Україна продовжує співпрацю зі Швейцарською Конфедерацією щодо впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій в регіонах.

«Одним із основних напрямів реалізації державної політики у сфері регіонального розвитку та комунальній галузі є залучення інвестицій і співпраця з міжнародними фінансовими установами та донорськими організаціями. Досвід спільної роботи з Швейцарським бюро співробітництва довів, що співпраця може сприяти вирішенню питань реформування та розвитку міст України», - зазначив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Кістіон в ході зустрічі з представниками Швейцарського бюро міжнародного співробітництва (SDC) 26 березня.

За його словами, технічна допомога, яку виділяє Швейцарське бюро співробітництва, сприяє запровадженню в Україні найкращої міжнародної практики та посиленню інституційної спроможності органів місцевого самоврядування.

Швейцарія продовжить надання технічної і фінансової допомоги для проекту з енергоефективності у Вінниці«На сьогодні особливе значення для нас мають проекти з енергозбереження. Адже це – не просто ефективне використання енергоресурсів, а й економія коштів», - зауважив Володимир Кістіон.

В ході зустрічі відбулося підписання Першої поправки до Меморандуму про взаєморозуміння між Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Виконавчим комітетом Вінницької міської ради та Комунальним підприємством ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» щодо надання технічної і фінансової допомоги для проекту з енергоефективності в місті Вінниці. Ця поправка є правовою базою для продовження дії проекту.

Так, у 2015 році співпраця Вінниці із Швейцарською Конфедерацією продовжиться. Враховуючи ефективність впровадження реконструкції системи централізованого теплопостачання міста в двох мікрорайонах Вінниці та суттєве заощадження, прийнято рішення щодо розширення проекту, що передбачає додаткові заходи у районі вул. Тарногродського.

В період 2015-2016 років планується провести реконструкцію системи централізованого теплопостачання в районі вул. Тарногродського. Планується реконструкція 8,8 км теплових мереж в двохтрубному вимірі; влаштування 73 ІТП; встановлення котла на деревині потужністю 3 МВт; впровадження системи SCADA.

Загальний бюджет розширеного проекту складає 11,04 млн. швейцарських франків (включаючи зекономлені під час реконструкції на Тяжидові та в районі вул. К.Маркса кошти), де швейцарський внесок складає 8,51 млн. швейцарських франків, Вінниці і КП «Вінницяміськтеплоенерего» – 2.53 млн. швейцарських франків.

«Міністерство високо цінує роботу Швейцарського бюро співробітництва, проведену в рамках реалізації спільного проекту з енергоефективності у м. Вінниця», - наголосив Володимир Кістіон та запевнив присутніх, що Мінрегіон залишатиметься відкритим, прогнозованим та надійним партнером Швейцарського бюро співробітництва.

У свою чергу Швейцарське бюро співробітництва в Україні висловило подяку Мінрегіону за плідну співпрацю в рамках діючих проектів в Україні, які фінансуються Швейцарією.

Довідка

Меморандум підписано 11 листопада 2011 року. Документом передбачається підтримка м. Вінниця через розвиток компетенції та професійного рівня у запровадженні підходу «Європейська енергетична відзнака»; розвиток інституційної спроможності КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго»; впровадження інфраструктурного інвестиційного проекту, який складається з реконструкції системи централізованого теплопостачання міста в двох мікрорайонах.

Загальний бюджет проекту 20,1 млн. швейц. франків, з них 16,08 млн. швейц. франків – Швейцарський внесок; 2,010 млн. швейц. франків – внесок Вінницької міської ради; 2,010 млн. швейц. франків – внесок КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго».

В рамках реалізації Меморандуму у Вінниці проведено реконструкцію системи теплопостачання двох мікрорайонів міста (район вулиці та провулку К.Маркса та Тяжилова). На території прокладено 9,3 км теплових мереж в двохтрубному вимірі, облаштовано 100 індивідуальних теплових пунктів, встановлено 3 газові котли у котельні по вул. Баженова 15, а також допоміжне обладнання (мережеві циркуляційні насоси та насоси підживлення, трансформатори, системи хімводопідготовки, газопостачання, управління та автоматизації). Котельні та ІТП підключено до системи SCADA. У наступному році заплановано завершення 4-го етапу реалізації проекту, який включатиме встановлення на котельні по вулиці Баженова двох котлів, які працюватимуть на деревині.

В 2015 році на території котельні по вул. Баженова, 15 планується збудувати твердопаливну котельню з влаштуванням 2-х котлів на деревині загальною потужністю 6 МВт.

Загальний економічний ефект:

  • економія палива - 5 200 тис. м³ на рік;
  • економія електроенергії - 943 МВт на рік;
  • економія коштів - 9 100 тис. грн. на рік;
  • зменшення викидів СО2 на 9968 тонн на рік.

Враховуючи ефективність впровадження реконструкції системи централізованого теплопостачання міста та заощадження по проекту, підтримуємо позицію Швейцарського бюро співробітництва продовжити проект до кінця 2016 року.



Переглядів: 3943
Поширень: 0