реставрації історичної пам’ятки Вінниці – готелю «Савой» винних шукатимуть на найвищому рівні. Нагадаємо, після перевірки ремонтних робіт виявилось, що споруда, замість того, щоб знову стати окрасою міста, насправді продовжує руйнуватись. У Вінницькому апеляційному адміністративному суді, що узяло в оренду будівлю на 25 років, поспішили відхреститись від звинувачень у невмілій реставрації та в тому, що ремонтні роботи виконують нелегальні працівники, мовляв, якщо хто й винен, так це підрядники і держава, яка не дала суду грошей.

Однак, як виявилось, замовник у особі Вінницького апеляційного суду, не те, що не поспішав показати громадськості свої «успіхи» у реставрації архітектурної та історичної пам’ятки, а й перешкоджав при перевірці Державної архітектурно-будівельної інспекції. Про це повідомила прес-служба ДАБІ після того, як MyVin звернувся до установи за коментарем.

У Держархбудінспекції обіцяють захистити вінницький «Савой» від недолугих реставраторів

«Нам відомо, що ця ситуація викликала широкий резонанс. І відповідально заявляємо, що Держархбудінспекція України вживатиме всіх заходів для завершення перевірки, попри те, що інспекція постійно стикається зі спротивом з боку замовника робіт та з прямим порушенням законодавства», - відповіли у прес-службі Держархбудінспекції.

«Ще 11 червня інспектори намагались провести перевірку цього об’єкту, але їх безпідставно не допустили до будівлі, - йдеться далі у заяві ДАБІ України. - За таке кричуще порушення закону регіональна інспекція ДАБІ оштрафувала посадових осіб Вінницького апеляційного адміністративного суду, який орендує цю історичну і архітектурну пам’ятку, на 12 тис. грн.

Парадоксально, що такі дії вчиняються тими, хто покликаний захищати закони України і бути взірцем для усіх. Що вже казати про інших забудовників, якщо навіть працівники суду, покликані бути запорукою справедливості в суспільстві, дозволяють собі дії, що порушують норми права.

Сьогодні внаслідок недолугої реставрації будівля перебуває у жалюгідному стані. Замість оновленої архітектурної пам’ятки, вінничани отримали споруду, яка руйнується прямо на очах.

Це неприпустимо, оскільки «Савой» - одна із визначних пам’яток Вінниці, збудована понад сто років тому. Це символ боротьби за незалежність України, оскільки саме тут в роки визвольних змагань працював уряд на чолі з Симоном Петлюрою. Готель «Савой» - окраса та гордість Вінниці, яку необхідно зберегти та захистити.

Наголошуємо, що Держархбудінспекція зробить усе, щоб зберегти для вінничан знакову будівлю їхнього міста. ДАБІ України звертається  до правоохоронців з проханням забезпечити допуск працівників інспекції на територію готелю «Савой». Подальші рішення стосовно цієї будівлі повинні ґрунтуватися на висновках експертизи уповноваженого державного органу – Держархбудінспекції України.

ДАБІ України й надалі захищатиме порядок і законність, та реагуватиме на всі порушення в архітектурно-будівельній сфері, не зважаючи на те, які посадовці, державні чи приватні структури за цим стоятимуть».

Отже, хочеться сподіватися, ситуація із «Савоєм», що небезпідставно набула великого розголосу, матиме позитивне продовження і вінничани ще зможуть пишатися будівлею, яка могла б стати окрасою будь-якого міста.
 



Переглядів: 5442
Поширень: 0