Організаторами її проведення виступили Вінницька обласна державна адміністрація, Міжнародне Товариство «Україна-Польща-Німеччина», Національна академія державного управління при Президентові України, Депутатський клуб «Парламент» та ін.

У конференції взяли участь понад 450 учасників з країн Європи (понад 50 іноземних учасників з 5 країн Європи) і різних регіонів України, серед яких представники центральної, регіональної та місцевої влади, народні депутати України різних скликань, парламентарії та представники місцевого самоврядування Польщі, Німеччини, Франції, Великобританії, представники Європейської асоціації колишніх членів парламентів країн-членів Ради Європи та Європейського союзу, Голова Асоціації колишніх європарламентарів з Великобританії Річард А. Балфе, гість з Німеччини Максиміліан фон Корфф Шмізінг, делегації з м.Познані, Лодзінського та Сьвєнтокшиського воєводств Республіки Польща, голови оргкомітетів МГО «Україна-Польща-Німеччина» та багато інших високоповажних гостей.

Відкрили конференцію Голова МГО «Україна-Польща-Німеччина» Сергій Татусяк та голова облдержадміністрації Олександр Домбровський. Виступаючи перед учасниками конференції О.Домбровський зазначив: «Символічно, що наше поважне зібрання відбувається в переддень 18-ї річниці незалежності української держави. Україна стала на поріг свого повноліття і цьогорічний день народження Батьківщини у мене асоціюється із 18-літніми українцями, які у цьому юному, але вже свідомому віці отримують громадянське право голосу у формуванні влади. 18 років – це дуже мало для повноцінного року держави. Але за ці роки, ми пройшли той проміжок часу, який інші держави проживають століттями».Голова облдержадміністрації звернув увагу присутніх на три ключові позиції, які необхідно втілити в нашій державі. Насамперед необхідно сформувати ефективну модель державного управління. При цьому влада має бути ефективною, вміти приймати складні рішення.

«По-друге, необхідно визначити основні тенденції на яких має базуватися місцеве самоврядування, як базовий елемент демократії в Україні, і активно втілювати їх в життя. І, звичайно, ми не можемо обійти увагою питання адміністративно-територіальної реформи, адже в цьому ми маємо орієнтуватися на досвід Європейської Хартії місцевого самоврядування, особливо, що стосується визначення оптимальних адміністративних одиниць... І рухатися до реалізації цих позицій семимильними кроками» - підкреслив О.Домбровський.

Щодо необхідності змін та поступального демократичного розвитку України виступив перший Президент України Л.Кравчук, як один з почесних гостей конференції. Він відзначив, що поки не скрізь забезпечується право вітчизняних самоврядно-управлінських структур на власні адекватні фінансові ресурси, якими вони могли б вільно розпоряджатися в межах своїх повноважень. «Не відлагоджено як слід бюджетні відносини між центральними органами державної влади та регіональними і місцевими самоврядними інститутами» - зауважив Л.Кравчук.

Про історію розвитку та майбутнє Європейської Хартії Місцевого Самоврядування учасників міжнародної конференції поінформував Голова Асоціації колишніх європарламентарів Річард А. Балфе. Маршалек Сьвєнтокшиського воєводства Адам Ярубас розповів про ефективну реформу місцевого самоврядування в Польщі, її етапи та можливість використання цього досвіду як запоруки входження України до Євросоюзу.

Теми, що обговорювалися учасниками, стосувалися європейського досвіду реформування місцевого самоврядування, досвіду вирішення проблем громади, реалізації міжнародних проектів, правових аспектів реформування самоврядування в Україні.


Переглядів: 3188
Поширень: 0