Окрім того, відповідно до ухваленого рішення на одну з наступних чергових сесій міської ради буде винесено питання про утворення районних у місті Вінниці адміністрацій.

Сьогодні у містах, які мають районний поділ, немає єдиного підходу до системи управління територіями. Багато з них (зокрема, Львів та Одеса), давно пішли шляхом спрощення системи управління. У цих містах районні ради відсутні, а проблеми територій вирішують районні адміністрації. Досвід показує, що така система працює ефективніше. До того ж, вона дозволяє економити бюджетні кошти. Для Вінниці це кошти не такі вже й маленькі, тим більше в умовах кризи. Адже щорічно на утримання районних в місті рад витрачається близько 2 мільйонів гривень.

Проте, під час обговорення на сесії міської ради питання про доцільність утворення чи неутворення районних у місті рад - головним все ж таки було питання не економії, а ефективності. Як зазначила голова Асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниці Наталя Панчук, квартальні комітети давно переконались, що районні ради не вирішують належним чином проблем мешканців приватного сектору. Саме це свого часу і стало поштовхом до того, що керівники квартальних комітетів виступили з ініціативою щодо створення Асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниці. До 2007 року їх діяльність координувалась райрадами. Але до виконавчих органів міської ради з приватного сектору постійно надходили колективні скарги щодо незадовільного стану транспортного забезпечення, вивозу твердих побутових відходів, стану доріг, освітлення та інших нагальних потреб мешканців. В результаті рішенням міської ради частина повноважень райрад була передана квартальним комітетам, а кожний орган самоорганізації населення отримав свій невеликий бюджет для вирішення проблемних питань. 21 лютого 2007 року була створена Асоціація самоорганізації населення м. Вінниці.


Відчувши підтримку, мешканці приватного сектору охоче пішли на співпрацю, і шляхом співфінансування розпочались роботи по асфальтуванню доріг, заміні аварійних опор, відновленню зовнішнього освітлення, встановленню дитячих та спортивних майданчиків, ліквідації стихійних сміттєзвалищ. За неповних півтора роки роботи Асоціація органів самоорганізації населення відпрацювала ефективну систему по вивозу твердих побутових відходів, яка задовольняє жителів мікрорайонів. В результаті оплата за вивіз сміття мешканцями приватного сектору зросла з 17 % у 2007 році до 73 % - у 2009.

Варто зазначити, що ухвалене три роки тому рішення міської ради «Про повноваження районних в місті рад та їх виконавчих органів» від 25 травня 2006 року №12 було сприйнято райрадами неоднозначно. Довгий час це рішення оскаржувала у судах Замостянська районна рада. Але 18 березня цього року відбулось останнє судове засідання у цій справі - Вищий адміністративний суд України виніс ухвалу, відповідно до якої було задоволено касаційну скаргу Вінницької міської ради на Постанову Київського апеляційного адміністративного суду за позовом Замостянської районної ради м. Вінниці. Зазначену Постанову ухвалою Вищого адміністративного суду – скасовано. Ухвала оскарженню не підлягає. Це означає, що рішення міської ради визнано таким, що повністю відповідає чинному законодавству.


А сьогодні вже навіть самі керівники Ленінської та Староміської районних рад, виступаючи на сесії міськради, погодились з тим, що питання реформування системи управління назріло. Вони підтримали ідею створення районних адміністрацій як структур, які повинні стати елементом єдиної системи управління містом.

Коментуючи ухвалене 26 червня депутатами міської ради рішення, міський голова Володимир Гройсман зазначив, що на його думку це рішення сприятиме підвищенню ефективності у вирішенні проблем мешканців міста. «Ми прагнемо до створення єдиної європейської ефективної моделі управління містом. Таким чином ми йдемо по шляху, на якому з одного боку, має бути чітка вертикаль відповідальності влади та постійне вдосконалення процесу надання адміністративних послуг населенню, а з другого – до передачі контролю по вирішенню проблем якнайближче до самих мешканців. Такими інституціями і мають бути квартальні комітети та районні адміністрації» - додав він.

Законодавство України передбачає, що рішення щодо утворення чи неутворення районних в місті рад міською радою повинно прийматись не пізніше, як за шість місяців до дня проведення чергових виборів. Отже, на наступних виборах мешканці міста отримають на виборчих дільницях одним бюлетенем менше.


Переглядів: 5140
Поширень: 0