Досвід вінницького «Прозорого офісу» буде поширено в інших містах України

Участь в нараді взяли керівники обласних державних адміністрацій, міські голови обласних центрів, міст обласного значення, голови райдержадміністрацій. Загалом близько 350 чоловік. За її результатами планується внести ряд змін до організації надання адміністративних послуг на місцях, і закріпити ці зміни на законодавчому рівні.

Проведення у Вінниці республіканської наради з питань реформування системи надання адміністративних послуг ініціював Президент України Віктор Ющенко під час свого робочого візиту до міста у травні поточного року. Ознайомившись із роботою Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс» Вінницької міської ради, він зазначив, що вражений побаченим, і що такий досвід потрібно максимально поширити в інших містах.

Перед початком наради 30 червня гості, що прибули до Вінниці, змогли ознайомитись з роботою вінницького «Прозорого офісу», розпитати про технології та програмне забезпечення, впроваджені на базі Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс», довідатись про власні «ноу-хау» Вінницької мерії щодо алгоритмізації надання адміністративних послуг населенню.

Віктор Ющенко на нараді у Вінниці

Оцінюючи досвід Вінниці, Президент України Віктор Ющенко зазначив, що напрацювання міської ради у напрямку надання якісних адміністративних послуг населенню по своїй суті, можливо, відбулось вперше в такому масштабі, але водночас - є досить простим рішенням, яке, на його думку, потрібно максимально поширити в усіх містах України: «Ми тут бачимо приклад, коли не тільки в рамках чинного законодавчого поля, але й поза ним, - з доброї волі інших органів державної влади, - по суті зроблено ті кроки, які повинні були багато років як бути відрегульовані законодавством і дати можливість сформувати «Прозорі офіси» у кожній мерії, в кожному адміністративному органі України. Тут, у Вінниці, ми бачимо, що ця робота приносить конкретні плоди» - вважає Віктор Ющенко.

Глава держави закликав учасників наради у стислі терміни підготувати пропозиції щодо реформування діючої системи надання адміністративних послуг, аби до кінця поточного року стало можливим поширити вінницький досвід по всій території країни. Цьому передуватиме відповідний Указ Президента України, з проектом якого представників органів місцевого самоврядування та обласних державних адміністрацій ознайомили під час наради. Згідно Указу, уряд повинен буде відпрацювати єдиний перелік адміністративних послуг вже до початку вересня. Особливий акцент Президент Ющенко зробив на необхідності чітко встановити, які послуги відносяться до платних, а які – до безоплатних. Глава держави також запропонував учасникам наради висловити свої пропозиції до законопроекту під робочою назвою «Про адміністративні послуги», який він має намір внести на розгляд до Верховної Ради України.

На думку представників місцевого самоврядування, які виступили на нараді, для запровадження системи надання якісних адміністративних послуг необхідно розширити повноваження органів місцевого самоврядування. Зокрема, на цьому у своїх виступах акцентували увагу представники Кривого Рогу та Славутича. «Для того, щоб ця система була дієвою, потрібно більше повноважень на місцях, мова йде про децентралізацію влади» - наголосив міський голова Славутича Володимир Удовиченко. Спираючись на досвід роботи «Прозорого офісу», Вінницький міський голова Володимир Гройсман виділив п’ять рішень, які мають бути прийняті на рівні держави: необхідно розширити повноваження органів місцевого самоврядування по координації роботи та затвердженню регламентів єдиних дозвільних офісів; є потреба в уніфікації баз даних різних відомств; необхідно максимально спростити дозвільні процедури і мінімізувати перелік необхідних для отримання дозволів документів; ширше розповсюджувати декларативний принцип у дозвільній практиці; зрештою, подбати про розширення функцій органів місцевого самоврядування по контролю за дотриманням вимог, передбачених законодавством при наданні адміністративних послуг державними органами влади. «Якби така функція у органів місцевого самоврядування була, коли контроль за дотриманням норм на території належить саме органу місцевого самоврядування, - це мало б надзвичайно позитивний результат в цілому» - переконаний Вінницький міський голова.

Підбиваючи підсумки наради, Президент України Віктор Ющенко зауважив, що в Україні назріло питання децентралізації державної влади і зміцнення позицій саме органів місцевого самоврядування. Для реалізації цієї задачі потрібно вносити зміни до Конституції України. Глава держави зазначив, що має за мету ініціювати внесення змін до Основного Закону, де, в тому числі, окремим розділом повинні бути прописані основи взаємин між державою та місцевим самоврядуванням.

Фоторепортаж


Переглядів: 5637
Поширень: 0