За ініціативи міського голови Володимир Гройсмана була розроблена, а 6 травня - затверджена виконкомом міської ради Програма «Муніципальне житло м. Вінниця» (ПМЖ). Будівництво першого муніципального будинку дасть можливість майже 90 родинам працівників бюджетної сфери міста купити якісне житло за доступною ціною.

Ринок житла, який є на сьогоднішній день у місті, доступний переважно для громадян із високим рівнем доходу, адже ринкова вартість реалізації 1 кв. м загальної площі житла на первинному ринку коливається в межах 5 200 - 7 500 гривень. Тому забезпечення доступним за ціною житлом працівників бюджетної сфери міста є надзвичайно актуальним питанням.

З 2007 року міська влада розпочала серйозно займатись програмою доступного житла. За словами мера міста Володимира Гройсмана, Вінниця - одне із перших міст, яке знаходиться у всіх переліках і списках державних програм. «Під державну програму доступного житла ми запроектували 930 квартир у мікрорайоні по Тарногродського та пройшли всі погодження, - розповідає міський голова Володимир Гройсман. - Але коли справа дійшла до реалізації проекту і ми звернулись в Київ з тим, щоб отримати 30 % державних коштів на реалізацію проекту, то офіційно отримали відповідь, що поки що немає фінансування, а неофіційно - що фінансування по цій програмі напевно взагалі не буде». Не чекаючи на допомогу держави, міська влада міста вирішила самостійно реалізувати проект доступного житла для бюджетників. «Ми розуміємо, що державні програми, нажаль, існують виключно на папері і не працюють. Тому очікувати, що держава буде будувати доступне житло і в обсягах, які задовольняють потреби людей, - розраховувати не можемо», - додає міський голова.

Пілотним об\'єктом ПМЖ визначений 89-квартирний житловий будинок по вул. Келецькій у місті Вінниці. Збудувати його планується протягом 18 місяців. Будинок споруджуватиметься у порівняно новому житловому мікрорайоні міста, який інтенсивно розвивається та розбудовується. Загальна площа муніципального будинку складатиме 5,1 тис. кв. м. У ньому запланована 36 однокімнатних та 53 двокімнатні квартири.

Гранична вартість будівництва 1 кв. метра загальної площі муніципального житла не перевищуватиме 4 200 гривень, що на 30 % менше ніж середня вартість нового комерційного житла. Дешевшим житло буде за рахунок фінансування з міського бюджету робіт по виготовленню проектно-кошторисної документації, будівництву інженерних мереж та звільнення від внеску у створення та розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста.

Щоб стати учасником програми, бажаючі працівники бюджетних установ - закладів освіти, охорони здоров\'я, культури, соціального захисту, житлово-комунального господарства тощо - повинні подати до відповідної галузевої профспілкової організації заяву встановленого зразка та визначений Програмою перелік документів.

Для максимально прозорої реалізації Програми запроваджені прості критерії, за наявності яких працівники бюджетної сфери та комунальних підприємств міста можуть претендувати на отримання муніципального житла. Для участі у Програмі достатньо, щоб кандидати відповідали наступним вимогам:
  • один з подружжя або одинак, які претендують на отримання муніципального житла, повинен працювати у бюджетній сфері не менше п\'яти років та потребувати поліпшення житлових умов;
  • бути фінансово спроможним сплатити на початку будівництва єдиним платежем не менше ніж 30 відсотків від вартості житла, яке буде придбано в рамках Програми, та мати можливість розрахуватися з взятим кредитом.

Весь процес розподілу житла буде відбуватись під контролем галузевих профспілкових організацій, представники яких також увійшли до складу Спостережної ради Програми. Саме профспілкові організації здійснюватимуть реєстрацію заяв. За попередніми оцінками кількість бажаючих взяти участь у ПМЖ уже перевищує квоти, визначені для кожної з галузей бюджетної сфери. В разі перевищення числа бажаючих брати участь у Програмі над затвердженою квотою, відповідними галузевими профспілковими організаціями проводитиметься відкрите жеребкування. Таким чином остаточно визначаться учасники Програми. «Я принципово відмовився від того, щоб хтось вирішував - кому отримувати житло, або кому брати участь у цій Програмі, - каже Володимир Гройсман. - Ми за підтримки профспілок прийняли рішення, що публічно затверджуємо квоти розподілу залежно від відсотків працюючих в тій чи іншій сфері. Далі визначаємо першочерговість людей які отримують у цьому пілотному проекті житло виключно умовами жеребкування. Ніхто і ні в якому кабінеті не буде вирішувати кому отримувати житло, а кому ні».

Сформований список учасників Програми подається відповідною галузевою профспілковою організацією виконкому міської ради і підлягає затвердженню рішенням виконкому міської ради. Після затвердження список учасників Програми передається уповноваженому банку - партнеру Програми.

Учасникам Програми необхідно буде здійснити оплату єдиним платежем 30 % від вартості будівництва квартири. Подальша оплата муніципального житла може здійснюватись двома шляхами: за рахунок власних коштів учасника Програми протягом будівництва житлового будинку та за рахунок залучення іпотечного кредиту, який надається терміном до 20 років. Банк "Аркада" - партнер Програми, погодився надавати іпотечні житлові кредити на придбання муніципального житла в пілотному об\'єкті під 19 % річних і є управителем фонду фінансування будівництва.

Ну а тим, кому пощастить менше, доведеться почекати, коли розпочнеться спорудження наступних будинків за програмою ПМЖ. Як запевняють представники Вінницького міськвиконкому - недовго. Уже через декілька місяців буде визначено етапність подальшого впровадження Програми та визначатимуться райони, де будуть розміщуватися або проектуватися наступні об\'єкти муніципального житла.


Переглядів: 12901
Поширень: 0