П’ять БТРів, відремонтованих на базі «45-го експериментального механічного заводу» для Національної гвардії, днями рушають на Яворівський навчальний полігон. Повністю відновлені машини, які не використовувалися чверть сторіччя, також обладнали захисними решітками. Кошти на їх облаштування були зібрані депутатським корпусом Вінницької міської ради та заступниками міського голови.

Бронетранспортери, які кілька десятків років знаходилися на базі зберігання Артемівська, без проведення капітальних ремонтних робіт експлуа​​тувати було неможливо. Тому було вирішено їх відремонтувати на базі вінницького «45-го експериментального механічного заводу». Сьогодні підприємство закінчує роботи по контракту на відновлення десяти машин. Перші п’ять БТРів рушили на Схід раніше, зокрема, три з них у січні цього року разом з модульним блокпостом​.

За словами директора заводу Миколи Чумака, для того, щоб машини були боєздатними, ремонт проводився від двигуна до електропроводки. «Для нас це перші випробування в плані обсягів виробництва, бо потрібно було і вкластися в терміни робіт, але в той же час зробити їх якісно, - розповідає керівник підприємства. - В плані ремонту цієї техніки у нас виникало багато проблем через те, що комплектуючі до них знайти дуже важко. А стару техніку потрібно не тільки ремонтувати, а й модернізовувати, щоб економити навіть те саме пальне. Ми розраховуємо, що в цьому році по лінії Міноборони і Нацгвардії матимемо перспективу виконання замовлень і по модернізації техніки».

Понад 300 тис.грн. зібрали депутати міської ради на обладнання десяти БТРів захисними решітками

«Це свого роду унікальне підприємство, тому що воно стояло на грані повної зупинки. Не так давно звідси ми відправили перші БТРи, відремонтовані за підтримки депутатів міської ради. Головне, що у підприємства є гарна команда, бо вони фактично з нуля по робочих кресленнях відновлюють те, що по суті не можна було відновити, - каже голова Вінницької ОДА Валерій Коровій. – Дійсно, зараз гостро стоїть проблема комплектації та запчастин. У Вінницькій області є цілий ряд машинобудівних підприємств. Ми «зводимо» їх між собою для того, щоб в максимальній мірі завантажити роботою. І в цьому напрямку ми бачимо нашу подальшу роботу, щоб стимулювати розвиток машинобудівної галузі як міста, так і області».

Безпосередньо ремонт БТРів проводився за кошти Нацгвардії, а от захисні решітки, якими обладнується вся сучасна бронетехніка, в комплектацію та кошторис ремонтних робіт старої техніки не входили. Тому депутатами Вінницької міської ради та заступниками міського голови було зібрано 310 тис. грн. на проведення робіт по облаштуванню бронетранспортерів решітками. Це приблизно п’ятдесят відсотків їх вартості, роботи ж підприємство провело за власний кошт. «Коли в країні почалася війна, відбулося згуртування всіх навколо спільної проблеми. І з самого початку депутати міської ради почали допомагати армії – морально, грошима, хто чим міг. Ніхто в бік від проблеми не відходить. Ми збирали гуманітарну допомогу на Схід, допомагали ремонтувати техніку, в тому числі депутати зібрали досить значну суму коштів для того, щоб обладнати БТРи решітками», - говорить депутат міськради Самвел Єгоян.

Понад 300 тис.грн. зібрали депутати міської ради на обладнання десяти БТРів захисними решітками

«Сьогодні БТРи повністю готові і відправляються для навчання особового складу, а далі по призначенню на фронт, - розповідає в. о. міського голови Сергій Моргунов. – Надходить також багато різних пропозицій та прохань з різних підрозділів із міст, які знаходяться у прифронтовій зоні, щодо допомоги в ремонті техніки, надання запчастин і т.д. І наше місто дієво допомагає з точки зору координації дій між різними громадськими організаціями, волонтерами та підприємствами, які можуть виконати цю роботу. І ви це вже бачили на прикладі «Вінницької транспортної компанії», коли ми відправляли 16 двигунів для тролейбусів до Сєверодонецька». ​



Переглядів: 4382
Поширень: 0