Сьогодні під час останньої в цьому році сесії Вінницької міської ради в.о. міського голови Сергій Моргунов звітував про підсумки року, що минає, та окреслив завдання та пріоритетні проекти на наступний рік в рамах виконання Стратегії «Вінниця-2020». Серед них, зокрема, запуск нових промислових об’єктів, які дадуть роботу 1350 вінничанам; ще один етап Швейцарського проекту з енергоефективності; відновлення ще одного дитячого садка на 10 груп; завершення робіт з реконструкції приміщення для Муніципального центру «Гармонія»; виготовлення проектно-кошторисної документації ще на три об’єкти соціальної інфраструктури; 1-ша черга реконструкції проспекту Космонавтів та інші.

Говорячи про підсумки 2014 року, Сергій Моргунов зазначив, що рік був вкрай непростим – розпочався процес перебудови країни після Революції Гідності, анексія Криму та неоголошена війна з Росією, відбулись кадрові зміни і у міській владі, адже частина команди перейшла працювати в центральні органи державної влади. Тому основними завданнями в цих непростих умовах – потрібно було зберегти стабільність у місті, забезпечити підтримку земляків, які задіяні в АТО, та попри всі складнощі - продовжити реалізацію Стратегії розвитку міста.

«В цьому році в життя українців увійшла війна. І наш громадянський обов’язок підтримати вінничан, які зараз служать у АТО. В нас є чотири підрозділи, в яких є вінничани, не рахуючи добровольчих формувань, - каже в.о. міського голови. - Ця підтримка – це перевірка того, наскільки ми дійсно відбулись як громада, і участь та діяльність влади, волонтерів, бізнесу і звичайних громадян є тому показником. Зараз можна сказати, що наша громада відбулася, адже саме в складній ситуації вінничани змогли згуртуватися і показати, що це наша спільна справа».

В 2015-му у Вінниці планують створити 1350 робочих місць, відкрити ще один садок та почати реконструкцію проспекту Космонавтів

Ще влітку було створено координаційну раду, яка займається збором гуманітарної допомоги та коштів на закупівлю того, що потребують військові. Такі вантажі на Схід України стали вже регулярними - обмундирування, медикаменти, харчі, спецзасоби, відремонтована військова техніка. Керівник міста повідомив, що вчора в Піски було успішно доставлено черговий вантаж для українських «кіборгів», серед яких є і вінничани. Загалом через міську раду вже відправлено вантажів на понад 1,3 млн. грн. Частина з них – через Благодійний фонд «Подільська громада», який залучив більше 700 тис. грн. Але це приблизні суми, адже багато речей приносили самі вінничани, передавали підприємства, а також міста-побратими Вінниці. В травні міською радою було прийнято рішення про надання матеріальної допомоги пораненим та сім’ям загиблих в АТО – на даний час з міського бюджету на ці потреби вже профінансовано 1,7 млн. грн. Також виділено 4 службових квартири для військовослужбовців військових частин 3028 та 3008.

Вінниця продовжує працювати над пріоритетами Стратегії міста, затвердженої торік. Прийнято нову Програму сприяння розвитку інституцій громадянського суспільства для поглиблення співробітництва з громадськими організаціями. Розширюється співпраця з громадами сусідніх сіл, що є поширеною європейською практикою: вирівнювання умов проживання людей на сусідніх територіях. В цьому році місто виділило 1,8 млн. грн. для вирішення нагальних для навколишніх сіл проектів на умовах співфінансування. Поглиблення співпраці з сусідніми громадами планується й надалі.

В 2015-му у Вінниці планують створити 1350 робочих місць, відкрити ще один садок та почати реконструкцію проспекту Космонавтів

В цьому році розширено перелік учасників програми «Муніципальне житло» - її дію поширено на сім’ї учасників АТО та переселенців. Восени міською радою надано 95 земельних ділянок пільговим категоріям населення, переважно – це багатодітні родини. За словами Сергія Моргунова, у наступному році міська влада працюватиме над питанням надання земельних ділянок для будівництва житла також учасникам АТО. Буде проведено і перший аукціон з продажу земельних ділянок під індивідуальну забудову, взяти участь в якому зможуть усі бажаючі.

