У Вінниці з кожним роком все більше мешканців приватного сектору долучаються до співфінансування ремонтних та будівельних робіт на своїх вулицях. На умовах, коли частину коштів за роботи фінансують мешканці, а інша частина – фінансується з бюджету міста, прокладаються каналізаційні мережі та мережі водогонів, робиться вуличне освітлення та асфальтуються дороги і тротуари.

Цьогоріч роботи по асфальтуванню вулиць приватного сектору на умовах співфінансування розпочалися у червні. Так, 13 червня було заасфальтовано провулок Ленінських подій, між будинками 5 та 15 у мікрорайоні Слов’янка. Загальна вартість робіт склала 112,4 тис. гривень. З них: 26 тис. грн. – це кошти самих мешканців, а 61,4 тис. грн. – профінансовано з міського бюджету, ще 25 тис. грн. – було виділено квартальним комітетом мікрорайону «Слов’янка», які він отримав цьогоріч на господарську діяльність. За словами голови Асоціації органів самоорганізації населення Наталії Панчук, щороку кожному з квартальних комітетів міста для ведення господарської діяльності з міського бюджету виділяється до 30 тисяч гривень і комітет самостійно вирішує, на які потреби їх витрачати.

Розпочато вже і підготовчі роботи на пішохідній доріжці від провулка Смирнова до провулка Ушакова. 3 тис. грн. на ці цілі було зібрано мешканцями (по 300 гривень з будинковолодіння), 10 тис. грн. профінансував квартальний комітет та 6773 – виділено з міського бюджету. Найближчим часом заплановано роботи і по асфальтуванню доріг вулиць Леонтовича, Кармелюка, Достоєвського, туп. Лермонтова,1-го пр. Юності. Триває збір коштів мешканцями на асфальтування ділянки по провулку Сонячному, 1-го пр. Зорге, провулку Жуковського.

Як повідомила голова Асоціації органів самоорганізації населення Наталія Панчук, кількість вулиць, заасфальтованих на умовах співфінансування, з кожним роком збільшується, а люди все активніше долучаються, адже бачать реальний результат. «Половину робіт по асфальтуванню приватного сектору фінансує міський бюджет, іншу половину – сплачують самі мешканці. Проте, також існує схема співфінансування 60% на 40%. Така схема діє на тих вулицях і провулках, де будинки розташовані лише по один бік дороги, або ж щільність розташування будинковолодінь не дуже висока та складний рельєф місцевості. Мешканців приватного сектору ознайомлюють із можливістю та умовами дольової участі під час вуличних зборів, що проводяться квартальними комітетами. Якщо більшість згодна долучитися, тоді створюється ініціативна група, яка і займається збором коштів», – каже Наталя Панчук.



Переглядів: 4455
Поширень: 0