Сьогодні у Вінниці в рамках реалізації проекту «Українське прозоре місто: Пілотна модель електронного управління для покращення надання адміністративних послуг» відбулася конференція «Прозорість міст як запорука ефективності реформ». В ній взяли участь представники словацького міста Мартін, досвід якого було обрано як зразок моделі Прозорого міста при розробці українського продукту, та делегації Івано-Франківська, Луцька та Миколаєва – міст, які мають бажання впровадити пілотну модель Е-врядування і в себе.

Цей проект у Вінниці розпочали впроваджувати рік тому. Спільними зусиллям громадської організації «Подільська агенція регіонального розвитку» та департаменту інформаційних технологій міської ради було розроблено подібний до словацького проект, який враховував українські реалії. «Вінницький» проект, завдяки конкурсу "Neighbourhood Civil Society 2011 and Non State Actors and Local Authorities in Development (NSA-LA) 2012, було підтримано Представництвом Європейського союзу в Україні та обрано для фінансової підтримки.

Вінницею було не тільки розпочато проект Прозоре місто, а й сформовано власний алгоритм, який можна використовувати для реалізації у інших містах України. Саме тому сьогодні у Вінниці було зібрано представників міст, які в рамках цього проекту будуть впроваджувати інформаційні продукти, котрі дозволять залучати городян до процесів, що відбуваються у місті, та вільно ознайомлюватися з механізмами роботи влади і прийняттям рішень на різних етапах. Функціонування таких сервісів дозволяє унеможливити корупційні дії.

Сергій МоргуновПри зустрічі з учасниками конференції в.о. міського голови Сергій Моргунов перш за все привітав усіх присутніх з дуже важливою для України подією – підписанням економічної частини Угоди про Асоціацію України з ЄС. «Тепер у нас вже є чіткий вектор, в якому напрямку працювати і куди рухатись. І ця конференція є також невеликим підтвердженням наших сподівань рухатися саме по європейських стандартах, - зазначає він. – Що ж до Вінниці, то ми вже не один рік працюємо над тим, щоб максимально ефективно надавати людям послуги та впроваджувати сервіси, які допомагають комунікації влади з мешканцями міста на основі електронних ресурсів. У нас досить активно використовується внутрішній портал та існують додаткові сервіси для мешканців на зовнішньому сайті. Це і електронний реєстр дитячих садочків, калькулятор субсидій, Мапа міста, он-лайн спілкування з диспетчерами Цілодобової варти та працівниками Прозорого офісу. І об’єктивно ці електронні технології пришвидшують оперативність виконання багатьох управлінських рішень, які стосуються життєдіяльності міста. Бачачи роботу міської ради і маючи можливість спілкуватися з представниками влади через електронні сервіси, мешканці дають багато цікавих пропозицій і акцентують увагу на якісь проблеми, на які ми, звичайно, реагуємо, і це дозволяє їх швидше вирішувати. Тобто самі городяни долучаються до прийняття рішень у місті, і нам це дуже імпонує». Сергій Моргунов також подякував словацьким партнерам за корисну можливість скористатися європейським досвідом впровадження подібних сервісів та запевнив, що Вінниця буде працювати в цьому напрямку і надалі та завжди рада гостям, щоб поділитися власними напрацюваннями.

Олег ЛевченкоВиконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко пояснив, чому саме словацьке місто Мартін стало цікавим для подальшої розробки проекту на основі його досвіду: «Мартін - це невелике місто, але дуже унікальне. Головна проблема, яку вдалося вирішити цьому місту – це відновити довіру людей до влади за допомогою on-line слідкування за процесами. Коли в Мартіні розпочали застосовувати ІТ-рішення для покращення доступу до інформації про місцеве самоврядування та інших важливих муніципальних функцій, це не було обов’язковим. Тобто основним для реалізації була політична воля міського голови. Адже самоврядування, система прозорості та ефективності, - вони пов’язані. І перш за все в реалізації проекту у Вінниці було те, чого не було з іншими містами України – політична воля і віра в те, що ми почали робити».

Йозеф ПетрашЙозеф Петраш, який зараз працює незалежним експертом в сфері впровадження та розвитку моделі «Прозорого міста» у Словаччині, а раніше брав безпосередню участь у розробці та реалізації цього проекту містом Мартіном, зазначив, що мав сьогодні нагоду пройтися адміністративним приміщенням міської ради і зауважив, що є багато елементів, що застосовуються в роботі, які можна було б взяти як гарний досвід для впровадження у Словаччині. Також він представив основні елементи словацької моделі та можливості окремих сервісів серед яких: публічні державні закупівлі, міське планування, он-лайн замітки від мешканців, публікація рішень міської ради та ін. «Прийняття рішень владою має бути відкритим для людей, а не відбуватися за зачиненими дверима. Але якщо ви хочете бути дійсно відкритими, то необхідно показувати і причини, які привели вас до цього рішення. І це має стосуватися усіх сфер діяльності. Мені дуже приємно, що цей проект вийшов на національний рівень та запроваджується у інших муніципалітетах», - зазначив Йозеф Петраш.



Переглядів: 4120
Поширень: 0