Станом на ранок 28 червня 2014 року обстановка у районі проведення антитерористичної операції продовжує бути напруженою. Залишаються захопленими 64 об\'єкта державної інфраструктури, блоковано діяльність 4 об\'єктів. Про це сьогодні на брифінгу повідомив речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

З 17:00 27 червня терористами скоєно 5 обстрілів блокпостів та позицій підрозділів ЗС України та Національної гвардії в районі н.п. Слов\'янськ, Червонопартизанськ, Дмитрівка, Краматорськ. Втрат немає, троє поранених.Підрозділом ЗС України відновлено контроль над блокпостом №1 поблизу Слов\'янська. 

Ситуація на кордоні

Вчора терористи продовжували порушувати умови перемир’я. 27 червня з 18.15 до 18.50 бойовики здійснили мінометний обстріл опорного пункту ЗСУна Донеччині, 1500 м від пункту пропуску «Маринівка». Обстріл вівся з району Червона Зірка Шахтарського району. 4 міни розірвалися в 30-40 м від пункту пропуску «Маринівка». Втрат особового складу, озброєння і військової техніки немає.  

Під час цього обстрілу на території РФ, безпосередньо біля кордону, спостерігалося переміщення шести танків, БТР та зенітної установки.

Військові дії в зоні конфлікту

27 червня, у другій половині дня бойовики відкрили мінометний вогонь по одному з блокпостів сил АТО неподалік Слов’янська. Обстріл тривав близько 2 годин. Внаслідок бою два військовослужбовці отримали поранення легкого та середнього ступенів важкості. Майже одночасно терористи відкрили вогонь з мінометів, автоматичних та підствольних гранатометів ще по одному блокпосту. Там обстріл тривав близько 30 хвилин. Ще один мінометний обстріл терористи здійснили по опорному пункту сил АТО неподалік села Тарани Донецької області. Атаку в усіх випадках успішно відбито.

27.06.2014 з 17.00 до 17.15 терористи здійснили обстріл з мінометів та стрілецької зброї блокпосту у селі Іванівка (перехрестя доріг на Красний Лиман та Ізюм). У відповідь було відкрито вогонь із стрілецької зброї, АГС-17 та танка. Атаку відбито.

З 17.40 до 17.50 терористами було здійснено обстріл з АГС – 17 та снайперської зброї блокпоста у с. Карповка. У відповідь було відкрито вогонь із стрілецької зброї. Атаку відбито.

За сьогоднішню ніч відбулося три обстріли. Зокрема, приблизно о 1 годині ночі обстріляли аеропорт Краматорська з південних околиць міста.

На початку 5 ранку обстріляно опорний пункт сил АТО в районі с. Дубровка. Вогонь вели з мінометів. Сім снарядів розірвалось неподалік газорозподільної станції.

На початку 6 ранку здійснено мінометний обстріл опорного пункту в районі Крива Лука з боку Ніколаєвки. Атаку відбито.

В усіх випадках нападів втрат серед українських військовослужбовців немає.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

27 червня на Донеччині терористи викрали журналіста - головного редактора міської громадсько-політичної газети “Дружківський робочий”. Місце перебування його поки невідоме.

На Сході України продовжується примусове вербування. У Луганській області активізувався процес примусового набору місцевих жителів до терористичних бандформувань. При цьому був використаний реєстру виборців, складений під час проведення так званого референдумув Луганську 11 травня. Озброєні терористи звертають увагу насамперед на юнаків призовного віку, які проголосували за самостійність Луганської області. Також у місті здійснюється патрулювання, в т.ч. залізничного вокзалу, з метою примусової мобілізації чоловіків, здатних носити зброю.

27 червня, у результаті проведених ремонтних робіт, канал «Сіверський Донець – Донбас» запрацював у звичайному режимі. Підведення води до всіх міст Донецької області забезпечено. Проте через дії терористів можуть бути проблеми із водозабором в самих містах.

Благодійна допомога армії

В Україні продовжується кампанія щодо надання допомоги українським захисникам. Зокрема, Перечинською РДА зібрано 37 тис. грн для закупівлі бронежилетів для військовослужбовців. Прийнято рішення виділити 100 тис. грн. сім’ї загиблому в ході АТО на сході України мешканцю с. Сімер. Чопська міськрада Закарпатської області прийняла рішення про виділення 50 тис. грн. для закупівлі бронежилетів.

Громадяни України, які не беруть участі в антитерористичній операції, також роблять свій внесок у забезпечення безпеки свого регіону. Нещодавно в Миколаєві було затримано ще одного російського диверсанта. Пильні мешканці помітили машину підозрілого чоловіка, який вів спостереження за військовим аеродромом. Про це було повідомлено спецслужбі. Невдовзі незнайомець був затриманий. При ньому виявлено гранату та вибухівку, якої б вистачило для виведення з ладу злітно-посадкової смуги та пошкодження літаків. За виявлену пильність миколаєвці були нагороджені відомчою відзнакою.



Переглядів: 4134
Поширень: 0