Поряд з «живими скульптурами» професійних акторів з різних міст України, можна було побачити й незвичайні костюми вінницьких школярів. Колись традиційний малюнок на асфальті крейдою, перетворився на гарні об’ємні картини. Свято розпочалось на майдані Незалежності, де керівники міста, області, Генерального консульства Польщі в Україні привітали вінничан та гостей подільської столиці із святом.

Міський голова м. Вінниці Володимир Гройсман та голова обласної Ради Григорій Заболотний зазначали, що одним з головних завдань, на сьогоднішньому етапі, міська і обласна влада етапі вбачає в утвердженні європейських цінностей і стандартів в політиці, економіці, соціальній сфері. Адже у цьому - запорука суспільної стабільності і сталого розвитку нашої держави.

На свято завітали представники багатьох країн Європейського союзу.
Родзинкою фестивалю, цього року можна назвати малюнки на асфальті-мистецтво мадоннарі. Це один з напрямів стріт арту, проте, відрізняється від граффіті класичного. Цей вид мистецтва виконується не на стінах будівель і інших вертикальних поверхнях, а на асфальті. Малюнки виконуються кольоровою крейдою та фарбами, тому вони недовговічні. Але на пам\'ять залишаються багаточисельні фотографії і відеозаписи.

Цього весняного дня в центральній частині міста можна було почути виступ міського естрадно-духового оркестру «Вінбенд», «Вуличні танці» за участю вінницьких денс-клубів та гостей, фестиваль хіп-хоп музики «Інтенсивна терапія».

По вулиці Соборній розташувалось «Євромістечко», де відбувалась презентація країн Європи, європейський боді-арт та розповсюджувалась різноманітна символіка.

Біля вежі у сквері Козицкого за участі Польського посольства, Польського інституту та мережі ресторанів польської кухні відбулася презентація Польщі з вуличним музичним перформенсом «15 барабанів» та дегустацією польських страв.

На площі ім.. Стуса вінничан з Днем Європи вітали учасників Першого вінницького мото-з’їзду, де і відбулася виставка мототехніки.

Протягом дня в ЦПКіВ ім. Горького відбувались різноманітні святкові заходи, які могли задовільними різноманітні смаки відпочиваючих.

Для довідки:
День Європи – свято держав-членів Європейського Союзу та Європейського Співтовариства. Відмічається щороку 9 травня. Офіційно встановлено рішенням Міланської зустрічі глав держав та урядів, країн-членів Європейського Співтова­риства в червні 1985 року на честь заснування товариства.

День Європи – свято з понад піввіковою історією. 9 травня 1950 року в п’яту річницю визволення Європи від фашизму міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман звернувся до народів європейських країн із закликом примиритись, об’єднатися на згарищі Другої світової війни і створити нову модель мирної співпраці держав – Європейський Союз, який би ґрунтувався на спільних інтересах і цінностях. Найголовнішими з них було проголошено мир, солідарність, демократію, верховенство права.

Оскільки День Європи – 9 травня – збігається з Днем Перемоги, в Україні урочисті заходи проводять згідно з Указом Президента щорічно у третю суботу травня

Фоторепортаж


Переглядів: 6870
Поширень: 0