Тепер у вінницького 9-го батальйону з’явилося власне знамено – прапор малинового кольору із символікою батальйону та Вінниччини, під яким наші хлопці гордо йтимуть на передову. І поки частина бійців перебуває на ротації, для їх побратимів в АТО силами волонтерів та облдержадміністрації було зібрано теплий одяг, термоси та провізію. Із усім цим добром машина рушила 5 грудня – у День Волонтера, напередодні Дня збройних Сил України.

Розробляти дизайн прапора геральдисти розпочали ще влітку – коли нинішній 9-ий окремий мотопіхотний батальйон, який зараз перебуває у складі 30-ї окремої механізованої бригади (Новоград-Волинський, Житомирщина), був ще 9-м територіальним батальйоном оборони Вінниччини. Нині він нараховує більше півтисячі бійців.

У вінницького 9 батальйону з’явився унікальний прапор із золотими нитками

За військовими канонами, прапор при перейменуванні чи переформуванні частини не змінюється. Тож цей прапор відповідає всім вексиологічним вимогам (вексиологія – наука про прапори – авт.), і буде гідним символом для наших бійців, які боронять свободу і незалежність нашої країни, – розповідає член українського геральдичного товариства Максим Царенко. – Прапор частини є символом нерозривного зв’язку між бійцями підрозділу, і тим краєм, звідки вони походять. Зазвичай бойовий прапор частини виготовляється централізовано – коштом Міністерства оборони. Проте зрозуміло, що в нинішніх умовах вкрай важко очікувати на те, що прапор буде виготовлено досить швидко. Тому виникла ідея виготовити прапор власними зусиллями, з відповідними особливостями дизайну, які підкреслюють належність бійців підрозділу до Вінниччини. Прапор було виготовлено у Вінниці геральдичною лабораторією «Авіастиль» коштом народного депутата України Олександра Домбровського. Прапор виготовлений досить якісно. Тут понад 200 тисяч стібків, а на оздоблення прапора використано понад 11 кілометрів золотої нитки, – каже помічник-консультант народного депутата Царенко.

На одній зі сторін полотнища прапора – символіка області й міста. З іншого – назва батальйону, яка була надана частині при її формуванні – тобто, 9-ий батальйон територіальної оборони Вінницької області.

У командуванні батальйону такому подарунку зраділи – бо тепер наші бійці відчують себе справжніми особливими військовими.

Звісно, це підійме бойовий дух нашим хлопцям. Ми вручимо батальйону прапор за спеціальною урочистою процедурою – щоб хлопці відчули цю підтримку, гордість за свою важливу роль. Ми, до речі, уже думали про те, що було б непогано мати своє знамено. Навіть не сподівалися, що його вже зроблено – це стало сюрпризом, – ділиться враженнями заступник командира батальйону Сергій Курило.

У вінницького 9 батальйону з’явився унікальний прапор із золотими нитками

Окрім того, бійцям батальйону на передову зібрали частину теплих речей – 42 комплекти.

Символічно, що сьогодні День волонтера, а завтра – День Збройних Сил України, які нині по-новому народжуються величезною ціною. Вірю, вона стане оплотом миру і захисту нашої держави. І заради нової армії і нашої незалежності ми об’єднуємо свої сили, допомагаючи бійцям на передовій. Зараз ми відправляємо 42 комплекти теплого взуття та одягу – куртки, шапки, комбінезони. Звісно, є потреба більша, однак ми продовжуємо координувати ці питання, і будемо забезпечувати необхідним по мірі можливостей, – зазначив голова Вінницької ОДА Анатолій Олійник.

Як говорять представники командування, батальйону на передовій вистачає всього. Зараз уже налагоджено ротації, тож бійці мають можливість 20 днів відпочити поряд із рідними.

У вінницького 9 батальйону з’явився унікальний прапор із золотими нитками

Щодо забезпечення, то допомога до нас йде з різних сторін – від адміністрації, від волонтерів. Крім того, серйозною і важливою є і моральна підтримка – ті ж дитячі малюнки, а от тепер ще й прапор буде. Продуктами забезпечені, форму отримуємо, зброю по військовій лінії ми теж отримуємо. От була потреба у пічках – уже від адміністрації все отримали, – говорить заступник командира 9-го батальйону по роботі з особовим складом підполковник Костянтин Бурячок.

Значне покращення у забезпеченні батальйону підтверджують і самі волонтери.

– Дійсно, зараз хлопці значно краще забезпечені, аніж це було на початку. Найгострішим питанням у них залишається транспорт – не вистачає запчастин та інструментів. Наша група придбала автомобіль ЛуАЗ – скоро плануємо передати його нашим бійцям, – розповів керівник самооборони міста Хмільник та координатор волонтерів Хмільника Станіслав Найчук.

Голова облдержадміністрації Анатолій Олійник запевнив, що цю інформацію вже прийнято до уваги і дав новий клич – збирати запчастини та інструменти для бійців 9-го батальйону.



Переглядів: 6647
Поширень: 0