До комунальної власності громади міста за цей рік прийнято більше сотні нових об’єктів, в тому числі СКА, де у перспективі планується створення муніципального спорткомплексу, та колишні приміщення заводу «Кристал», частину з яких передали ДонНУ, який через події на Сході переїхав до Вінниці.

Попри всі виклики року, результати 2014-го для економіки Вінниці є досить вагомими. Місту підтверджено довгостроковий кредитний рейтинг інвестиційного рівня за національною рейтинговою шкалою з прогнозом «стабільний» та високий рейтинг інвестиційної привабливості. Надходження до бюджету розвитку міста порівняно з 2013-м зросли на 30%. Створено Вінницький індустріальний парк та опрацьовано концепцію його функціонування. Запрацював молочноконсервний комбінат, який забезпечив робочими місцями 350 вінничан та введено нові виробничі потужності заводу «Бастіон». Тривала реконструкція олійножирового комбінату та ТОВ «Сперко-Україна». Обсяг реалізованої промислової продукції очікується в розмірі більше 7,5 млрд. грн. Щодо перспектив, то наразі вже підписано меморандум із ПАТ «Українська пивна компанія» щодо будівництва у Вінниці заводу з виробництва холодильного обладнання та планується введення в експлуатацію 4-ї черги кондитерської фабрики. Запуск нових промислових потужностей дасть роботу 1350 городянам. Зростання обсягу реалізації промислової продукції у 2015-му прогнозується на рівні 7,8 млрд. грн.

В 2015-му у Вінниці планують створити 1350 робочих місць, відкрити ще один садок та почати реконструкцію проспекту Космонавтів

Кілька років тому одним з ключових пріоритетів було визначено питання енергоефективності. Враховуючи цьогорічну ситуацію із газом – впровадження енергоефективних заходів та реалізація масштабних проектів з модернізації систем теплозабезпечення стали підтвердженням далекоглядності цих рішень. В цьому році успішно завершено вже 2-й етап спільного зі швейцарськими партнерами проекту модернізації системи теплопостачання мікрорайону Баженова: замінено 4 км мереж, встановлено майже півсотні ІТП, на котельні встановлено 3 нових котли. Наступного року тут також планується влаштування двох котлів, що працюватимуть на деревині. За співпраці з НЕФКО проведено реконструкцію системи теплозабезпечення ще одного мікрорайону в районі вул. Талаліхіна. Завдання для міста на наступний рік – вибороти Європейську енергетичну відзнаку.

В 2015-му у Вінниці планують створити 1350 робочих місць, відкрити ще один садок та почати реконструкцію проспекту Космонавтів

Одним з ключових елементів модернізації інфраструктури міста є перебудова системи транспортного забезпечення. Майже за три роки розгалужена мережа громадського транспорту стала однією з візитівок Вінниці. А в цьому році вдалося завершили проект по будівництву нової трамвайної колії, яка закільцювала Келецьку із Барським шосе, і з минулого тижня по ній ходять трамваї. Місто придбало 40 нових тролейбусів і 30 автобусів – і це ще один масштабний проект, необхідний для того, щоб зробити більш комфортнішими пасажирські перевезення. КП «Вінницька транспортна компанія» також проведено капітально-відновлювальний ремонт ще 30 тролейбусів. З врахуванням 60-ти тролейбусів, відремонтованих у минулі роки, - це 90 одиниць. Наступного року планується КВР ще 20 тролейбусів і тоді фактично усі 110 тролейбусів «старого» зразка будуть відремонтовані. «Успіхи в розвитку транспортної інфраструктури є яскравим свідченням того, наскільки важливим є стратегічний підхід до розвитку міста. Сьогодні ми вже бачимо відчутні результати проектів, які розпочинали 3-5 років тому. Також цього року в умовах кризи нам вдалося провести капремонт частини приміщень нашого аеропорту – хоча, звісно, це лише початок роботи, яку потрібно продовжити і в наступні роки. Ми плануємо почати впровадження Комплексної стратегії міського транспорту та просторового планування – це той програмний документ, до розробки якого ми залучили швейцарських колег. До речі, днями стало відомо, що проект отримав головний приз Швейцарської асоціації пішоходів», - розповів Сергій Моргунов.

