З 20 листопада після завершення капремонту фасаду, даху, заміни проекційної оптики, старих радянських об’єктивів, встановлення лазерних проекторів, планетарій, який вже півсторіччя знайомить маленьких вінничан з основами астрономії, знову розпочне приймати відвідувачів.

Майже 50 років тому у Центральному міському парку було побудовано планетарій, але за весь час існування ремонт у ньому не робився. Протягом п’яти років, з 2007 до 2012 року, частина приміщення планетарію була в оренді і використовувалось як склад. Ремонт орендарями також не робився, технічний стан приміщень погіршувався, а сам планетарій занепадав. Щоб зберегти заклад, в січні 2012 було розірвано договір оренди. Після чого МКП «Вінницязеленбуд» розпочало ремонт.

 Капітально відремонтований планетарій готовий приймати відвідувачів

«Дуже добре, що планетарій залишився у комунальній власності, бо свого часу були дискусії – хотіли тут і кафе чи ресторан зробити, але тоді міською радою було прийнято рішення, що планетарій треба відновити, - зазначає в.о. міського голови Сергій Моргунов. – В результаті було зроблено гарний ремонт, оновлено обладнання, а старе відремонтовано, яке, до речі, є унікальним в Україні. Я думаю, що тепер цей заклад буде родзинкою Вінниці, і не тільки для школярів, а й для туристів та і звичайних вінничан».

Перед початком ремонтних робіт з приміщень вивезли 6 вантажівок сміття. Після чого зробили ремонт фойє, санвузлів, даху над фойє. Також облаштовано теплопункт та встановлено котел, що працює на твердому паливі, який дає змогу економити кошти на опаленні будівлі.

 Капітально відремонтований планетарій готовий приймати відвідувачів

В самій же «зоряній» залі проведено реконструкцію німецького оптико-механічного проекційного апарату «Малий Цейс». Було замінено джерело світла, лампу розжарювання на металогалогенну лампу, що дало можливість підвищити яскравість зірок і планет в 15 разів. Була замінена проекційна оптика в проекторах панорам, виготовлено нові діапозитиви, що надало змогу якісно покращити проекцію панорам «Місяця», «Вінниці», «тропіків», «Північного полюсу». Замінено також в проекторах панорам старі радянські об’єктиви 50-х років на сучасні. Власними силами було виготовлено проекційний апарат, що дало змогу створити кругову панораму. Розроблено і виготовлено електронні пристрої, які дають змогу автоматично, по команді з пульту лектора, синхронізувати проекцію усіх восьми проекторів.

 Капітально відремонтований планетарій готовий приймати відвідувачів

Півроку тому було розпочато капремонт самої будівлі. За цей час здійснено повний ремонт фасаду, утеплення крівлі з влаштуванням водовідвідних лотків. Виконано ремонт кімнат планетарію та «зоряної» зали. Також у залі та холі додатково встановили лазерні проектори і телевізори.

В підвальному приміщені, яке раніше не використовувалося через часті підтоплення, зроблено ремонт та створено навчальну залу. Зараз тут проводиться п’ять безкоштовних астрономічних гуртків для різних вікових груп.

Незабаром в холі запрацюють камери відеоспостереження та точки Wi-Fi. Також зміниться і вивіска планетарію, наразі виготовляється напис з літер, який розмістять над входом.

 Капітально відремонтований планетарій готовий приймати відвідувачів

За словами лектора планетарію і керівника гуртків Надії Почапської, планетарій працюватиме щоденно з 10 до 18 години, але якщо замовлення буде і на іншу годину, то, звичайно, відвідувачам не відмовлять: «Ми працюємо по замовленнях, але на вихідні дні плануємо проводити лекції для гуляючих у парку людей. У нас дуже багато програм – біля 50, бо для різного віку, кожна з програм подається по різному. Це і «Іменини для дитини», і «Магія зірок – магія кохання» для закоханих (люди завчасно приносять фотографії в електронному вигляді, щоб програма була саме про ту «зірочку», яку вже обрав хлопець і сеанс присвячується саме їй), і шкільна чи студентська програми». Вартість квитка для дорослих становитиме 25 грн., дитячий квиток – 20 грн. Замовити груповий сеанс можна за тел. 69-21-98, мінімальна група – 10 чол.

Для інформації:

Сьогодні в Україні функціонує всього п’ять планетаріїв – у Києві, Харкові, Херсоні, Дніпропетровську та Вінниці. Ще був сучасний цифровий планетарій у Донецьку, але зараз через військові дії на Сході він не працює.​



Переглядів: 7127
Поширень: 0