У звільнених від терористів містах Донеччини вінницькі міліціонери знову виявили численні арсенали зброї російського виробництва.

- Нині експерти-вибухотехніки перевіряють котельні, школи, державні установи, житлові будинки у місті Слов\'янську. Ми охороняємо експертів. Ось сапери розмінували територію авіаційного коледжу, де знайшли боєприпаси та російську зброю. Лишились ще підвали. Перевіривши їх, ми теж знайшли ретельно сховані 25 ящиків зі зброєю. Там були чотири нові переносні зенітно-ракетні комплекси типу “Стріла”, тисячі автоматних набоїв калібру 5,45 міліметрів, гранати до підствольних гранатометів ВОГ-25, артснаряди малого калібру. На ящиках було російське маркування. Зброю забрали співробітники спецслужб, - розповідає оперативник УБОЗ УМВС Вінниччини Сергій. - Спільно ми перевіряли укріплені райони у місті. Терористи перетворили Слов\'янськ на непідступну фортецю — скрізь доти, замаскована бойова техніка, на вулицях барикади, вириті глибокі окопи, бліндажі, тисячі мін, снарядів, фугасів та розтяжок. Виявили кинутий автоматичний гранатомет АГС-17. Раніше з нього вже стріляли. До того ж, терористи замінували свою кинуту зброю. Сапери ліквідували її. Ще несподіванка чекала на нас у суцільних руїнах місцевої школи. Перевіряючи згарище, ми знайшли там зйомний ствол від російського крупнокаліберного кулемету “Утьос”. Обстежували місце найзапекліших боїв біля Слов\'янська — блокпост коло «Рибгоспу». Саме цей наш блокпост у червні терористи атакували танками, загинули десантники та національні гвардійці. Досі там рештки нашої знищеної техніки. Там ми знайшли з-поміж мін і фугасів протитанковий гранатомет типу “Муха”. Гранатомет був заряджений та готовий до стрільби, але терористи так і не стріляли з нього. Аби його не знайшли мирні мешканці та діти, і не сталась біда, ми знищили його.

А найбільш несподівана знахідка чекала на наших правоохоронців вже у місті Костянтинівці.

- Окупувавши це місто, сепаратисти викрали з постаменту меморіалу героям Великої Вітчизняної війни важкий радянський танк “ІС-3”. Сподівались за його допомогою протистояти нашим. Коли місто звільнили від ворога, цей танк зник. Спершу припускали, що його взагалі знищили. Але ми отримали оперативну інформацію, що цей танк схований у місцевому трамвайному депо. Дійсно, «ІС-3» був там ретельно замаскований серед трамваїв. На щастя, бандити не замінували його, - розповідає ”убозівець”. – Але раніше вони завели у танку акумулятори, аби їздити ньому. Гармату так і не чіпали, бо не було снарядів для неї, але на башту встановили станок для великокаліберного кулемету. Встановили веб-камеру на місце водія-механіка, аби ефективно вести вогонь, а на корпусі намалювали емблеми ДНР, написи “На Київ”, “на Львів” тощо. Ми передали цей танк армійцям.

Вінницькі міліціонери продовжують нести службу у зоні антитерористичної операції. Нещодавно вночі під обстріл терористів потрапили батальйони патрульної служби міліції особливого призначення «Золоті ворота» та «Вінниця». Сепаратисти вели вогонь по вінничанам і киянам з відстані десь півтора кілометри з важких мінометів калібру 122 та 82 мм. Бійці дали відсіч сепаратистам. Жоден з правоохоронців, на щастя, не постраждав.



Переглядів: 3460
Поширень: 0