Депутати міської ради на позачерговій сесії 10 жовтня схвалили проект рішення «Про розробку детального плану 10-го мікрорайону Вінниці». Ця територія знаходиться в межах чотирьох вулиць: Квятека, Келецької, Барського шосе та перспективного продовження вулиці Стахурського. Загальна її площа біля 50 га. Тут в майбутньому планується будівництво багатоповерхових будинків з відповідною інфраструктурою та соціальними об’єктами – школами та дитячими садками.

Територія, на якій ще з 80-х років минулого сторіччя планувалася розбудова 10-го мікрорайону Вінниці (що не одноразово відображалося в Генеральних планах міста), знаходиться частково поза офіційними межами міста у підпорядкуванні Вінницького району та села Якушинці. Через це частина цієї ділянки розпочинає розвиватися хаотично. Вінницьким районом в свій час тут було виділено землю під садибну забудову, що, за словами головного архітектора міста Олександра Рекути, повністю суперечить містобудівній документації розвитку міста Вінниці, яка вже існує кілька десятків років.

Тому після перемовин представників Вінницької міської ради, районної ради та Якушинецької сільської ради, щоб попередити хаотичний розвиток цієї території, було прийнято рішення про необхідність пошуку механізму виправлення цієї ситуації. «Це єдина вільна від забудови ділянка, яка може бути використана для будівництва багатоповерхового житла у Вінниці з відповідною соціальною інфраструктурою, - зазначає Олександр Рекута. - Сьогодні ця територія фізично вільна, але юридично там є власники паїв та земельних ділянок, і в подальшому маємо врахувати інтереси всіх. Детальний план мікрорайону розроблятиметься з врахуванням забудови не тільки житла, а й будівництва двох шкіл та чотирьох дитячих садків. Тобто, ви розумієте, яке величезне соціальне навантаження лягає на цю територію, і ми зобов’язані передбачити розвиток її в правильному руслі».

Загалом 10-й мікрорайон міста буде розташовуватися на 50 гектарах, обмежених вулицями Келецька, Квятека, Барське шосе і Стахурського, яка після розбудови матиме продовження. «Якщо говорити про цю територію, то багато хто знає, що її дійсно в свій час було розподілено на паї, і сьогодні є спроби їх забудувати чи продати, не враховуючи розвиток соціальної інфраструктури та навантаження на міські мережі. Тому наша мета спільно з районною адміністрацією і сільською радою зробити детальний план цієї території та згідно з ним, з врахуванням всіх майнових інтересів власників паїв, освоювати цю територію. Щоб ми спільно розуміли, як вона має розвиватися, в тому числі і з точки зору соціальної інфраструктури, інженерних комунікацій і навантаження на комунікації, які вже існують», - зазначив в.о. міського голови Сергій Моргунов.

Минулої сесії міська рада погодила проект зміни межі Вінниці, і ця територія з часом, після проходження всіх процедур, має увійти в межі міста. Враховуючи те, що розробка усіх необхідних документів займає досить значний проміжок часу, міська влада прийняла рішення вже зараз розпочати цей процес в межах чинного законодавства. Розробка містобудівної документації має забезпечити інтереси усіх сторін. Детальний план після розробки має схвалити як міська рада, так і районна та сільська ради.



Переглядів: 7218
Поширень: 0