Продовжується масштабний проект каналізування приватного сектору на умовах співфінансування з жителями. В цьому році прокладено понад 5,6 км мереж водопостачання та водовідведення. У мікрорайонах приватної забудови спільно із мешканцями також заасфальтували 14 вулиць. Коштом міського бюджету проведено капремонт і реконструкцію асфальтного покриття 16 вулиць загальною площею біля 44 тис. м2, частковий капремонт тротуарів 19 вулиць площею 15,5 тис. м2, відремонтовано 250 прибудинкових територій багатоповерхівок. Проведено розширення 3-х перехресть та збудовано парковку на 44 машини біля районної лікарні. У 2015 році заплановано розширити ще чотири перехрестя.

Серед реалізованих соціальних проектів року Сергій Моргунов нагадав про завершення будівництва спорткомплексу біля шкіл №18 і №25 та відкриття нового дитсадку на 300 діток по вулиці Малиновського. І наголосив – оскільки з кожним роком у місті народжується все більше дітей, традицію, започатковану Володимиром Гройсманом, відкривати кожного року по садочку – необхідно зберегти. Тому на 2015-й рік він поставив завдання провести капремонт приміщення під садок на 10 груп по вул. Порика. Також міська влада шукає можливості продовжити практику реконструкції шкільних стадіонів за всіма сучасними стандартами із залученням коштів інвесторів.

В 2015-му у Вінниці планують створити 1350 робочих місць, відкрити ще один садок та почати реконструкцію проспекту Космонавтів

Цьогоріч створено 2 амбулаторії сімейної медицини - 2 чергу амбулаторії по вул. Пархоменко, яка запрацювала восени, а також амбулаторії по Стеценка, яка відкриється до кінця року. У січні запрацює ще одна - по 1-му пров. Українському. А ще зроблено реконструкцію приміщення 2-х існуючих амбулаторій по вул. Воїнів Інтернаціоналістів. У 2015 в місті відкриють ще дві амбулаторії сімейної медицини, а також буде розроблено проект будівництва регіонального Центру серцево-судинної хірургії.

Окрім того, важливими проектами, реалізованими протягом року, стали реконструкція площі Тараса Шевченка із встановленням пам’ятника Кобзарю, капремонт Меморіалу Слави, влаштування ліфта для дітей з обмеженими фізичними можливостями у 6-й гімназії та завершення капремонту вінницького планетарію.

Під час доповіді Сергій Моргунов поставив завдання перед профільними департаментами по виготовленню проектно-кошторисної документації трьох об’єктів соціально-культурної сфери: спорткомплексу по Фрунзе, Літнього театру у парку та завершити роботу над проектом реконструкції ККЗ «Райдуга».

В 2015-му у Вінниці планують створити 1350 робочих місць, відкрити ще один садок та почати реконструкцію проспекту Космонавтів

У 2015-му планується завершити реконструкцію приміщення під Муніципальний центр «Гармонія» по вул. Винниченка. Для цього місто хоче залучити грантові ресурси. Частково роботи вже були проведені, але їх у цьому році призупинили через відсутність фінансування з держбюджету. Ще один проект наступного року – нарешті приступити до реконструкції проспекту Космонавтів, щоб створити ще одну сучасну зону відпочинку. У 2015-му планується провести 1-шу чергу реконструкції (від літака до вул. Порика).

А на площі Європейській встановлять пам’ятний знак Героям Небесної Сотні. Свого часу в.о. міського голови взяв таке зобов’язання перед батьками Максима Шимка. Сергій Моргунов зауважив, що цей знак буде вшануванням пам’яті не лише загиблих під час Революції Гідності, а й вінничан, які загинули в АТО, воюючи за Україну.

Керівник міста наголосив, що найбільшими викликами і завданнями 2015 року для міста є антикризові кроки в умовах соціально-економічної кризи в державі, щоб продовжувати реалізацію Стратегії «Вінниця-2020», і це вимагає підвищення якості роботи органів місцевого самоврядування. Тим більше, що в країні почнеться процес децентралізації: «Ми повинні швидко адаптуватися до змін законодавства, і щоб територіальна громада від цього була у виграші».

На завершення він підкреслив, що все, що зроблено в місті протягом року, є результатом роботи усієї громади, та подякував вінничанам за розуміння і підтримку.



Переглядів: 6958
Поширень: 0