За кілька днів розпочнеться новий навчальний рік. 1 вересня до вінницьких шкіл піде майже 35 тисяч учнів, а садочки відвідуватимуть близько 17 тисяч малят. Планується, що в цьому навчальному році буде додатково створено 360 місць в ДНЗ міста, 320 з яких – завдяки відкриттю садочка №19, де наразі триває капітальний ремонт будівлі. Наразі у школах закінчуються останні ремонтні роботи, які тривали протягом літніх канікул. Сьогодні в. о. міського голови Сергій Моргунов побував у кількох навчальних закладах Вінниці, щоб переконатися у їх готовності приймати дітей.

Навчальні заклади міста готові до нового навчального року

Наразі охоплення наймолодших вінничан віком від 3 до 6 років всіма формами дошкільної освіти складає 97%; дошкільними закладами – 94 %. Відсоток охоплення дітей 5 річного віку – 100%. Нагадаємо, що у 2013 році відновлено роботу 14 груп в діючих ДНЗ і тим самим було забезпечено місцями в дошкільних навчальних закладах додатково 420 дітей. Наразі триває капітальний ремонт ДНЗ № 19 по вул. Малиновського, 21 на 9 груп. При вчасному фінансуванні ці роботи планують закінчити до кінця року. Також у цьому році мають запрацювати ще додатково три групи в ДНЗ, що дозволить забезпечити дошкільною освітою ще сотню діток.

Навчальні заклади міста готові до нового навчального року

«У Вінниці є 52 дошкільних навчальних заклади, які відвідує близько 17 тисяч дітей. В 2006-му році було 9,5 тисяч діток. До кінця цього року плануємо завершити роботи по дитячому садочку №19. Крім того, ще додатково буде відкрито три групи в діючих ДНЗ міста. Наприклад, у садочку був методичний кабінет, який перевели у адміністративні приміщення, а у звільненому місці роблять додаткову групу. Тому у цьому році буде додатково забезпечено ще 360 місць в садках, 320 з яких – завдяки ДНЗ №19. Наразі у черзі на садочки – 600 дітей, але ми працюємо у цьому напрямку, і так, як і обіцяли, кожного року відкриватимемо новий садочок. У планах на наступний рік також є відкриття нового ДНЗ в районі Вишеньки. Я вже дав доручення щодо початку проведення проектних робіт по цьому садочку», – каже Сергій Моргунов.

Щодо загальноосвітніх навчальних закладів, у новому 2014-2015 навчальному році у них навчатиметься майже 35 тисяч дітей. З них – 4272 першокласників. Цього року в перший клас піде на 372 дітей більше, ніж торік.

Навчальні заклади міста готові до нового навчального року

Протягом літа у школах міста тривали ремонти. Так, у спеціалізованій ЗШ I ступеня №25 (вул. Келецька, 89) влітку відремонтували 320 м2 покрівлі, капітально відремонтовано 2 санвузли та вестибюль площею 300 м2. Крім того, створено та облаштовано новий кабінет інформатики, медичний кабінет, кабінет з охорони праці. Зроблено ремонти у 13-ти навчальних класах, замінено 10 дверей у навчальних кабінетах та 2 дверних блоки у вестибюлі. Придбано комп’ютери, телевізори, принтери, учительські столи, дитячі шафки, стільці тощо.

Навчальні заклади міста готові до нового навчального року

Але головним надбанням колектив закладу вважає те, що під час літніх канікул у 25-й школі всі вікна замінили на металопластикові. Роботи проводилися у рамках реконструкції приміщення за рахунок міського бюджету та грантових коштів від міжнародної організації UNEP.

Навчальні заклади міста готові до нового навчального року

Нагадаємо, що у 2012 році між Вінницькою міською радою та міжнародною організацією UNEP було укладено угоду щодо реалізації проекту «Раціональне енергетичне планування в країнах Східної Європи та Південного Кавказу – до Угоди мерів – Молдова, Україна і Азербайджан», який займається питаннями зміни клімату та енергоефективності.

