19 травня в рамках робочої поїздки до Вінницької області Президент України Віктор Ющенко відвідав Центр адміністративних послуг «Прозорий офіс», створений на першому поверсі адмінбудівлі Вінницької міської ради.

Вінницький «Прозорий офіс» відвідав Віктор Ющенко

Вінницький міський голова Володимир Гройсман зробив для Президента екскурсію по приміщеннях «Прозорого офісу» та розповів, як відбувається надання у ньому послуг городянам. Свою назву Центр адміністративних послуг отримав через те, що має приміщення з прозорими стінами, вікнами та перегородками для того, щоб унеможливити будь-які корупційні дії з боку посадових осіб. У «Прозорому офісі» працює близько 50 чоловік. «Кожний працівник не надає якісь однотипні послуги, - коментує міський голова, - залежно від кон’юнктури ми можемо змінювати функції працівників». Центр обладнано Електронною системою управління чергою, за допомогою якої відвідувач, який звернувся до «Прозорого офісу» за тією чи іншою послугою, простим натисканням пальця на екран терміналу, знаходить потрібну йому послугу і отримує талон з номером своєї черги і номером робочого місця адміністратора, який цю послугу надає. За допомогою талону відвідувач також може отримати інформацію скільки чоловік у черзі перед ним.

Вінницький «Прозорий офіс» відвідав Віктор ЮщенкоЗа 9 місяців існування Центру до нього звернулося більше 52 тис. вінничан, яким видано близько 12 000 документів дозвільного та реєстраційного характеру. Щоденно тут обслуговується близько 300-400 громадян та суб’єктів господарювання, які з різних питань звертаються до міської ради. У окремі дні кількість відвідувачів може сягати 800-900 осіб. Створення такої системи дозволило збільшити кількість опрацьованих звернень більш ніж удвічі.

«Я вражений побаченим, - каже Віктор Ющенко, - цей досвід необхідно максимально поширити серед голів міст». Президент запропонував провести у Вінниці республіканську нараду для того, щоб ознайомити мерів міст з тим, як необхідно надавати документи дозвільного характеру. «Для більшості міських голів надання документів дозвільного характеру – це армагедон, вони не знають з чого починати і чим закінчувати, - розповідає Віктор Ющенко, - такий Центр є втіленням нової ідеології, коли бачиш закономірний процес, а не хаос».

Вінницький «Прозорий офіс» відвідав Віктор ЮщенкоНаприклад, у багатьох містах тільки оформлення документів у реєстраторів займає біля трьох місяців. Аби отримати документи доводиться по декілька разів обходити різноманітні кабінети багатоповерхових будинків, стояти в чергах у необладнаних коридорах. У вінницькому ж Центрі це можна зробити за один-два візити. Окрім того, Вінницький міський голова свого часу запропонував зробити реєстрацію для підприємців безкоштовною. Однак ідею втілити не вдалось, бо виявилось, що згідно обов’язковому законодавчо затвердженому переліку документів підприємець не може не надавати квитанцію. Таким чином, як наголосив Володимир Гройсман у розмові з Президентом, певні бюрократичні перешкоди для спрощення дозвільних процедур закладені в існуючі нормативній базі.

Вінницький міський голова запропонував Віктору Ющенку зробити Вінницю містом, на моделі якого відпрацьовувались би напрямки вдосконалення системи надання адміністративних послуг. І хоча було визнано, що Вінниця має багато напрацювань у цій сфері , аналогів яких на даний час не існує, та, як запевняє мер міста, поле для вдосконалення ще досить широке.

Фоторепортаж


Переглядів: 5648
Поширень: 0