Зустріч представників громадських організацій, місцевого самоврядування та ЗМІ з представником польського Фонду міжнародної солідарності Недімом Усеіновим відбулась у Вінниці в конференц-залі Торгово-промислової палати. Основною темою розмови була можливість участі у Польсько-канадській програмі підтримки демократії, яка втілюється цим Фондом.

Політолог і громадський діяч Недім Усеінов родом з Криму, у 2001 році він здобув стипендію в університеті Любліна, згодом навчався в аспірантурі Гданського університету, понад 10 років живе в Польщі, працює в галузях громадської діяльності та громадянської освіти. Як працівник Фонду міжнародної солідарності є програмним асистентом Польсько-канадської програми підтримки демократії.

Представник Фонду міжнародної солідарності розповів у Вінниці про можливості участі в Польсько-канадській програмі підтримки демократії

«Сьогодні у нас дещо незвичайне засідання в рамках Польсько-української дискусійної платформи, адже наш гість Недім Гусеінов розповідатиме не про свій досвід навчання в Польщі, а про ті проекти, які втілюються за підтримки польського Фонду міжнародної солідарності та МЗС Республіки Польща. В нашій області вже працюють проекти, які пройшли конкурсний відбір ФМС, але це лише початок роботи. І нам сьогодні цікаво буде почути про наміри, плани та перспективи Фонду та про можливості участі в його проектах», - сказав на початку зібрання Олег Левченко, виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» (організації, яка спільно з Генеральним Консульством Республіки Польща у Вінниці є ініціатором Польсько-української дискусійної платформи).

Представник Фонду міжнародної солідарності розповів у Вінниці про можливості участі в Польсько-канадській програмі підтримки демократії

Недім Усеінов розповів про історію створення та напрямки діяльності Фонду міжнародної солідарності (його очолює знаний у Польщі освітній та громадський діяч, колишній урядовець Кшиштоф Становський) та повідомив, що головна мета його нинішнього візиту до Вінниці – презентувати Польсько-канадську програму підтримки демократії, яку адмініструє цей Фонд.

«Добре, що в такі непрості часи уряди Канади та Польщі виділили спеціальні кошти, щоб підтримати певні кроки, направлені на демократизацію України, на реформи. Думаю, що для наших українських партнерів це буде корисним, тим більше що підтримка ця спрямована на неурядові організації, які найкраще знають, чого потребує громада, район, область», - зауважив присутній на зібранні віце-консул Генконсульства Республіки Польща у Вінниці Войцех Мрозовський.

Представник Фонду міжнародної солідарності розповів у Вінниці про можливості участі в Польсько-канадській програмі підтримки демократії

Учасники дискусії дізналися, що метою грантової програми «Підтримка демократії» є підтримка демократичних перетворень у країнах, які ОБСЄ та «Freedom House» визнані як частково вільні чи не вільними. Бюджет цієї програми за останні 3 роки склав 25 млн. злотих, Україна перебувала на ІІ місці після Білорусі за обсягом наданої підтримки, цього ж року пропорції підтримки зміняться на користь України.

Недім Усеінов розповів, зокрема, що в Україні експерт Фонду міжнародної солідарності працює при Польському інституті в Києві; що Польсько-канадська програма має 2 основних тематичних напрямки: розвиток місцевого самоврядування та підтримка незалежних ЗМІ; що українські громадські організації можуть втілювати проекти в рамках Програми лише спільно з партнерськими неурядовими організаціями з Польщі; що малий грант в рамках Програми може становити в еквіваленті до 100 тис. доларів, а модульний 2-річний грант – до 200 тисяч; що більшість дій в рамках проекту повинні бути виконані в Україні та на користь України тощо.

Представник Фонду міжнародної солідарності розповів у Вінниці про можливості участі в Польсько-канадській програмі підтримки демократії

Також Недім Усеінов розповів про польську державну нагороду «Премія Солідарності», першим лауреатом якої минулого року став лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Особливість цієї премії полягає в тому, що лауреат не лише отримує 250 тис. євро, а отримує право вказати, на які грантові проекти мають бути спрямовані ще 700 тис. євро в рамках «Польської допомоги».

Наприкінці розмови Н. Усеінов відповів на питання учасників та порадив налагоджувати контакти з польськими неурядовими організаціями і знайомитися на сайті Фонду з можливостями залучення грантових ресурсів.



Переглядів: 3966
Поширень: 0