«У школі №25 всі вікна замінені на металопластикові. Сьогодні ми пересвідчилися в тому, що вони мають високу якість, фурнітура працює нормально. Вони дозволять краще зберігати тепло безпосередньо в зимовий період. Загальна вартість робіт – близько мільйон 640 тисяч гривень. На реалізацію даного проекту ЮНЕП надає грант в розмірі 108 тис. доларів, згідно того курсу, коли були закуплені вікна, тобто це мільйон 280 тисяч гривень», – зазначив Сергій Моргунов.

Навчальні заклади міста готові до нового навчального року

«У школі замінено всі 350 віконних блоків: у коридорах, навчальних класах, спортивній, актовій залах, – абсолютно всюди. Роботи проводилися протягом місяця, нині вони на завершальному етапі. До 1 вересня все буде зроблено. Вікна якісні, з енергозберігаючим ефектом, завдяки їм ми розраховуємо на суттєву економію. Взагалі, плануємо зекономити на 50 %», – розповідає директор школи №25 Олена Нечипорук.

Цей заклад, де навчаються винятково діти початкових класів, до минулого року не мав власного приміщення – учні навчались у кілька змін в будівлі садочку №19 по вул. Маліновського, де зараз саме йдуть роботи про проведенню капремонту для того, щоб знову відкрити тут дитячий садок. Пройшов рік, і педагоги закладу кажуть, що рішення було абсолютно правильним – головною перевагою вважають саме те, що діти навчаються в одну зміну, а після уроків можуть займатись у різних гуртках та секціях. Кажуть, що під час навчального року у закладі життя кипить до 17-ї години. «Тоді думки розділилися, була як критика, так і підтримка від батьків та громадськості. Сьогодні і батьки, і вчителі кажуть, що це – на краще. Адже така форма навчання, коли молодша школа, тобто дітки 1-4 класу, вчаться в одному приміщенні, дозволяє більш комфортно проводити навчання і отримувати знання. Крім того, перерва між уроками тут 20-25 хвилин, тоді як у школі №1 – було лише 5-10. Тобто тут створені всі необхідні умови для навчання та виховання дітей», – каже Сергій Моргунов.

Тривали ремонтні роботи влітку й в школі-гімназії №23 (пр. Космонавтів,32). Тут капітально відремонтовано центральну частину коридору 2 поверху, малу спортивну залу, покрівлю ганку. Зроблено ремонт в 23 кабінетах та 19 класних кімнатах, харчоблоці, спортивній та актовій залах. Придбано 2 комплекти шкільних парт, 3 дошки, 18 технічних засобів навчання. Всього відремонтовано 71,8 м2 покрівлі, 47 м електромереж, 158 м підлоги, замінено 19 віконних блоків та 3 дверних блоки. Загалом у 23-й гімназії близько 90% віконних блоків замінені на металопластикові склопакети.

Навчальні заклади міста готові до нового навчального року

Також тут облаштовано новий спортивний майданчик. Встановлено 4 тренажери, трьохрівневий турнік, бруси, рукохід, шведську стінку. Біля майданчика обладнано стоянку для велосипедів. Керівник закладу каже, що новий майданчик вони планують активно задіювати для уроків фізкультури.

«Підготовка шкіл та садочків міста до нового навчального року йде по плану. Ми на капітальний ремонт шкіл виділили близько двох з половиною мільйонів гривень. Сьогодні більша частина коштів освоєна, залишилися ще деякі питання. Вінниця нормально увійде у новий навчальний рік. Щодо економії газу взимку, то вона буде більше стосуватися житлового фонду. А те, що стосується дитячих та медичних закладів, ми будемо створювати найкомфортніші умови згідно санітарно-епідеміологічних норм, на «шестиденку» переводити дітей ми не будемо», – говорить Сергій Моргунов.



Переглядів: 5200
Поширень: 0