У Вінниці, як і по всій Україні, 8 листопада відкриються «Точки тепла», де кожен може отримати консультацію як стати енергоефективним

Нині проблема ощадливості стоїть дуже гостро — людство починає вчитись економити природні ресурси, утеплювати будинки, використовувати енергозберігаючі технології. А для України тепер це особливо нагально.

Саме таким  викликам був присвячений столичний тренінг «Точка Тепла», в якому взяли участь студенти Інституту екології та екологічної кібернетики Вінницького національного технічного університету Юрій Сидорчук та Юлія Мандренко.

Студенти-екологи ВНТУ навчатимуть вінничан правильно утеплятись

Завдання тренінгу — підготувати волонтерів із 15 міст України (Київ, Вінниця, Добропілля, Запоріжжя, Львів, Луцьк, Миргород, Полтава, Рівне, Тернопіль, Хмельницький, Херсон, Харків, Черкаси, Чернівці), які надалі створять місцеві «Точки Тепла», де усіх охочих навчатимуть як утеплятись правильно.

В рамках акції будуть створені консультаційні пункти, які протягом декількох днів діятимуть в людних місцях і де юні волонтери радитимуть я зберегти енергію, як правильно утеплювати будинки, чому важливий облік енергії, які матеріали для утеплення обрати, які доступні та дієві енергозберігаючі заходи впровадити.

Студенти-екологи ВНТУ навчатимуть вінничан правильно утеплятись

Організатори «Точки Тепла» — активісти УМКА (Української молодіжної кліматичної асоціації).

Ідея виникла спонтанно, а була втілена в життя за рекордний термін — три тижні. Але це не завадило організаторам провести тренінги на високому рівні. Учасники побували в Київському центрі енергоефективності «КиївЕско» та послухали лекцію про різні технології утеплення будинків, котра ілюструвалась реальними прикладами будівель Києва. Побачили активні установки та прилади, що використовують альтернативну енергію. Юні екологи тепер достеменно знають з чого варто починати утеплювати будинок, а чого робити категорично не можна.

Належна увага надавалась тому, аби навчити волонтерів-екологів спілкуватись із відвідувачами «Точок Тепла».

8-9 листопада «Точка тепла» у Вінниці працюватиме на Європейській площі (біля вежі) з 12-00 до 18-00.

Юра і Юля кажуть: «Щиро сподіваємось, що така акція навчить українців утеплятись правильно, зберігати ресурси та стане таким необхідним кроком України до енергонезалежності!»

  1. Утеплення стін і заміна вікон дає економію до 50% на опаленні. Адже найбільші втрати тепла у житловому будинку йдуть через стіни – 40%, вікна – 20%, підвал – 10%, дах – 20%, вентиляція – 7%, під’їзд – 3%.
  2. Економія гарячої води. Прийом однієї ванни – це близько 180 літрів підігрітої води, натомість душ – лише 20 літрів, що дає економію близько 500 гривень на рік.
  3. Економія електроенергії: як зекономити 1000 кВт/годин у рік? Купуйте прилади, які є енергоощадними. Вимикайте прилади з розетки, якщо вони не працюють. Увімкнені в розетку вони продовжують споживати енергоносії.

 



Переглядів: 5306
Поширень: 0